gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Ministarstvo Ministar
Intervjui ministra
Selaković: Radićemo organizovano na vraćanju kulturnog blaga Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
ponedeljak, 08. februar 2021.
viber image_2021-02-04_18-20-57Država će ubuduće raditi organizovano na vraćanju kulturnog blaga u Srbiju, koje je u burnom vremenu tokom ratova izneto iz zemlje, kaže ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.
Opširnije...
 
Selaković: Nije iznenađenje zahtev za priznanje, jeste što je u čestitki Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
ponedeljak, 08. februar 2021.
screen 1_happyMinistar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da ga nije iznenadilo to što SAD traži međusobno priznanje Srbije i tzv. Kosova, ali ga je iznenadilo što takvu težnju predsednik SAD Džozef Bajden iznosi u čestitki povodom Dana državnosti Srbije.

On je za TV Hepi rekao da to pokazuje stav američke spoljne politike.

„Međutim, ono što je za nas najvažnije, kako u aktima međunarodnih organizacija tako i same EU s kojom vodimo pregovore o pridruživanju i članstvu, takve stvari se ne postavljaju kao uslov. A i da stoje, jasan je naš stav, taj stav je iznet na jednom od najvažnijih mesta u svetu, a to je u septembru Bela kuća"", rekao je Selaković. Kako kaže, Srbija je međunarodno priznata država i ne treba joj priznanje od tzv. Kosova.

Selaković je istakao da Srbija ima poziciju na kojoj insistira, a da i SAD imaju svoju poziciju na kojoj insistaraju.

„To nije razlog da mi od svoje pozicije odustanemo, već da samo veći i jači podstrek da u toj borbi za zastupanje naših interesa budemo istrajni, uporni, mudri. To je jedan od signala ove godine koja je i najavljena kao godina u kojoj nas čekaju veliki pritisci i velika iskušenja u kojima moramo da istrajemo i izdržimo do kraja", rekao je ministar.

On je naveo da Srbija ne treba da se zaluđuje da će velike sile menjati svoje mišljenje po pitanju KiM, jer su mnogi od njih tome kumovali, te da tzv. Kosovo tretiraju kao nešto svoje i brane na svakom mestu.

„Međutim, velike sile nisu iste kao pre 14 godina, ali ni Srbija nije ista i ne vodi se politika na isti način. Da li će se razgovarati i sa noviom američkom administracijom o KiM - da, hoće, da li će razgovori biti jednostavni i laki - sigurno da neće", rekao je Selaković.

Govoreći o poseti predsednika Srbije Francuskoj, on je rekao da je francuski predsednik Emanuel Makron inicirao novu metodologiju pridruživanja, ali je prepoznat u EU kao jedan od najznačajnijih lidera, neko ko će se pitati i uticati na dalja kretanja u EU.

„Nismo se dvoumili oko nove metodologije. Nama odgovara nova metodologija koja će pokazati koliko smo mnogo uradili. Koliko smo postigli i koliko je to doprinelo životnom standardu", naveo je Selaković.
 
 
 
Izvor: Tanjug
 
Opširnije...
 
Selaković: Ne odgovaramo na provokacije, želimo mir u regionu Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
subota, 06. februar 2021.
Tan2021-2-6 135429739 0Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da je stav Srbije da ne odgovara na prvokacije pojedinih političara iz regiona, jer je, ističe, odlučna da ostane faktor mira i stabilnosti u regionu.
Opširnije...
 
Selaković: Pokazano poštovanje Francuske prema Srbiji i predsedniku Vučiću Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
utorak, 02. februar 2021.
rts scrsČetvoročasovni susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i francuskog predsednika Emanuela Makrona pokazatelj poštovanja Francuske prema Srbiji i predsedniku Vučiću, izjavio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.
Opširnije...
 
Komunikacija Vučića i Makrona učestala, susret odlična stvar Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
nedelja, 31. januar 2021.
IMG-8b102fb63109efbe9354f729187e41f1-VKomunikacija između predsednika Srbije i Francuske Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona je veoma učestala, poručio je večeras ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, dodajući da je odlična stvar da se predsednik Srbije, čak i u trenutnim međunarodnim okolnostima obeleženim epidemijom Kovida-19, viđa ili čuje sa svetskim liderima.
Opširnije...
 
Selaković: Strategija u borbi sa koronom najbolja moguća Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
petak, 29. januar 2021.
viber image_2021-01-29_12-42-57Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je Srbija odlukom o blagovremenom početku imunizacije stanovništva sprovela najbolju moguću strategiju, koja daje rezultate - štiti se zdravlje građana, a to će se dalje odraziti i na ekonomiju.
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>