gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Spoljna politika
Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Bezbednosna politika
+ larger fontnormal font- Smaller font
Demokratski procesi i evropska spoljnopolitička orijentacija Republike Srbije jačaju njenu međunarodnu poziciju i pozitivno utiču na kreiranje i unapređenje politike saradnje i jačanja poverenja u regionu. Na toj osnovi utvrđena bezbednosna politika Republike Srbije čini je značajnim faktorom regionalne bezbednosne saradnje i pouzdanim partnerom u međunarodnim odnosima.

Republika Srbija se rukovodi Strategijom nacionalne bezbednosti, u kojoj se izražava spremnost da se u okviru Organizacije ujedinjenih nacija (OUN), evropskih i drugih međunarodnih organizacija i regionalnih struktura doprinese izgradnji i unapređenju sopstvene, regionalne i globalne bezbednosti.

Aktivno se prate vojno-politička kretanja u svetu, te globalni i regionalni izazovi i pretnje, sa svim implikacijama po bezbednost i međunarodni položaj Republike Srbije.

Najznačajnije aktivnosti u pogledu bezbednosne politike usmerene su na saradnju sa EU u oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike (ZBOP), saradnju u okviru NATO programa Partnerstvo za mir, kao i saradnju u okviru Organizacije ujedinjenih nacija, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, međunarodnih foruma i inicijativa po pitanju razoružanja, neproliferacije i kontrole naoružanja.