gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Akademija Arhiva novosti
petak, 30. decembar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Arhiva novosti 2016.
+ larger fontnormal font- Smaller font
22. decembar 2016.

UVODNO PREDAVANjE NOVIM POLAZNICIMA DIPLOMATSKE AKADEMIJE

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao je danas uvodno predavanje novoj generaciji polaznika Diplomatske akademije.

Šef srpske diplomatije poželeo je polaznicima uspešnu obuku i istakao da će se na Diplomatskoj akademiji upoznati sa međunarodnim odnosima i pozicijom Republike Srbije, da će sagledati izazove na međunarodnom planu i naglasio da će im obuka omogućiti da na radnim mestima bolje i lakše realizuju radne zadatke.

Integralni tekst  govora možete pročitati ovde.

30. novembar 2016.

SVEČANA DODELA DIPLOMA POLAZNICIMA DIPLOMATSKE AKADEMIJE 2015/2016.

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvorio je danas u Ministarstvu spoljnih poslova ceremoniju dodele diploma polaznicima Osnovnog programa diplomatske obuke koji je Diplomatska akademija organizovala tokom 2015/2016. godine.

U prigodnom govoru Ministar je izneo spoljnopolitičke prioritete i aktivnosti Republike Srbije u okviru međunarodne saradnje na bilateralnom i multilateralnom planu, kao i značaj šestomesečnog predsedavanja R. Srbije Organizacijom za crnomorsku ekonomsku saradnju i predstojećeg sastanka Saveta ministara koji će se održati u Beogradu decembra 2016. godine.

Integralni tekst govora možete pročitati ovde.

14.11.2016.

POSETA STUDENTA AMERIČKOG UNIVERZITETA U BRISELU MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA

Tokom studijskog boravka u Republici Srbiji, grupa studenata Američkog Univerziteta, – Briselskog centra, na čelu sa prof. Džeromom Šeridanom, u okviru tradicionalne saradnje,  posetila je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.

Ambasador Marina Jovićević održala predavanje o putu Republike Srbije ka Evropskoj uniji i procesu pridruživanja, sa posebnim osvrtom na teme vezane za otvaranje poglavlja i postupak analitičke ocene usklađenosti zakonodavstva, tzv. screening.

Ambasador Branimir Filipović je imao izlaganje vezano za bezbednosno izazove, saradnju Srbije u regionu, kao i sa drugim velikim vojno-bezbednosnim akterima.
Prigodno predavanje o dijalogu Beograda i Prištine slušaocima je izneo Dušan Kozarov, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Nakon svake od sesija predavači su odgovarali na mnogobrojna pitanja studenata.

23.06.2016.

POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMEVANjU O SARADNjI DIPLOMATSKE AKADEMIJE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I NACIONALNE DIPLOMATSKE AKADEMIJE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE KOREJE

Memorandum o saradnji diplomatskih akademija Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih poslova Republike Koreje, potpisali su ambasador Republike Srbije u Republici Koreji Zoran Kazazović i rektor Korejske nacionalne diplomatske akademije Jun Dukmin 23.juna, prilikom šestih bilateralnih političkih konsultacija, održanih u Seulu 22. juna 2016. godine.

Potpisivanjem ovog dokumenta otvaraju se mogućnosti za razvijanje saradnje u oblasti obrazovanja i usavršavanja diplomata, kao i u pogledu unapređenja programa i međusobne  razmene polaznika i predavača.

17.06.2016.

PRVI POTPREDSEDNIK VLADE I MINISTAR SPOLjNIH POSLOVA IVICA DAČIĆ I MINISTAR INOSTRNIH POSLOVA NR KINE VANG JIEM POTPISALI MEMORANDUM O SARADNjI IZMEDjU DIPLOMATSKIH AKADEMIJA

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Narodne Republike Kine Vang Jiem, prilikom zvanične posete predsednikaNarodne Republike Kine Si Djinpinga Republici Srbiji, od 17. do 19. juna 2016. godine, potpisali su Memorandum o saradnji između Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Kineskog univerziteta za spoljne poslove i Kineske diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Narodne Republike Kine.

Memorandum o saradnji će doprineti unapređenju saradnje u domenu obrazovanja i osposobljavanja diplomatskog kadra dveju prijateljskih zemalja, kao i razvijanju odnosa između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Narodne Republike Kine.

18.05.2016.

POTPISAN MEMORANDUM O SARADNjI IZMEDjU DIPLOMATSKE AKADEMIJE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I INSTITUTA ZA DIPLOMATIJU I MEDjUNARODNE ODNOSE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA NARODNE DEMOKRATSKE REPUBLIKE ALŽIR

Prilikom zvanične posete predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića Narodnoj Demokratskoj Republici Alžir, 17. i 18. maja 2016. godine, potpisan je Memorandum o saradnji između Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Instituta za diplomatiju i međunarodne odnose Ministarstva spoljnih poslova Narodne Demokratske Republike Alžir.

Ovaj dokument su potpisali ambasador Republike Srbije u Narodnoj Demokratskoj Republici Alžir Miroslav Šestović i generalna direktorka Instituta za međunarodne odnose Ministarstva spoljnih poslova Narodne Demokratske Republike Alžir Amina Mesdua.

Cilj potpisivanja ovog memoranduma je razvijanje saradnje u domenu obrazovanja i osposobljavanja diplomatskih kadrova, razmena iskustava u radu i nastavnih metoda diplomatskih akademija, kao i unapređenje saradnje između ministarstva spoljnih poslova dve zemlje.

17.05.2016.

CIKLUS PREDAVANjA STRANIH AMBASADORA NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI - PREDAVANjE AMBASADORA EVROPSKE UNIJE Nj.E. MAJKLA DAVENPORTA

U okviru kursa „Međunarodni odnosi i spoljna politika Republike Srbije" Osnovnog programa diplomatske obuke 2015/2016. godine, namenjenog polaznicima Diplomatske akademije, ambasador Evropske unije u Republici Srbiji Nj.E. Majkl Davenport održao je predavanje na temu „Evropska unija i Republika Srbija".

Ambasador Davenport govorio je o odnosu R. Srbije i Evropske unije i koracima koji su preduzeti u procesu pridruživanja i značaju Evropske unije, kao aktera u međunarodnim odnosima.

Pitanja slušalaca bila su usmerena na izazove, pre svega migrantsku krizu, sa kojima se suočava Evropska unija, kao i na predstojeći referendum u Velikoj Britaniji o izlasku iz Evropske unije.

11.05.2016.

U MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE ODRŽANA PREDAVANjA ZA STUDENTE KLEMSON UNIVERZITETA

Tokom studijskog boravka u Republici Srbiji, grupa studenata američkog univerziteta Klemson iz Južne Karoline (SAD) posetila je Ministarstvo spoljnih poslova.

U skladu sa dugogodišnjom saradnjom Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i ovog univerziteta, studentima su održana predavanja o aktuelnim temama vezanim za spoljnu politiku R.Srbije.

U tom kontekstu, v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za bilateralnu saradnju ambasador Goran Aleksić je govorio o bilateralnim odnosim Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. Ambasador Ljiljana Milojević Borovčanin je održala predavanje o odnosima Republike Srbije sa susedima, kao i sa zemljama u regionu, dok je zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova za Evropsku uniju Dejan Ralević studente upoznao sa  tokom i dinamikom evropskih integracija Republike Srbije.

09. maj 2016.

MINISTAR DAČIĆ ODRŽAO PREDAVANjE STUDENTIMA BEČKE DIPLOMATSKE AKADEMIJE

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao je danas predavanje studentima Bečke diplomatske akademije koji, u okviru studijske posete zemljama Balkana, borave u Republici Srbiji.

Govoreći o glavnim spoljnopolitičkim prioritetima Vlade Republike Srbije ministar Dačić je posebno izdvojio: otvaranje pristupnih pregovara i poglavlja u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji, predsedavanju Srbije OEBS-u tokom prethodne godine, saradnju sa ključnim partnerima u međunarodnim odnosima, razvoj dobrosusedskih odnosa i očuvanje stabilnosti u regionu, dijalog sa Prištinom, izgradnju moderne Srbije posvećene očuvanju mira i poštovanju međunarodnog prava.

Nakon predavanja, šef srpske diplomatije odgovarao je na pitanja studenata, ukazujući na specifično mesto i ulogu Srbije na međunarodnoj sceni, kao i na značaj diplomatskih aktivnosti u savremenim političkom trenutku.

Ova poseta studenata Bečke diplomatske akademije Ministarstvu spoljnih poslova tradicionalno se organizuje u sklopu saradnje Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Bečke diplomatske akademije.

14. april 2016.

CIKLUS PREDAVANjA STRANIH AMBASADORA NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI - PREDAVANjE  AMBASADORA REPUBLIKE  TURSKE Nj.E. MEHMETA KEMALA BOZAJA

Ciklus predavanja stranih ambasadora, u okviru kursa „Međunarodni odnosi i spoljna politika Republike Srbije" Osnovnog programa diplomatske obuke 2015/2016. godine namenjenog polaznicima Diplomatske akademije, nastavljen  je predavanjem ambasadora Turske Mehmeta Kemala Bozaja na temu aktuelne migrantske krize.

Ambasador Bozaj je dao pregled određenih istorijskih zbivanja, koja su ključno uticala na genezu migracija i složenost političke situacije u regionu Jugoistočne Evrope i Bliskog istoka.

Osvrnuo se na kompleksnost etničkih, verskih i krhkost političkih prilika u regionu, kao i na posledice rata u Siriji.

Ukazao je na pojedine aspekte alarmantnih problema vezanih za rastući broj (preko dva miliona) izbeglica iz Sirije u Turskoj kao što su: humanitarni, finansijski, krijumčarenje izbeglica i drugih.

Govorio je i o mogućim mehanizmima koje je Turska spremna da, zajedno sa evropskim partnerima, preduzme u pogledu rešavanja aktuelne migrantske krize, posebno nakon finansijske pomoći EU.

13. april 2016.

CIKLUS PREDAVANjA STRANIH AMBASADORA NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI - PREDAVANjE  AMBASADORA REPUBLIKE INDIJE, Nj.E. NARINDER ČAUHAN

U okviru kursa „Međunarodni odnosi i spoljna politika Republike Srbije" Osnovnog programa diplomatske obuke 2015/2016. godine, polaznicima Diplomatske akademije i zainteresovanim diplomatama predavanje na temu „Indija i srpsko-indijski odnosi", održala je ambasador Republike Indije u Republici Srbiji, Nj.E. Narinder Čauhan.

Ambasador Čauhan je, nakon prikazanog promotivnog filma o istorijatu i kulturi Indije, govorila o religijskom, jezičkom i etničkom pluralizmu ove, u svetskim okvirima značajne države. Predstavila je razvoj privrednog i ekonomskog potencijala Indije, temeljne principe indijske spoljne politike, ukazujući da je ona orijentisana ka saradnji, posebno u okviru G 20, BRIKS, učešću u relevantnim međunarodnim organizacijama, kao i ekonomskoj razmeni sa Evropskom unijom.

Posebnu pažnju je posvetila razvoju prijateljskih odnosa Indije i Srbije, istakavši tradicionalnu otvorenost Indije prema našoj zemlji, kao i postojanje niza mogućnosti za razvijanja privredne saradnje, naročito u oblasti tehnologije.

Odgovarajući na brojna pitanja prisutnih, naglasila je značaj širokih mogućnosti u vidu pozitivnih efekata dodatnog političkog, ekonomskog i kulturnog marketinga, tj. nacionalnog brendiranja Srbije u Indiji, u svrhu razmene iskustava i obogaćivanja svih aspekata bilateralne saradnje.

6. april 2016.

PREDAVANjE  AMBASADORA RUSKE FEDERACIJE, Nj.E. ALEKSANDRA ČEPURINA NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Nj.E. Aleksandar Čepurin, održao je predavanje polaznicima Diplomatske akademije na temu „Odnosi Republike Srbije i Ruske Federacije i novija istorija Rusije".

Reč je o jednom u nizu planiranih predavanja ambasadora zemalja akreditovanih u našoj zemlji, koji se organizuju u okviru Osnovnog programa diplomatske obuke 2015/2016. godine - kursa „Međunarodni odnosi i spoljna politika Republike Srbije".

Nakon pozdravnog obraćanja rukovodioca Diplomatske akademije Mirjane Milosavljević, ambasador Čepurin je govorio o važnim događajima iz novije istorije međunarodnih odnosa, koji su ključno uticali na formiranje aktuelnog spoljnopolitičkog stanovišta Ruske Federacije.

Polazeći od geopolitičkih, ekonomskih i bezbednosnih aspekata savremenih međunarodnih odnosa, ambasador Čepurin se posebno osvrnuo na odnose Ruske Federacije sa Republikom Srbijom.

Istovremeno je istakao važnost dijaloga i saradnje najznačajnijih međunarodnih činilaca u savremenim političkim tokovima, kao i neophodnost rešavanja problema  mirnim putem.

Pitanja slušalaca bila su usmerena na konkretnije oblike unapređenja bilateralne saradnje, kao i na ulogu Rusije u aktuelnim događajima na međunarodnoj političkoj sceni.

06.04.2016.

POSETA STUDENTA AMERIČKOG UNIVERZITETA U BRISELU MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA

Grupa studenata Američkog Univerziteta – Briselskog centra posetila je i ove godine Ministarstvo spoljnih poslova, u skladu sa uspešnom dvanaestogodišnjom saradnjom između Diplomatske akademije i Odeljenja ovog Univerziteta u Briselu, na čijem čelu je prof. Džerom Šeridan.

Ovom prilikom su za studente održana dva prigodna predavanja: „Put pridruživanja Republike Srbije i politički dijalog sa Evropskom unijom" i „Bezbednosna politika Republike Srbije".

U okviru prvog predavanja, zamenik pomoćnika ministra za Evropsku uniju Dejan Ralević je hronološki predstavio put evrointegracija Republike Srbije, sa posebnim osvrtom na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i njegovu primenu, na međuvladine konferencije između Evropske unije i Republike Srbije, kao i na pregovarački proces i poglavlja, koja predstavljaju uslov za pristupanje ovoj zajednici.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku, ambasador Branimir Filipović, je studente upoznao sa spoljnom i bezbednosnom politikom Republike Srbije i međunarodnom saradnjom u ovoj oblasti. Predstavio je ciljeve srpske bezbednosne politike, u kontekstu aktuelnih međunarodnih prilika, ukazavši na izazove sa kojima se ona danas suočava.

U saradnji Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju organizovano je predavanje  direktora Marka Djurića, koji je studentima govorio o istoriji i toku dijaloga između Beograda i Prištine.

18.mart 2016.

MINISTAR DAČIĆ PRIMIO GRUPU STUDENATA ŠKOLE ZA MENADžMENT UNIVERZITETA JEJL

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas grupu studenata sa Škole za menadzment Univerziteta Jejl (SAD) koji, u okviru studijske posete regionu, u Republici Srbiji borave od 15. do 20. marta.

Tom prilikom, ministar Dačić je pozdravio studente Jejl škole za menadzment, zahvalio na njihovom interesovanju za našu zemlju, kao i na želji da neposredno više saznaju o Srbiji i njenim potencijalima. Istovremeno, upoznao je studente sa najvažnijim spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, kao i njenom mestu i ulozi u regionu Zapadnog Balkana.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova za Evropsku uniju dr Marina Jovićević održala je predavanje na temu: „Srbija na putu EU", istakavši da je Vlada Republike Srbije evropske integracije postavila kao jedan od najbitnijih spoljnopolitičkih ciljeva. Ukazala je da se celokupan proces stvaranja i promocije ugovornih odnosa sa Evropskom unijom svodi na ispunjavanje političkih i drugih uslova za nesmetan proces pristupanju EU, uključujući stvaranje i promociju regionalne saradnje zemalja Zapadnog Balkana.

Prva studijska poseta studenata na master studijama na Jejl Univerzitetu Srbiji, Diplomatska akademija realizovala je na inicijativu dr Ivane Katić, profesorke na ovoj prestižnoj školi i Generalnog konzulata Republike Srbije.

U okviru programa, organizovan je i susret sa ministrom finansija Republike Srbije prof. dr Dušanom Vujovićem, kao i posete različitim privrednim preduzećima i privatnim firmama u Srbiji.