gototopgototop
petak, 04. april 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Saopštenje MSP o ukidanju statusa za izbeglice iz R. Hrvatske
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministarstvo spoljnih poslovaMinistarstvo spoljnih poslova izražava duboko nezadovoljstvo zbog današnje preporuke Visokog komesara UN za izbeglice (UNHCR) da se izbeglicama iz Republike Hrvatske ukine izbeglički status. Odluku je doneo Visoki komesar bez konsultacija sa državama članicama UN i uz izričito protivljenje Republike Srbije kao zemlje sa najvećim brojem izbeglica iz Republike Hrvatske (41. 861).

Republika Srbija je u više navrata na najvišim nivoima u UN izrazila nedvosmisleno neslaganje sa inicijativom UNHCR za donošenje neutemeljene i očigledno političke odluke, s obzirom da nisu omogućena održiva rešenja za položaj izbeglica, posebno za njihov održiv povratak u Hrvatsku. Ukazivali smo na posledice po odnose u regionu, uključujući i za sprovođenje Regionalnog stambenog programa kao inicijative četiri države regiona – Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore koju su podržali sam UNHCR, druge međunarodne organizacije i najvažnije zemlje donatori.

Ministarstvo spoljnih poslova posebno naglašava da, prema pravilima UNHCR, prilikom donošenja odluka o ukidanju izbegličkog statusa moraju biti konsultovane zainteresovane države. Prema istim pravilima UNHCR, teret potvrđivanja da su fundamentalno, stabilno i trajno promenjene okolnosti u zemlji porekla izbeglica leži na državi prijema.

UNHCR se ne samo u potpunosti oglušio o sopstvena pravila već je, iako humanitarna agencija, zanemario stvarni položaj izbeglica iz Hrvatske. Takva jednostrana odluka je bez presedana u dosadašnjoj praksi UNHCR, koja se uvek zasnivala na konsenzusu zainteresovanih država o pitanjima ovakve težine.

Republika Srbija ne prihvata preporuku UNHCR i nastaviće da pruža punu zaštitu i pomoć svim izbeglicama na svojoj teritoriji dajući, kao i do sada, maksimalni doprinos stvaranju trajnih i održivih rešenja za njihov položaj.

Odgovornost za konsekvence odluke o prestanku izbegličkog statusa izbeglicama iz Hrvatske će zato u potpunosti snositi UNHCR.