gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Akademija Arhiva novosti
Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Arhiva novosti 2014.
+ larger fontnormal font- Smaller font


26. decembar 2014.

STUDENTI PRAVNOG FAKULTETA I FAKULTETA POLITIČKIH NAUKA POSETILI MINISTARSTVO SPOLjNIH POSLOVA

Studenti Fakulteta političkih nauka i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, članovi omladinskih nevladinih organizacija "Generacija 21" i Kluba za Ujedinjene nacije posetili su Ministarstvo spoljnih poslova. Nakon uvodne reči rukovodioca Diplomatske akademije Mirjane Milosavljević, generalni sekretar Veljko Odalović održao je prigodno predavanje o nadležnostima Ministarstva spoljnih poslova koja se ostvaruju kroz najvažnije spoljnopolitičke prioritete Republike Srbije i međunarodnu saradnju. Posebno je govorio o organizaciji i specifičnostima diplomatske profesije, o predstojećim najvažnijim aktivnostima Ministarstva spoljnih poslova, posebno tokom predsedavanja R. Srbije OEBS-om u 2015, pregovorima sa EU i dr.
Na brojna pitanja studenata, V. Odalović je ukazao na aktuelne odnose između Republike Srbije i Evropske unije, okvire pregovaračkog procesa, odnose sa susednim zemljama, kao i predstojeće pregovore u vezi sa statusom i pitanjima u pokrajini KiM.
Pored susreta sa predstavnicima u MSP, studenti su posetili i stalnu muzejsku postavku "Dva veka moderne srpske diplomatije".

21.novembar 2014.

UVODNO PREDAVANjE MINISTRA DAČIĆA NOVOJ GENERACIJI DIPLOMATSKE AKADEMIJE 2014/2015

akadPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić održao je danas uvodno predavanje novoj generaciji polaznika Diplomatske akademije, generaciji 2014/2015, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.


17. novembar 2014.

MINISTAR DAČIĆ URUČIO DIPLOME POLAZNICIMA DIPLOMATSKE AKADEMIJE

Ivica DačićObraćanje prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na današnjoj ceremoniji dodele diploma polaznicima Diplomatske akademije 2013/14. Opširnije
14. novembar 2014.

STUDENTI AMERIČKOG UNIVERZITETA U BRISELU POSETILI MINISTARSTVO SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Diplomatska akademija Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije je 14. novembra organizovala predavanje za studente akademskog programa „Evropska unija" Briselskog centra Američkog univerziteta, koji su u okviru studijske posete zemljama Zapadnog Balkana, predvođeni direktorom prof. dr Džeromom Šeridanom, boravili u Beogradu.
Nakon pozdravne reči rukovodioca Diplomatske akademije Mirjane Milosavljević, ambasador Jela Baćović, zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova za Evropsku uniju, održala je studentima predavanje o procesu evropskih integracija Republike Srbije i njegovom značaju za celokupni razvoj zemlje. U svom izlaganju amb. J. Baćović je ukazala na „skrining", neophodne reformske korake i administrativne pripreme državnih institucija i civilnog društva u cilju uspešnog savladavanja pregovaračkog procesa i otvaranja pregovaračkih poglavlja na puta ka punopravnom članstvu.
Na pitanja studenata govorila je i o značaju ekonomije, ekonomskog razvoja i tranzicije, ugovora o slobodnoj trgovini, kao i predsedavanju R. Srbije OEBS-om u 2015. godini.
U okviru posete, studenti su imali priliku da pogledaju i muzejsku postavku Ministarstva spoljnih poslova i bolje se upoznaju sa dokumentima koji govore istoriji dva veka srpske diplomatije.


septembar 2014.

SEMINAR ZA DIPLOMATE I DRŽAVNE SLUŽBENIKE U VEZI SA PREDSEDAVANjEM REPUBLIKE SRBIJE OEBS-om
(OD 8. DO 12. SEPTEMBRA)

Na Diplomatskoj akademiji je, u saradnji sa Stalnom misijom RS pri OEBS u Beču i Radnom grupom za predsedavanje RS OEBS 2015, uz finansijsku pomoć MSP SR Nemačke i OEBS-a, započela obuka diplomata i drugih državnih službenika u okviru priprema za predsedavanje. Obuku (od 08. do 12. septembra o.g.) će sprovesti predstavnici Instituta CORE Univerziteta u Hamburgu, specijalizovanog za obuku kadrova zemalja koje predsedavaju ovom OEBS-om, kao i predstavnici ove organizacije. Opširnije


17. jun 2014.

U BEOGRADU MINISTRI SPOLjNIH POSLOVA IVICA DAČIĆ I IGOR LUKŠIĆ POTPISALI SPORAZUM O SARADNjI IZMEDjU DIPLOMATSKIH AKADEMIJA

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić i potpredsednik vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore dr Igor Lukšić, tokom zvanične posete, potpisali su Sporazum o saradnji između Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore.

Sporazum o saradnji će doprineti unapređenju i razvijanju saradnje u domenu obrazovanja i osposobljavanja diplomatskog kadra dveju prijateljskih zemalja, kao i učvršćivanju odnosa između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore.


12. maj 2014.


PPV I MSP IVICA DAČIĆ ODRŽAO JE PREDAVANjE "TEŽIŠTA SRPSKE SPOLjNE POLITIKE" STUDENTIMA BEČKE DIPLOMATSKE AKADEMIJE

Ivica DačićPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić održao je 12. maja predavanje "Težišta srpske spoljne politike" studentima Bečke diplomatske akademije, koji u okviru studijske posete zemljama Balkana borave u Republici Srbiji. Poseta Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije tradicionalno se organizuje na osnovu saradnje Diplomatske akademije MSP RS i Bečke diplomatske akademije.

Ministar Dačić je, govoreći o spoljnopolitičkim prioritetima aktuelne Vlade Republike Srbije, posebno izdvojio sledeće: nastavak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, nastavak dijaloga sa Prištinom, dobru saradnju sa ključnim partnerima na međunarodnoj sceni, razvoj dobrosusedskih odnosa, izgradnju moderne, stabilne Srbije, posvećene očuvanju međunarodnog mira i poštovanju međunarodnog prava, te regionalnu saradnju i diplomatske aktivnosti na multilateralnom i bilateralnom planu u narednom periodu.

Nakon predavanja, ministar je odgovarao na pitanja studenata, s posebnim osvrtom na istorijat srpskog naroda, posledice svetskih ratova, okolnosti koje su dovele do novih političkih odluka i promena na ovim prostorima, kao i na značaj saradnje i mirnog zajedničkog života svih naroda u Evropi.


9. april 2014.

POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMEVANjU O UZAJAMNOJ SARADNjI IZMEDjU DIPLOMATSKE AKADEMIJE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I INSTITUTA ZA SPOLjNE POSLOVE MINISTARSTVA INOSTRANIH POSLOVA REPUBLIKE IRAK

kovac-irakAmbasador dr Matil D. Al-Sabti, direktor Instituta za spoljne poslove i Direktorata za političko planiranje Ministarstva spoljnih poslova Republike Irak i Aleksandra Kovač, rukovodilac Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, potpisali su 9. aprila 2014. godine Memorandum o razumevanju o uzajamnoj saradnji između Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Instituta za spoljne poslove Ministarstva spoljnih poslova Republike Irak.

Tokom radnog susreta razgovarano je o diplomatskoj edukaciji i organizaciji nastavnih programa, kao i unapređenju i razvijanju buduće saradnje u domenu usavršavanja i osposobljavanja diplomatskog kadra na osnovu potpisanog bilateralnog sporazuma.

Ambasadora dr Matil D. Al-Sabtija su, tokom posete Beogradu, primili šef Kabineta ministra spoljnih poslova amb. Vladimir Marić, načelnik Odeljenja za Afriku i Bliski istok amb. Goran Vujičić, i načelnik Odeljenja za analizu i planiranje amb. Željko Jović.


4. april 2014.

STUDENTI AMERIČKOG UNIVERZITETA U BRISELU POSETILI MSP

akademija Diplomatska akademija ugostila je i ove godine studente Američkog univerziteta u Briselu, koji u okviru studijske posete zemljama Zapadnog Balkana borave u Beogradu. Nakon pozdravnog obraćanja Aleksandre Kovač, rukovodioca Diplomatske akademije, studentima je predavanje održao načelnik Odeljenja za institucije Evropske unije ambasador Zoran Vujić.

Ambasador Vujić govorio je o procesu evropskih integracija Republike Srbije i njegovom značaju za celokupni razvoj zemlje. Ukazao je na neophodne reformske korake i izazove koje treba prevazići na putu ka punopravnom članstvu, ali i na potrebu unapređenja dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje.

Studenti su se interesovali za dijalog Beograda i Prištine, odnos R. Srbije sa NATO, evrointegracije država regiona, kao i za uticaj svetske ekonomske krize na unutrašnje prilike u zemlji.

12. mart 2014.

STUDENTI MASTER STUDIJA FAKULTETA DRUŠTVENIH I POLITIČKIH NAUKA SLOBODNOG UNIVERZITETA IZ BRISELA GOSTI DIPLOMATSKE AKADEMIJE

Diplomatska akademija je bila domaćin studentima master studija Fakulteta društvenih i političkih nauka Slobodnog univerziteta iz Brisela (Université libre du Bruxelles), koji u okviru posebnog projekta borave u Beogradu sa ciljem da sakupe i pripreme materijal za studentsku konferenciju o pitanju Demokratizacije i evropeizacije u Centralnoj u Istočnoj Evropi, sa posebnim težištem na dve zemlje Zapadnog Balkana: Srbiju i Hrvatsku. Povodom studentske posete organizovano je predavanje o evropskom putu R. Srbije i poseta muzejskoj postavci.

Nakon prigodnog obraćanja Aleksandre Kovač, rukovodioca Diplomatske akademije, predavanje je održao ambasador Zoran Vujić, načelnik Odeljenja za institucije Evropske unije. Studenti su upoznati sa aktivnostima u domenu evropskih integracija, kao važnom strateškom cilju R. Srbije, okvirima i zadacima državnih institucija u pregovaračkom procesu, i drugim aktuelnim pitanjima kao što su: regionalna saradnja, ekonomija, položaj nacionalnih manjina i dr.

6. mart 2014.

PREDAVANjE AMBASADORA REPUBLIKE ARGENTINE, Nj. E. RIKARDA F. FERNANDEZA, NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI

Ambasador Republike Argentine u Beogradu Nj.E. Rikardo F. Fernandez održao je predavanje na temu "Južna Amerika – kontinent budućnosti", koje je organizovano u okviru kursa Diplomatska praksa I za ovogodišnje polaznike Osnovnog programa diplomatske obuke.
Nakon uvodne reči Aleksandre Kovač, rukovodioca Diplomatske akademije, ambasador Rikardo F. Fernandez je ukazao na dugu tradiciju bilateralnih odnosa naše dve zemlje, koji traju punih 86 godina, kao i na uspešnu saradnju Diplomatske akademije MSP R.Srbije i Nacionalnog instituta za spoljne poslove MIP R. Argentine.
U daljem izlaganju govorio je o bilateralnoj i multilateralnoj saradnji zemalja Južne Amerike u poslednjih trideset godina, koja se ostvaruje kroz politički dijalog u okviru regionalnih organizacija (Rio Group, Contadora Group, CALC, UNASUR, Mercosur, CELAC i dr.), kao i o aktivnostima koje su dovele do sporazumnog rešavanja sporova, promovisanja mira, demokratije, stabilnosti, poštovanja ljudskih prava, ekonomske saradnje i prosperiteta u ovom regionu.
U odgovoru na brojna pitanja polaznika, ambasador R. F. Fernandez je govorio o mogućnostima za unapređenje sveukupne, a posebno ekonomske saradnje između Srbije i Argentine, iskustvima njegove zemlje u prevazilaženju ekonomske krize, saradnji sa susednim zemljama, lokalnoj tradiciji i kulturi, kao i o aktuelnom procesu političkog i socijalnog razvoja u Južnoj Americi.

4. mart 2014.

PREDAVANjE PREDSEDNIKA SNV U R. HRVATSKOJ I POSLANIKA U HRVATSKOM SABORU PROF. DR MILORADA PUPOVCA NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI

pupovac
Prof. dr Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća u Republici Hrvatskoj i poslanik u Hrvatskom saboru razgovarao je danas sa ministrom spoljnih poslova Republike Srbije Ivanom Mrkićem, nakon čega je održao predavanje polaznicima Diplomatske akademije MSP.

U uvodnom obraćanju, rukovodilac DA Aleksandra Kovač pozdravila je gosta i ukazala na značaj predavanja, koje čini deo kursa "Srpski narod u regionu" i pripada Osnovnom programu diplomatske obuke za 2013/2014.
Govoreći na temu „Srbi u Republici Hrvatskoj" prof. dr Pupovac analizirao je položaj srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj kroz kulturni, prosvetni, medijski, ekonomski, politički, bilateralni i međunarodni aspekt.

Pored polaznika Diplomatske akademije, predavanju su prisustvovale kolege iz Ministarstva spoljnih poslova i predstavnici Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.13. i 14. februar 2014.

SUSRET SA PREDSTAVNICIMA MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA I EVROPSKIH INTEGRACIJA CRNE GORE O SARADNjI DIPLOMATSKIH AKADEMIJA

VAS8771Rukovodilac Diplomatske akademije Aleksandra Kovač primila je delegaciju Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore, na čelu sa generalnim direktorom za bilateralne poslove amb. Željkom Perovićem, koja je radno posetila Beograd.

Tokom dvodnevnog boravka, sa v.d. Diplomatske akademije Crne Gore Satkom Hajdarpašić razmenjena su iskustva o diplomatskom obrazovanju i organizaciji programa, kao i mišljenja o okvirima i unapređenju buduće saradnje.

Delegacija Crne Gore imala je kurtoazan susret i sa zamenikom pomoćnika ministra spoljnih poslova za bilateralne odnose ambasador Goran Petrović.
13. januar 2014.


PREDAVANjE ŠEFICE PREGOVARAČKOG TIMA ZA VODjENjE PREGOVORA O PRISTUPANjU EU PROF. DR TANjE MIŠČEVIĆ NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI

Šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji prof. dr Tanja Miščević razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova Republike Srbije Ivanom Mrkićem, nakon čega je održala predavanje polaznicima Diplomatske akademije MSP.

Predavanje na temu „Srbija na putu ulaska u članstvo EU – pregovori" organizovano je u okviru kursa "Osnovi sistema i politike EU" koji pripada Osnovnom programu diplomatske obuke polaznika generacije 2013/2014.
tanja-miscevic
Tom prilikom, predstavljeni su glavni elementi procesa pristupanja, najvažnije karakteristike i faze pregovaračkog procesa, ključne institucije i njihova uloga. Istaknut je uticaj i odgovornost državne administracije i neophodnost njenog usaglašavanja.

U uvodnom obraćanju, prisutnima su se obratili rukovodilac Diplomatske akademije Aleksandra Kovač, i ambasador Nikola Lukić, koordinator kursa "Osnovi sistema i politike EU".

Pored polaznika Diplomatske akademije, koje čine zaposleni u Ministarstvu spoljnih poslova i drugim organima državne uprave i institucijama javnog sektora, predavanju je prisustvovala i državni sekretar MSP dr Snežana Janković, kao i predstavnici organizacionih jedinica MSP.