gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Akademija Arhiva novosti
petak, 18. mart 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Arhiva novosti 2015.
+ larger fontnormal font- Smaller font
29. decembar 2015.

SVEČANA DODELA DIPLOMA POLAZNICIMA DIPLOMATSKE AKADEMIJE 2014/2015

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvorio je danas u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije ceremoniju dodele diploma polaznicima Osnovnog programa diplomatske obuke iz generacije 2014/2015. godine.

Ovom prilikom je pozdravio i polaznike generacije 2015/16. godine, uz osvrt na ciljeve i postignuća Republike Srbije na polju spoljne politike, kao i viziju kvalitetnog i veštog diplomate u kontekstu aktuelnih zbivanja na svetskoj političkoj sceni.13. novembar 2015. godine

U MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE ODRŽANA SU PREDAVANjA ZA STUDENTE AMERIČKOG UNIVERZITETA - BRISELSKI CENTAR

Grupa studenata i profesora sa Američkog Univerziteta - Briselski centar, na čelu sa profesorom Dž. Šeridanom, shodno tradicionalno dobroj i uspešnoj saradnji sa Diplomatskom akademijom, i ove godine je posetila Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.
Nakon pozdravne reči Mirjane Milosavljević, rukovodioca Diplomatske akademije Ministarstva, održana su predavanja ambasadora Jele Baćović i v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova, ambasadora Branimira Filipovića.
Ambasador J. Baćović je studentima predstavila put pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji od 2000. godine do danas, ukazujući na značaj potpisanih sporazuma sa EU, buduće pristupne pregovore, kao i regionalnu saradnju.
Ambasador B. Filipović je govorio o spoljnoj i bezbednosnoj politici R. Srbije, političkim dijalozima sa EU, NATO-om i drugim međunarodnim vojno-bezbednosnim organizacijama koja se realizuju na osnovu ustavnog i pravnog sistema. Takođe, studente je upoznao sa bilateralnom i regionalnom saradnjom u ovoj oblasti, kao i savremenim bezbednosnim izazovima, pretnjama i rizicima u svetu.
Nakon posete Ministarstva spoljnih poslova, studenti su posetili Kancelariju za Kosovo i Metohiju, gde im je direktor Marko Djurić održao vrlo sadržajno predavanje, sa posebnim osvrtom na dijalog Beograda i Prištine koji se odvija uz posredovanje EU.

3. avgust 2015. godine

U MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE ODRŽANO PREDAVANjA ZA STUDENTE UNIVERZITETA NORTISTERN IZ BOSTONA (SAD)

U okviru studijske posete Republici Srbiji, grupa studenata sa Univerziteta Nortistern iz Bostona (SAD) posetila je Ministarstvo spoljnih poslova 3. avgusta 2015. godine.
Nakon pozdravne reči, rukovodioca Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Mirjane Milosavljević, v.d. pomoćnika ministra za Evropsku uniju, dr Marina Jovićević dala je pregled međunarodnih aktivnosti Republike Srbije u okviru priprema za pregovarački proces RS i otvaranje prvih najvažnijih poglavlja, kao i predstojećih obaveza na putu ka punopravnom članstvu u EU.


11. i 12. maj 2015. godine

U MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE ODRŽANA PREDAVANjA ZA STUDENTE KLEMSON UNIVERZITETA 11. I 12. MAJA 215. GODINE

U okviru studijske posete Republici Srbiji, grupa studenata Klemson univerziteta iz SAD posetila je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije 11, 12. i 22. maja ove godine.
Ovom prilikom, održana su predavanja: „Srbija u procesu evropskih integracija", v. d. pomoćnika ministra spoljnih poslova dr Marine Jovićević, "Ekonomski odnosi R. Srbije sa SAD" prof. dr Ljubiše Adamovića, kao i "Predsedavanje RS OEBS-om ", amb. Dejana Šahovića, šefa Radne grupe za predsedavanje R. Srbije OEBS-om.
Posete studenata Klemson univerziteta, rezultat su dugogodišnje saradnje sa Diplomatskom akademijom Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, od 2006. godine.

11. maj 2015

MINISTAR  DAČIĆ ODRŽAO PREDAVANjE „TEŽIŠTE SRPSKE SPOLjNE POLITIKE" STUDENTIMA BEČKE DIPLOMATSKE AKADEMIJE

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao je danas predavanje „Težište srpske spoljne politike" studentima Bečke diplomatske akademije koji, u okviru studijske posete zemljama Balkana, borave u Republici Srbiji. 
Govoreći o glavnim spoljnopolitičkim prioritetima Vlade Republike Srbije ministar Dačić je posebno izdvojio: otvaranje pristupnih pregovara i članstvo u Evropskoj uniji, aktuelno predsedavanje Srbije OEBS-u, saradnju sa ključnim partnerima u međunarodnim odnosima, razvoj dobrosusedskih odnosa i očuvanje stabilnosti u regionu, dijalog sa Prištinom, izgradnju moderne Srbije posvećene očuvanju mira i poštovanju međunarodnog prava.
Nakon predavanja, šef srpske diplomatije odgovarao je na pitanja studenata, ukazujući na specifično mesto i ulogu Srbije na međunarodnoj sceni, kao i na značaj diplomatskih aktivnosti u savremenim političkom trenutku.
Ova poseta studenata Bečke diplomatske akademije Ministarstvu spoljnih poslova tradicionalno se organizuje u sklopu saradnje Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Bečke diplomatske akademije.

7. maj 2015

ŠEF MISIJE OEBS U SRBIJI Nj. E. PETER BURKHARD ODRŽAO PREDAVANjE ”ZNAČAJ MISIJE ORGANIZACIJE ZA EVROPSKU BEZBEDNOSTI I SARADNjU NA TERENU” POLAZNICIMA DIPLOMATSKE AKADEMIJE

Šef misije OEBS u R. Srbiji ambasador Peter Burkhard održao je predavanje ”Značaj misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na terenu” polaznicima Diplomatske akademije, povodom predsedavanja R. Srbije OEBS-u, u sklopu osnovnog programa obuke „Diplomatska praksa II“ u okviru kojeg se izučavaju teme i pitanja vezana za međunarodne organizacije.
Nakon uvodne reči Mirjane Milosavljević, rukovodioca Diplomatske akademije, ambasador Peter Burkhard je objasnio ulogu i značaj misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u svetu, ukazujući na spektar različitih zadataka koje proističu iz specifičnosti problematike sa kojima se suočavaju zemlje u kojima deluju.
U osvrtu na ulogu i značaj Misije OEBS-a u R. Srbiji, ambasador Peter Burkhard je ukazao na ciljeve mandata koji predviđaju da Misija pruža pomoć i savete u vezi sa jačanjem nezavisnih i efikasnih demokratskih institucija, naročito u oblasti vladavine prava, ljudskih prava, medija, reformi policije, kao i sprovođenju zakona.


4. maj 2015.

SUSRET SREDNjOŠKOLACA IZ IZRAELA SA MLADIM DIPLOMATAMA MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Grupa izraelskih srednjoškolaca, polaznika Škole za mlade ambasadore Izraela, posetila je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije 4. maja 2015. godine. Tom prilikom se susrela sa mladim diplomatama Republike Srbije, koji su bili na službi u Izraelu i koji se neposredno bave temama vezanim za Bliski istok i bilateralnim odnosima Republike Srbije sa zemljama tog regiona.
Kraću prezentaciju o istoriji, kulturi i turističkim potencijalima Republike Srbije održala je Milica Vujović, savetnik u Sektoru za Evropsku uniju, a o spoljnopolitičkim prioritetima naše zemlje i aktuelnim odnosima Republike Srbije i Izraela, govorili su Željko Gajić, ministar savetnik i Aleksandar Marković, treći sekretar iz Odeljenja za Afriku i Bliski Istok Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.


7. april 2015.

STUDENTI AMERIČKOG UNIVERZITETA U BRISELU POSETILI MINISTARSTVO SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Diplomatska akademija je 6. aprila 2015. organizovala predavanje za studente sa akademskog programa „Evropska unija“ Američkog univerziteta (odeljenje u Briselu), koji su u okviru studijske posete zapadnom Balkanu boravili u Beogradu.
V.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za Evropsku uniju dr Marina Jovićević je studentima održala predavanje o aktuelnim pitanjima spoljne politike Republike Srbije, procesu evropske integracije, kao i o predstojećim koracima u pristupnim pregovorima. U svom izlaganju dr M. Jovićević posvetila je pažnju i regionalnoj saradnji, upoznavši studente sa učešćem R. Srbije u regionalnim inicijativama u jugoistočnoj Evropi (SEECP, CEI, RCC, „Zapadnobalkanska šestorka“, Berlinski proces), kao i sa naporima koje ulažemo u jačanje bilateralne saradnje sa susedima u regionu.
U završnom delu dr M. Jovićević je odgovarala na mnogobrojna pitanja studenata o otvaranju najvažnijih pregovaračkih poglavlja, usklađenosti srpskog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, odnosima sa NATO, saradnji i odnosima sa susednim zemljama i velikim silama, o značaju i ciljevima predsedavanja R. Srbije OEBS-om.
Tokom posete, studenti su imali priliku da pogledaju stalnu Muzejsku postavku Ministarstva spoljnih poslova i bolje se upoznaju sa istorijom srpske diplomatije XIX i XX veka.


12. mart 2015.

RELEVANTNOST UN SISTEMA ZA SRBIJU - PREDAVANjE GOSPODjE IRENE VOJAČKOVE SOLjORANO, STALNE KOORDINATORKE UJEDINjENIH NACIJA U SRBIJI I STALNE PREDSTAVNICE PROGRAMA UJEDINjENIH NACIJA ZA RAZVOJ

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji i stalna predstavnica programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), gospođa Irena Vojačkova Soljorano (Irena Vojáčková Sollorano) je, na poziv Diplomatske akademije, održala predavanje "Relevantnost UN sistema za Srbiju" u okviru kursa „Diplomatska praksa I", u okrilju kojeg se posebno izučavaju teme i pitanja vezana za multilateralnu diplomatiju, međunarodne organizacije i organizaciju multilateralnih konferencija.
V. D. pomoćnika ministra spoljnih poslova za multilateralnu saradnju ambasador Mira Nikolić je, u kratkom predstavljanju gošće, istakla njenu ulogu, kao i ličnu požrtvovanost gospođe I. V. Soljorano u obezbeđivanju humanitarne pomoći UN tokom poplava 2014. godine.
I. V. Soljorano predstavila je u sedam tačaka zašto je UN sistem u Srbiji, njegove ciljeve i podršku u društvenom razvoju naše zemlje kroz primenu konvencija i usvojenih standarda, putem različitih konsultativnih mehanizama, programa, pomoći u različitim oblastima aktuelne saradnje. Govorila je o petogodišnjem planu UNDAF koji je potpisan sa Vladom R. Srbije, globalnoj agendi UN za sledećih 15 godina, kao i o predstojećim međunarodnim konferencijama koje će se baviti pitanjima vezanim za elementarne nepogode, održivi razvoj, klimatske promene u cilju donošenja novih preventivnih mera i standarda.

9. mart 2015.

PREDAVANjE AMBASADORA SJEDINjENIH AMERIČKIH DRŽAVA, Nj.E. MAJKLA KIRBIJA, NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI

U nastavku ciklusa predavanja stranih ambasadora, Diplomatska akademija je bila domaćin Nj.E. Majklu Kirbiju, ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji. Tom prilikom, ambasador Kirbi je polaznicima Diplomatske akademije i zainteresovanim diplomatama Ministarstva održao predavanje na temu „Odnosi Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država i američki pristup Zapadnom Balkanu“.
Predavanje je organizovano u okviru kursa „Međunarodni odnosi i spoljna politika Republike Srbije“ koji pripada Osnovnom programu diplomatske obuke 2014/2015. godine.
Ambasador Kirbi se, u uvodnom delu svog izlaganja, osvrnuo na istoriju savezništva Srbije i SAD u I i II svetskom ratu, na promenljive tendencije u odnosima u poslednje dve decenije, sa težištem na uzlaznoj liniji u različitim oblastima aktuelne saradnje. Ukazao je na značaj ekonomskih aspekata, naročito na potencijal razvoja intelektualnih grana privrede u Srbiji zasnovan na obrazovanju mladih, kao i na podršku SAD u procesu pridruživanja Srbije EU. Nakon predavanja usledila su brojna pitanja polaznika – o globalnom problemu terorizma, o saradnji Srbije i SAD u oblastima bezbednosti, kulture i u drugim poljima, na koje je ambasador Kirbi dao svoj osvrt, kao i korisne savete mladim diplomatama za rad u diplomatskoj službi.


3. mart 2015.

PREDAVANjE AMBASADORA RUSKE FEDERACIJE, Nj.E. ALEKSANDRA ČEPURINA, NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Nj.E. Aleksandar Čepurin, održao je predavanje polaznicima Diplomatske akademije i zainteresovanim diplomatama Ministarstva, na temu „Odnosi Republike Srbije i Ruske Federacije i novija istorija Rusije“.
Predavanje je organizovano u okviru kursa „Međunarodni odnosi i spoljna politika Republike Srbije“ koji pripada Osnovnom programu diplomatske obuke 2014/2015. godine.
Nakon pozdravnog obraćanja Mirjane Milosavljević, rukovodioca Diplomatske akademije, ambasador Čepurin je prvo izneo koncept ruskog diplomatskog obrazovanja i istakao značaj saradnje Diplomatskih akademija Ruske Federacije i Republike Srbije.
U nastavku predavanja, polaznici Akademije su mogli da čuju o važnim momentima i tendencijama iz sovjetskog perioda, kao i o političkoj i ekonomskoj tranziciji unutar Ruske Federacije. Ambasador Aleksandar Čepurin je govorio i o geopolitici, međunarodnoj bezbednosti i ekonomiji, o ruskim inicijativama u tom pogledu i značaju uvažavanja interesa svih aktera u globalnoj politici. U delu predavanja o bilateralnim odnosima Rusije i Srbije, posebno je bilo reči o sličnostima i razlikama u procesima društvenih promena i privrednog razvoja, kao i o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje.


25-26. februara 2015.

SUSRET PREDSTAVNIKA DIPLOMATSKE AKADEMIJE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I INSTITUTA ZA SPOLjNU POLITIKU MINISTARSTVA INOSTRANIH POSLOVE, MEDjUNARODNE TRGOVINE I VERA REPUBLIKE ARGENTINE

Na poziv Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije u Beogradu je 25-26. februara boravio ambasador Huan Karlos Valje Rali, direktor Nacionalnog instituta za spoljnu politiku Ministarstva inostranih poslova, međunarodne trgovine i vera Republike Argentine. Tokom radne posete upriličeni su susreti i razgovori sa državnim sekretarom, ambasadorom Roksandom Ninčić, načelnikom Odeljenja za Severnu i Južnu Ameriku, ambasadorom Danilom Pantovićem i rukovodiocem Diplomatske akademije Mirjanom Milosavljević.
U razgovorima je istaknuta spremnost za jačanje saradnje dve zemlje, razmenjena su iskustva o diplomatskom obrazovanju i organizaciji programa, kao i mišljenja o unapređenju i razvijanju buduće saradnje na osnovu bilateralnog sporazuma.
Ambasador Huan Karlos Valje Rali je na Diplomatskoj akademiji održao predavanje polaznicima Osnovnog programa diplomatsko-konzularne obuke, studentima Fakulteta političkih nauka i zaposlenima Ministarstva na temu "Multilateralni aspekti spoljne politike Argentine".

23. Februar 2015.

PREDAVANjE AMBASADORA REPUBLIKE ITALIJE, Nj. E. DjUZEPE MANCA NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI

Ambasador Republike Italije u Beogradu Nj. E. Djuzepe Manco održao je predavanje na temu "Brendiranje zemlje – posao diplomate" (Branding a country a job for diplomat), koje je organizovano u okviru kursa Međunarodni odnosi i spoljna politika za polaznike Osnovnog programa diplomatske obuke 2014/2015. godine.
Nakon uvodne reči Mirjane Milosavljević, rukovodioca Diplomatske akademije, ambasador Djuzepe Manco je ukazao na značaj i ulogu diplomata u  javnoj diplomatiji, e-diplomatiji, na primenu novih tehnologija i društvenih mreža koje se danas sve više koriste u cilju kreiranje promocije nacionalnih vrednosti i slike o jednoj zemlji kroz različite oblasti: politiku, spoljnu politiku, kulturu, ekonomiju, tehnološka dostignuća i dr.
Na mnoga pitanja polaznika, ambasador Dj. Manco je govorio o bilateralnoj saradnji i dugogodišnjoj povezanosti dve zemlje, aktivnostima i podršci Italije Srbiji u procesu evropskih integracija, spoljnotrgovinskoj razmeni i partnerstvu sa R. Srbijom.

 
20. januar 2015.

SUSRET PREDSTAVNIKA DIPLOMATSKIH AKADEMIJA MINISTARSTAVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I RUSKE FEDERACIJE 

Generalni sekretar, ambasador Veljko Odalović i rukovodilac Diplomatske akademije Mirjana Milosavljević primili su prof. dr Tatjanu A. Zakaurcevu, prvog proroektora Diplomatske akademije Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije, koja je radno posetila Beograd.
Tokom sastanka razmenjena su iskustva o diplomatskom obrazovanju i organizaciji programa, kao i mišljenja o unapređenju i razvijanju buduće saradnje na osnovu Sporazuma o saradnji između dve diplomatske akademije, koji je potpisan tokom susreta dva ministra spoljnih poslova u Moskvi 19. decembra 2014. godine.
 
29. decembar 2015.

SVEČANA DODELA DIPLOMA POLAZNICIMA DIPLOMATSKE AKADEMIJE 2014/2015

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvorio je danas u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije ceremoniju dodele diploma polaznicima Osnovnog programa diplomatske obuke iz generacije 2014/2015. godine.

Ovom prilikom je pozdravio i polaznike generacije 2015/16. godine, uz osvrt na ciljeve i postignuća Republike Srbije na polju spoljne politike, kao i viziju kvalitetnog i veštog diplomate u kontekstu aktuelnih zbivanja na svetskoj političkoj sceni.13. novembar 2015. godine

U MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE ODRŽANA SU PREDAVANjA ZA STUDENTE AMERIČKOG UNIVERZITETA - BRISELSKI CENTAR

Grupa studenata i profesora sa Američkog Univerziteta - Briselski centar, na čelu sa profesorom Dž. Šeridanom, shodno tradicionalno dobroj i uspešnoj saradnji sa Diplomatskom akademijom, i ove godine je posetila Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.
Nakon pozdravne reči Mirjane Milosavljević, rukovodioca Diplomatske akademije Ministarstva, održana su predavanja ambasadora Jele Baćović i v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova, ambasadora Branimira Filipovića.
Ambasador J. Baćović je studentima predstavila put pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji od 2000. godine do danas, ukazujući na značaj potpisanih sporazuma sa EU, buduće pristupne pregovore, kao i regionalnu saradnju.
Ambasador B. Filipović je govorio o spoljnoj i bezbednosnoj politici R. Srbije, političkim dijalozima sa EU, NATO-om i drugim međunarodnim vojno-bezbednosnim organizacijama koja se realizuju na osnovu ustavnog i pravnog sistema. Takođe, studente je upoznao sa bilateralnom i regionalnom saradnjom u ovoj oblasti, kao i savremenim bezbednosnim izazovima, pretnjama i rizicima u svetu.
Nakon posete Ministarstva spoljnih poslova, studenti su posetili Kancelariju za Kosovo i Metohiju, gde im je direktor Marko Djurić održao vrlo sadržajno predavanje, sa posebnim osvrtom na dijalog Beograda i Prištine koji se odvija uz posredovanje EU.

3. avgust 2015. godine

U MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE ODRŽANO PREDAVANjA ZA STUDENTE UNIVERZITETA NORTISTERN IZ BOSTONA (SAD)

U okviru studijske posete Republici Srbiji, grupa studenata sa Univerziteta Nortistern iz Bostona (SAD) posetila je Ministarstvo spoljnih poslova 3. avgusta 2015. godine.
Nakon pozdravne reči, rukovodioca Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Mirjane Milosavljević, v.d. pomoćnika ministra za Evropsku uniju, dr Marina Jovićević dala je pregled međunarodnih aktivnosti Republike Srbije u okviru priprema za pregovarački proces RS i otvaranje prvih najvažnijih poglavlja, kao i predstojećih obaveza na putu ka punopravnom članstvu u EU.


11. i 12. maj 2015. godine

U MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE ODRŽANA PREDAVANjA ZA STUDENTE KLEMSON UNIVERZITETA 11. I 12. MAJA 215. GODINE

U okviru studijske posete Republici Srbiji, grupa studenata Klemson univerziteta iz SAD posetila je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije 11, 12. i 22. maja ove godine.
Ovom prilikom, održana su predavanja: „Srbija u procesu evropskih integracija", v. d. pomoćnika ministra spoljnih poslova dr Marine Jovićević, "Ekonomski odnosi R. Srbije sa SAD" prof. dr Ljubiše Adamovića, kao i "Predsedavanje RS OEBS-om ", amb. Dejana Šahovića, šefa Radne grupe za predsedavanje R. Srbije OEBS-om.
Posete studenata Klemson univerziteta, rezultat su dugogodišnje saradnje sa Diplomatskom akademijom Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, od 2006. godine.

11. maj 2015

MINISTAR  DAČIĆ ODRŽAO PREDAVANjE „TEŽIŠTE SRPSKE SPOLjNE POLITIKE" STUDENTIMA BEČKE DIPLOMATSKE AKADEMIJE

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao je danas predavanje „Težište srpske spoljne politike" studentima Bečke diplomatske akademije koji, u okviru studijske posete zemljama Balkana, borave u Republici Srbiji. 
Govoreći o glavnim spoljnopolitičkim prioritetima Vlade Republike Srbije ministar Dačić je posebno izdvojio: otvaranje pristupnih pregovara i članstvo u Evropskoj uniji, aktuelno predsedavanje Srbije OEBS-u, saradnju sa ključnim partnerima u međunarodnim odnosima, razvoj dobrosusedskih odnosa i očuvanje stabilnosti u regionu, dijalog sa Prištinom, izgradnju moderne Srbije posvećene očuvanju mira i poštovanju međunarodnog prava.
Nakon predavanja, šef srpske diplomatije odgovarao je na pitanja studenata, ukazujući na specifično mesto i ulogu Srbije na međunarodnoj sceni, kao i na značaj diplomatskih aktivnosti u savremenim političkom trenutku.
Ova poseta studenata Bečke diplomatske akademije Ministarstvu spoljnih poslova tradicionalno se organizuje u sklopu saradnje Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Bečke diplomatske akademije.

7. maj 2015

ŠEF MISIJE OEBS U SRBIJI Nj. E. PETER BURKHARD ODRŽAO PREDAVANjE ”ZNAČAJ MISIJE ORGANIZACIJE ZA EVROPSKU BEZBEDNOSTI I SARADNjU NA TERENU” POLAZNICIMA DIPLOMATSKE AKADEMIJE

Šef misije OEBS u R. Srbiji ambasador Peter Burkhard održao je predavanje ”Značaj misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na terenu” polaznicima Diplomatske akademije, povodom predsedavanja R. Srbije OEBS-u, u sklopu osnovnog programa obuke „Diplomatska praksa II“ u okviru kojeg se izučavaju teme i pitanja vezana za međunarodne organizacije.
Nakon uvodne reči Mirjane Milosavljević, rukovodioca Diplomatske akademije, ambasador Peter Burkhard je objasnio ulogu i značaj misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u svetu, ukazujući na spektar različitih zadataka koje proističu iz specifičnosti problematike sa kojima se suočavaju zemlje u kojima deluju.
U osvrtu na ulogu i značaj Misije OEBS-a u R. Srbiji, ambasador Peter Burkhard je ukazao na ciljeve mandata koji predviđaju da Misija pruža pomoć i savete u vezi sa jačanjem nezavisnih i efikasnih demokratskih institucija, naročito u oblasti vladavine prava, ljudskih prava, medija, reformi policije, kao i sprovođenju zakona.


4. maj 2015.

SUSRET SREDNjOŠKOLACA IZ IZRAELA SA MLADIM DIPLOMATAMA MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Grupa izraelskih srednjoškolaca, polaznika Škole za mlade ambasadore Izraela, posetila je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije 4. maja 2015. godine. Tom prilikom se susrela sa mladim diplomatama Republike Srbije, koji su bili na službi u Izraelu i koji se neposredno bave temama vezanim za Bliski istok i bilateralnim odnosima Republike Srbije sa zemljama tog regiona.
Kraću prezentaciju o istoriji, kulturi i turističkim potencijalima Republike Srbije održala je Milica Vujović, savetnik u Sektoru za Evropsku uniju, a o spoljnopolitičkim prioritetima naše zemlje i aktuelnim odnosima Republike Srbije i Izraela, govorili su Željko Gajić, ministar savetnik i Aleksandar Marković, treći sekretar iz Odeljenja za Afriku i Bliski Istok Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.


7. april 2015.

STUDENTI AMERIČKOG UNIVERZITETA U BRISELU POSETILI MINISTARSTVO SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Diplomatska akademija je 6. aprila 2015. organizovala predavanje za studente sa akademskog programa „Evropska unija“ Američkog univerziteta (odeljenje u Briselu), koji su u okviru studijske posete zapadnom Balkanu boravili u Beogradu.
V.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za Evropsku uniju dr Marina Jovićević je studentima održala predavanje o aktuelnim pitanjima spoljne politike Republike Srbije, procesu evropske integracije, kao i o predstojećim koracima u pristupnim pregovorima. U svom izlaganju dr M. Jovićević posvetila je pažnju i regionalnoj saradnji, upoznavši studente sa učešćem R. Srbije u regionalnim inicijativama u jugoistočnoj Evropi (SEECP, CEI, RCC, „Zapadnobalkanska šestorka“, Berlinski proces), kao i sa naporima koje ulažemo u jačanje bilateralne saradnje sa susedima u regionu.
U završnom delu dr M. Jovićević je odgovarala na mnogobrojna pitanja studenata o otvaranju najvažnijih pregovaračkih poglavlja, usklađenosti srpskog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, odnosima sa NATO, saradnji i odnosima sa susednim zemljama i velikim silama, o značaju i ciljevima predsedavanja R. Srbije OEBS-om.
Tokom posete, studenti su imali priliku da pogledaju stalnu Muzejsku postavku Ministarstva spoljnih poslova i bolje se upoznaju sa istorijom srpske diplomatije XIX i XX veka.


12. mart 2015.

RELEVANTNOST UN SISTEMA ZA SRBIJU - PREDAVANjE GOSPODjE IRENE VOJAČKOVE SOLjORANO, STALNE KOORDINATORKE UJEDINjENIH NACIJA U SRBIJI I STALNE PREDSTAVNICE PROGRAMA UJEDINjENIH NACIJA ZA RAZVOJ

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji i stalna predstavnica programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), gospođa Irena Vojačkova Soljorano (Irena Vojáčková Sollorano) je, na poziv Diplomatske akademije, održala predavanje "Relevantnost UN sistema za Srbiju" u okviru kursa „Diplomatska praksa I", u okrilju kojeg se posebno izučavaju teme i pitanja vezana za multilateralnu diplomatiju, međunarodne organizacije i organizaciju multilateralnih konferencija.
V. D. pomoćnika ministra spoljnih poslova za multilateralnu saradnju ambasador Mira Nikolić je, u kratkom predstavljanju gošće, istakla njenu ulogu, kao i ličnu požrtvovanost gospođe I. V. Soljorano u obezbeđivanju humanitarne pomoći UN tokom poplava 2014. godine.
I. V. Soljorano predstavila je u sedam tačaka zašto je UN sistem u Srbiji, njegove ciljeve i podršku u društvenom razvoju naše zemlje kroz primenu konvencija i usvojenih standarda, putem različitih konsultativnih mehanizama, programa, pomoći u različitim oblastima aktuelne saradnje. Govorila je o petogodišnjem planu UNDAF koji je potpisan sa Vladom R. Srbije, globalnoj agendi UN za sledećih 15 godina, kao i o predstojećim međunarodnim konferencijama koje će se baviti pitanjima vezanim za elementarne nepogode, održivi razvoj, klimatske promene u cilju donošenja novih preventivnih mera i standarda.

9. mart 2015.

PREDAVANjE AMBASADORA SJEDINjENIH AMERIČKIH DRŽAVA, Nj.E. MAJKLA KIRBIJA, NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI

U nastavku ciklusa predavanja stranih ambasadora, Diplomatska akademija je bila domaćin Nj.E. Majklu Kirbiju, ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji. Tom prilikom, ambasador Kirbi je polaznicima Diplomatske akademije i zainteresovanim diplomatama Ministarstva održao predavanje na temu „Odnosi Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država i američki pristup Zapadnom Balkanu“.
Predavanje je organizovano u okviru kursa „Međunarodni odnosi i spoljna politika Republike Srbije“ koji pripada Osnovnom programu diplomatske obuke 2014/2015. godine.
Ambasador Kirbi se, u uvodnom delu svog izlaganja, osvrnuo na istoriju savezništva Srbije i SAD u I i II svetskom ratu, na promenljive tendencije u odnosima u poslednje dve decenije, sa težištem na uzlaznoj liniji u različitim oblastima aktuelne saradnje. Ukazao je na značaj ekonomskih aspekata, naročito na potencijal razvoja intelektualnih grana privrede u Srbiji zasnovan na obrazovanju mladih, kao i na podršku SAD u procesu pridruživanja Srbije EU. Nakon predavanja usledila su brojna pitanja polaznika – o globalnom problemu terorizma, o saradnji Srbije i SAD u oblastima bezbednosti, kulture i u drugim poljima, na koje je ambasador Kirbi dao svoj osvrt, kao i korisne savete mladim diplomatama za rad u diplomatskoj službi.


3. mart 2015.

PREDAVANjE AMBASADORA RUSKE FEDERACIJE, Nj.E. ALEKSANDRA ČEPURINA, NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Nj.E. Aleksandar Čepurin, održao je predavanje polaznicima Diplomatske akademije i zainteresovanim diplomatama Ministarstva, na temu „Odnosi Republike Srbije i Ruske Federacije i novija istorija Rusije“.
Predavanje je organizovano u okviru kursa „Međunarodni odnosi i spoljna politika Republike Srbije“ koji pripada Osnovnom programu diplomatske obuke 2014/2015. godine.
Nakon pozdravnog obraćanja Mirjane Milosavljević, rukovodioca Diplomatske akademije, ambasador Čepurin je prvo izneo koncept ruskog diplomatskog obrazovanja i istakao značaj saradnje Diplomatskih akademija Ruske Federacije i Republike Srbije.
U nastavku predavanja, polaznici Akademije su mogli da čuju o važnim momentima i tendencijama iz sovjetskog perioda, kao i o političkoj i ekonomskoj tranziciji unutar Ruske Federacije. Ambasador Aleksandar Čepurin je govorio i o geopolitici, međunarodnoj bezbednosti i ekonomiji, o ruskim inicijativama u tom pogledu i značaju uvažavanja interesa svih aktera u globalnoj politici. U delu predavanja o bilateralnim odnosima Rusije i Srbije, posebno je bilo reči o sličnostima i razlikama u procesima društvenih promena i privrednog razvoja, kao i o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje.


25-26. februara 2015.

SUSRET PREDSTAVNIKA DIPLOMATSKE AKADEMIJE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I INSTITUTA ZA SPOLjNU POLITIKU MINISTARSTVA INOSTRANIH POSLOVE, MEDjUNARODNE TRGOVINE I VERA REPUBLIKE ARGENTINE

Na poziv Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije u Beogradu je 25-26. februara boravio ambasador Huan Karlos Valje Rali, direktor Nacionalnog instituta za spoljnu politiku Ministarstva inostranih poslova, međunarodne trgovine i vera Republike Argentine. Tokom radne posete upriličeni su susreti i razgovori sa državnim sekretarom, ambasadorom Roksandom Ninčić, načelnikom Odeljenja za Severnu i Južnu Ameriku, ambasadorom Danilom Pantovićem i rukovodiocem Diplomatske akademije Mirjanom Milosavljević.
U razgovorima je istaknuta spremnost za jačanje saradnje dve zemlje, razmenjena su iskustva o diplomatskom obrazovanju i organizaciji programa, kao i mišljenja o unapređenju i razvijanju buduće saradnje na osnovu bilateralnog sporazuma.
Ambasador Huan Karlos Valje Rali je na Diplomatskoj akademiji održao predavanje polaznicima Osnovnog programa diplomatsko-konzularne obuke, studentima Fakulteta političkih nauka i zaposlenima Ministarstva na temu "Multilateralni aspekti spoljne politike Argentine".

23. Februar 2015.

PREDAVANjE AMBASADORA REPUBLIKE ITALIJE, Nj. E. DjUZEPE MANCA NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI

Ambasador Republike Italije u Beogradu Nj. E. Djuzepe Manco održao je predavanje na temu "Brendiranje zemlje – posao diplomate" (Branding a country a job for diplomat), koje je organizovano u okviru kursa Međunarodni odnosi i spoljna politika za polaznike Osnovnog programa diplomatske obuke 2014/2015. godine.
Nakon uvodne reči Mirjane Milosavljević, rukovodioca Diplomatske akademije, ambasador Djuzepe Manco je ukazao na značaj i ulogu diplomata u  javnoj diplomatiji, e-diplomatiji, na primenu novih tehnologija i društvenih mreža koje se danas sve više koriste u cilju kreiranje promocije nacionalnih vrednosti i slike o jednoj zemlji kroz različite oblasti: politiku, spoljnu politiku, kulturu, ekonomiju, tehnološka dostignuća i dr.
Na mnoga pitanja polaznika, ambasador Dj. Manco je govorio o bilateralnoj saradnji i dugogodišnjoj povezanosti dve zemlje, aktivnostima i podršci Italije Srbiji u procesu evropskih integracija, spoljnotrgovinskoj razmeni i partnerstvu sa R. Srbijom.

 
20. januar 2015.

SUSRET PREDSTAVNIKA DIPLOMATSKIH AKADEMIJA MINISTARSTAVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I RUSKE FEDERACIJE 

Generalni sekretar, ambasador Veljko Odalović i rukovodilac Diplomatske akademije Mirjana Milosavljević primili su prof. dr Tatjanu A. Zakaurcevu, prvog proroektora Diplomatske akademije Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije, koja je radno posetila Beograd.
Tokom sastanka razmenjena su iskustva o diplomatskom obrazovanju i organizaciji programa, kao i mišljenja o unapređenju i razvijanju buduće saradnje na osnovu Sporazuma o saradnji između dve diplomatske akademije, koji je potpisan tokom susreta dva ministra spoljnih poslova u Moskvi 19. decembra 2014. godine.