gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Akademija Arhiva novosti
sreda, 03. januar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Arhiva novosti 2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
24.11.2017.

PREDAVANjE AMBASADORA UJEDENjENOG KRALjEVSTVA VELIKE BRITANIJE I SEVERNE IRSKE Nj.E. G. DENISA KIFA NA DIPLOMATSLOJ AKADEMIJI

Povodom obeležavanja 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje, ambasador Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Republici Srbiji Nj.E g. Denis Kifodržao je predavanje polaznicima Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Nakon uvodnog predstavljanja, ambasador D. Kif je kroz istorijsku genezu događaja, predstavio saradnju, zajedničke interese i vrednosti koji već dva veka obeležavaju bilateralne diplomatske odnose dveju zemalja.

Ambasador je ukazao na aktuelne bilateralne odnose između UK i Republike Srbije, kao i aktivnosti Ambasade u procesu podrške Velike Britanije Republici Srbiji u EU-integracijama, reformi i modernizaciji državne i E-uprave, i drugim oblastima saradnje.

Nakon predavanja, ambasador D. Kif je odgovarao na mnogobrojna pitanja polaznika Diplomatske akademije koja su se mahom odnosila na spoljnu politiku Velike Britanije nakon Begzita.

16. 11. 2017.

POSETA STUDENATA AMERIČKOG UNIVERZITETA U BRISELU MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA

Grupa studenata sa Američkog Univerziteta – Briselski centar na čelu sa profesorom Džeromom Šeridanom posetila je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije u okviru tradicionalnog studijskog boravka u Beogradu.

Tom prilikom, prigodna predavanja su održali i na brojna pitanja studenata odgovarali pomoćnik ministra spoljnih poslova, ambasador Branimir Filipović, načelnik Odeljenja za evropske institucije u Ministarstvu spoljnih poslova Aleksandar Knežević i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev.

U okviru predavanja „Srbija na putu punopravnog članstva u EU", načelnik Odeljenja za evropske institucije Aleksandar Kneževićpredstavio je studentima tok evropskih integracija Republike Srbije, od početka procesa do danas, kao i poglavlja koja su do sada otvorena, kroz kontekst aktuelnih društveno političkih kretanja u Evropi i svetu i izazova sa kojima se EU danas suočava.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev održao je predavanje „Situacija na Kosovu i Metohiji-juče, danas i sutra" , upoznavši prisutne sa nadležnostima Kancelarije, organizacijom i aktivnostima za pomoć Srbima u južnoj srpskoj pokrajini, kao i o aktuelnom dijalogu između Beograda i Prištine. Tokom predavanja govorio je i o poreklu značenja imena pokrajine (Kosovo i Metohija), srpskom istorijskom i kulturnom nasleđu na tom prostoru.

Izlaganjem pomoćnika ministra spoljnih poslova, ambasadora Branimira Filipovića na temu „Spoljnopolitički prioriteti Republike Srbije u oblasti bezbednosne politike", zaokružen je set predavanja američkim studentima. Ambasador B. Filipović je predstavio ciljeve bezbednosne politike Republike Srbije u spoljnopolitičkim okvirima, međunarodnu saradnju i izazove sa kojima se naša zemlja suočava u ovoj oblasti. Posebno se osvrnuo na učešće Republike Srbije u programu Partnerstvo za mir, kao i učešće pripadnika Vojske Srbije u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

20.10.2017.

SVEČANA DODELA DIPLOMA POLAZNICIMA DIPLOMATSKE AKADEMIJE ŠKOLSKE 2016/17. GODINE

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić prigodnim govorom otvorio je danas u Ministarstvu spoljnih poslova ceremoniju dodele diploma polaznicima Osnovnog programa diplomatske obuke koji je Diplomatska akademija organizovala tokom 2016/2017. godine i poželeo dobrodošlicu polaznicima nove generacije koja će se stručno usavršavati na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova.

Akademija 2016/2017

U svom obraćanju ministar je istakao spoljnopolitičke ciljeve i aktivnosti Republike Srbije u okviru međunarodne saradnje na bilateralnom i multilateralnom planu, s posebnim akcentom na spoljnopolitičke prioritete poput punopravnog članstva Srbije u EU, regionalne stabilnosti i bezbednosti, jačanja dobrosusedskih odnosa, kao i očuvanje teritorijalnog integriteta i celovitosti zemlje.U nastavku sledi integralna verzija govora ministra Dačića.

„Poštovani polaznici Diplomatske akademije,
Profesori,
Kolege,

Ministar Dačić svečano uručio diplome polaznicima Diplomatske akademijeVeliko mi je zadovoljstvo da se i ove godine ovako važnim povodom obratim još jednoj generaciji polaznika koji su uspešno okončali obuku na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova za 2016/2017. godinu.

Želim da vam čestitam na ostvarenim rezultatima, uveren da ćete znanje i iskustvo koje ste ovde stekli na odgovarajući način koristiti u daljem profesionalnom radu.

Posebno želim da kažem da je u generaciji svršenih polaznika program obuke sa prosečnom ocenom „10" završio Goran Marković iz Ministarstva spoljnih poslova. Goranu upućujem sve čestitke i pohvale na ostvarenim rezultatima i verujem, a i očekujem, da će svoje znanje na najbolji način primeniti u praksi.

Ovom prilikom imam još jednu izuzetno prijatnu dužnost da novim polaznicima poželim dobrodošlicu, puno uspeha, i da im poručim da su im sva vrata u ovoj kući, za svako pitanje i dilemu sa kojom se eventualno budu suočili, uvek otvorena.

Želim i ovoga puta da skrenem pažnju da je diplomatski poziv privilegija zbog novih horizonata koje svaki diplomata dosegne kroz ovu profesiju putovanjima, upoznavanjima drugih država, naroda i kultura, prisustvom svečanostima, prijemima... Međutim, to je pre svega privilegija zbog činjenice da samo malom broju odabranih može da pripadne ta čast da, upravo sa takvih pozicija, kakve pruža diplomatija, na najbolji način pokažu koliko vole svoju zemlju, kako da prezentuju sve njene prednosti i da na jednako dobar način objasne i njene nedostatke, vodeći pri tom računa da u svakoj situaciji zaštita interesa otadzbine nema alternative.

Iako možda ovo što sam rekao nesumnjivo ima jednu emotivnu dimenziju, činjenica je da svaki diplomata, i ja kao ministar, svojim svakodnevnim radnim angažmanom imamo ovo u vidu kada razgovaramo sa stranim zvaničnicima, učestvujemo na međunarodnim sastancima, kada se obraćamo na najvažnijim međunarodnim skupovima na kojima jasno i odlučno treba da kažemo šta je stav Srbije, šta ona može, hoće i spremna je da uradi na međunarodnom planu, ali i da istaknemo da Srbija ima i „crvene linije" preko kojih ne može da pređe.

Republika Srbija ima jasno utvrđene spoljnopolitičke prioritete koje naša diplomatija sprovodi. Rukovođeni principom očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta i unutrašnje stabilnosti, aktivno radimo na jačanju bilateralnih odnosa sa svim zemljama u svetu, posebno dajući značaj stabilizaciji i unapređenju odnosa sa susedstvom, važnim međunarodnim partnerima, kao što su Rusija, Kina, SAD, EU i dr. Za nas su itekako važni dobri odnosi sa zemljama afričkog kontinenta, latinoameričkim i arapskim zemljama. U tom smislu, mogu da vam kažem da sam se upravo vratio iz posete Iraku, zemlji koja je bila i ostala važan partner Srbije, i u kojoj se na Srbiju i dalje gleda sa velikim poštovanjem.

Želim da naglasim da je Srbija spoljnom politikom koju vodi ojačala svoj ugled i značaj i na regionalnom, i na evropskom, i na međunarodnom planu. Svojim postavljanjem i aktivnim delovanjem u ovom delikatnom delu evropskog kontinenta, kao što je Zapadni Balkan i Jugoistočna Evropa, i više puta potvrđenim načinima kako odgovara na izazove, kojih na ovim prostorima, kao što znate, svakodnevno ima na pretek, uspeli smo da Srbiju etabliramo kao pouzdanog i konstruktivnog partnera. To se vidi i u percepciji lidera najjačih svetskih sila o nama, ali i na našem putu ulaska u EU.

Kao što vam je poznato punopravno članstvo u EU je jedan od naših najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta, što vidimo i kao snažan podstrek sveobuhvatnim reformama koje sprovodimo, ali i podstrek našem zalaganju za pomirenje, jačanje međusobnog poverenja i odnose sa drugim državama na partnerskim osnovama.

Znam da ćete o svemu ovome što sam vam sada ukratko izložio itekako detaljno i na kompetentnom nivou biti informisani i kroz program koji vam predstoji na Diplomatskoj akademiji. Zbog toga ovu priliku želim da iskoristim da se zahvalim i svim dosadašnjim i budućim predavačima koji će vam približiti sva potrebna znanja i informacije važne i specifične za diplomatsku profesiju. Verujem, takođe, da će i generacija novih polaznika sa ove Akademije, i iz ove naše kuće, izaći obogaćena novim znanjima i iskustvom.

Hvala vam svima još jednom na pažnji i želim vam puno sreće i uspeha."


12.09.2017.

PREDAVANjE STALNOG PODSEKRETARA I ŠEFA DIPLOMATSKE SLUŽBE FORIN OFISA AMBASADORA SAJMONA MEK DONALDA

DA 12092017Stalni podsekretar i šef Diplomatske službe Forin Ofisa Ujedinjenog Kraljevstva ambasador Sajmon Mek Donald održao je na Diplomatskoj akademiji predavanje pod nazivom „Diplomatija 2020".

Nakon uvodne reči državnog sekretara g. Nemanje Stevanovića, ambasador S. Mek Donald je, kao idejni tvorac programa „Diplomacy 2020" (Diplomatija 2020), predstavio diplomatskom sastavu Ministarstva spoljnih poslova projekat kojim se Velika Britanija priprema za novo, digitalno doba diplomatije. Realizacija ovog projekta trebalo bi da, kroz tri stuba i jasno postavljene ciljeve, doprinese organizacionoj reformi ministarstva, boljem upravljanju diplomatskom službom, razvoju neophodnih veština zaposlenih za korišćenje IT platforme kako bi ona bila efikasna, brza i u skladu sa zahtevima britanskog društva.

31.05.2017.

PREDAVANjE Nj.E. G. MJUK HVAN JUA, BIVŠEG MIP R. KOREJE

Bivši ministar inostranih poslova Republike Koreje gospodin Mjuk Hvan Ju, održao je, na Diplomatskoj akademiji, predavanje polaznicima Osnovnog programa diplomatske obuke.

Nj. E. Gospodin Ju je predstavio glavne ciljeve spoljne politike Republike Koreje i izazove sa kojima se suočava. U svom izlaganju, upoznao je polaznike sa situacijom na Korejskom poluostrvu i u širem kontekstu ukazao je na interese velikih sila u ovom regionu.

Predavanje je realizovano na osnovu potpisanog Memoranduma o razumevanju o saradnji između Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Korejske nacionalne diplomatske akademije.

11.maj 2017.

AMBASADOR SLOBODAN VUKČEVIĆ ODRŽAO PREDAVANjE STUDENTIMA KLEMSON UNIVERZITETA IZ SJEDINjENIH AMERIČKIH DRŽAVA

Za studente Klemson univerziteta iz Sjedinjenih Američkih Država u Ministarstvu spoljnih poslova održana su još dva predavanja o spoljnopolitičkim prioritetima Republike Srbije i bilateralnim odnosima.

Tokom interaktivnog predavanja, načelnik Odeljenja za susedne zemlje i Jugoistočnu Evropu, ambasador Slobodan Vukčević govorio je o bilateralnim odnosima sa susednim zemljama i zemljama u regionu.

Istorijski prikaz diplomatskih odnosa Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država predstavio je Lazar Manojlović, načelnik odeljenja za Severnu i Južnu Ameriku.


08.maj 2017.

MINISTAR DAČIĆ ODRŽAO PREDAVANjE POLAZNICIMA BEČKE DIPLOMATSKE AKADEMIJE I STUDENTIMA KLEMSON UNIVERZITETA

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao je danas predavanje polaznicima Bečke diplomatske akademije i studentima sa smera Međunarodni odnosi Klemson univerziteta, koji su u okviru tradicionalnih studijskih poseta zemljama Zapadnog Balkana, posetili Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.

Ministar Dačić upoznao je studente sa prioritetima spoljne politike Republike Srbije. Šef srpske diplomatije posebno je naglasio čvrstu opredeljenost Srbije da aktivnim diplomatskim nastupom radi na očuvanju svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, nastavku evropskog puta Srbije do punopravnog članstva i stabilizaciji prilika u regionu Zapadnog Balkana.

Ministar je ukazao je da je Srbija kredibilan partner, da poseduje kapacitete za realno sagledavanje prilika u međunarodnim odnosima i da pragmatično prilazi rešavanju problema u saradnji sa partnerskim zemljama, što je posebno došlo do izražaja tokom migrantske krize.

Šef srpske diplomatije ukazujući na pojavu oživljavanja određenih istorijskih projekata kojima bi se stvarale nove nacionalne granice na Balkanu, upozorio da bi ovo moglo da predstavlja izazov najširih razmera i da bi takve ideje trebalo vratiti tamo gde im je i mesto – u prošlost, a okrenuti se saradnji i razvoju na opštu dobit građana čitavog regiona.

Integralnu verziju govora koju je šef srpske diplomatije održao studentima možete pročitati ovde.


5. maj 2017. godine

PREDAVANjE AMBASADORA PORTUGALA, Nj. E. G. AUGUSTO SARAIVA PEJŠOTA, NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI

Ciklus predavanja stranih ambasadora, u okviru kursa „Međunarodni odnosi i spoljna politika Republike Srbije", Osnovnog programa diplomatske obuke, završen je predavanjem ambasadora Portugala, Nj. E. G. Augusto Saraiva Pejšota na temu „Bilateralni odnosi Republike Srbije i Republike Portugala".

Ambasador A. S. Pejšoto je svoje izlaganje usmerio na predstavljanje iskustva kroz koja je Portugal prošao tokom pristupanja Evropskoj uniji, dajući jedan širi pregled istorijskih događaja koji su prethodili ovom procesu.

Ukazao je na dobre bilateralne odnose između R. Srbije i R. Portugala, što se ogleda kroz susrete visokih zvaničnika i čvrstom podrškom koju Portugal pruža pregovorima koje R. Srbija vodi u procesu evropskih integracija.

Nakon predavanja, ambasador je odgovarao na pitanja polaznika Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova.05. april 2017.

PREDAVANjE AMBASADORA SJEDINjENIH AMERIČKIH DRŽAVA, Nj.E. KAJLA SKOTA, NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI

U nastavku ciklusa predavanja stranih ambasadora, polaznici Diplomatske akademije su imali priliku da čuju izlaganje Nj.E. Kajla Skota, ambasadora Sjedinjenih Američkih Država, na temu „Spoljna politika SAD nakon izbora Donalda Trampa, pristup nove američke administracije regionu Zapadnog Balkana".

Obrazlažući aktuelni američki pogled na svetska dešavanja, ambasador Skot je naglasio da će podrška demokratskom razvoju, ekonomskoj saradnji i evroatlantskim integracijama u regionu Zapadnog Balkana, kao i ključni spoljnopolitički stavovi biti zasnovani na dosadašnjim principima. Pri tome, uloga Srbije u regionu, prvenstveno u očuvanju mira i stabilnosti, ocenjena je kao veoma značajna.

Ambasador Skot je istakao da SAD želi da razvija bilateralne odnose sa našom zemljom i kao najvažnije elemente naših odnosa, između ostalog, pomenuo podršku SAD evropskom putu Srbije, Briselskom dijalogu, ekonomsko partnerstvo i ulaganja, saradnju u oblasti borbe protiv terorizma i rešavanja humanitarnih problema, kao i u izgradnji i unapređenju rada institucija.


03. april 2017.

POSETA STUDENATA AMERIČKOG UNIVERZITETA U BRISELU MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA

Tokom tradicionalnog studijskog boravka u Beogradu, profesor Džerom Šeridan i grupa studenata sa Američkog Univerziteta – Briselski centar, posetili su Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.

Prof. dr Tanja Miščević, šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, održala je predavanje studentima o procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji, ukazujući na neophodne reformske korake u oblasti zakonodavstva, administrativne pripreme državnih institucija i civilnog društva u cilju uspešnog savladavanja pregovaračkog procesa, kao i tokom otvaranja pojedinih pregovaračkih poglavlja na putu ka punopravnom članstvu.

Ambasador Branimir Filipović, v. d. pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku,   izlagao je o učešću R. Srbije u regionalnim i međunarodnim vojno-bezbednosnim organizacijama, kao i o bezbednosnim izazovima.

Treća tema bila je Kosovo i Metohija i proces normalizacije odnosa sa Prištinom, o čemu je govorio  g. Dušan Kozarev, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.


30. mart 2017.

PREDAVANjE AMBASADORA MADjARSKE, Nj.E. ATILE PINTERA, NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI

Povodom 130-godišnjice diplomatskih odnosa Mađarske i Republike Srbije, predavanje na Diplomatskoj akademiji održao je Nj.E. Atila Pinter, ambasador Mađarske u Republici Srbiji.

Predstavljajući izuzetno visok nivo bilateralnih odnosa naših zemalja, u kome nema otvorenih političkih pitanja, ambasador Pinter je polaznicima približio koncept na kome ta saradnja počiva o čemu najbolje svedoče održane zajedničke sednice vlada, kao i brojne uzajamne posete visokih zvaničnika dveju zemalja.

Ambasador Pinter je govorio i o rastu svih parametara ekonomske saradnje, o učešću velikih mađarskih kompanija u privredi Srbije i daljem razvoju infrastrukturnih veza, kao i infrastrukturna ulaganja u železnicu i vodni saobraćaj, koja imaju za cilj poboljšanje uslova za ekonomsko i privredno poslovanje.

Takođe, ukazao je i na izuzetan značaj statusa manjina u obema zemljama, i u vezi sa tim, kao još jedan pokazatelj naših veoma dobrih bilateralnih odnosa, na visok stepen učešća mađarskih predstavnika u političkom životu Republike Srbije.


22. mart 2017.

PREDAVANjE AMBASADORA SAVEZNE REPUBLIKE NEMAČKE, Nj.E. G. AKSELA DITMANA, NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI

Ambasador Savezne Republike Nemačke, Nj. E. G. Aksel Ditman je, 22. marta o.g, održao predavanje polaznicima Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, na temu „Bilateralni odnosi Savezne Republike Nemačke i Republike Srbije", u okviru kursa „Međunarodni odnosi i spoljna politika Republike Srbije".

Nakon uvodnog predstavljanja, svoje predavanje, ambasador A. Ditman je započeo upoznavanjem polaznika sa mestom i ulogom koju Evropska unija ima na međunarodnom planu i isticanjem podrške koju SR Nemačka pruža R. Srbiji na njenom putu evropskih integracija.

U nastavku, ambasador A. Ditman je ukazao na dobre bilateralne odnose naših dveju zemalja i čvrste ekonomske veze koje se potvrđuju rastućim interesovanjem nemačkih kompanija za investiranje u R. Srbiji. Takođe, naveo je i značaj razmena poseta na najvišem nivou, kao i delegacija iz različitih domena, od parlamentarnih, regionalnih i onih koje se ostvaruju preko nemačkih fondacija, što pozitivno utiče na saradnju dve zemlje. U tom kontekstu pomenuo je kulturnu saradnju kao još jednog neizostavnog činioca u bilateralnim odnosima.

Ambasador se osvrnuo na aktuelnu migrantsku krizu i odnose u regionu istakavši sveukupnu saradnju koju je R. Srbija pokazala.

Nakon predavanja, ambasador je odgovarao na mnogobrojna pitanja polaznika koja su se odnosila na ekonomsku saradnju, evro-integracije R. Srbije, odnose u regionu i dr.

16.mart 2017.

POSETA STUDENATA UNIVERZITETA JEJL MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA

Grupa studenata sa Škole za menadzment Univerziteta Jejl (SAD), koja u  okviru studijske posete regionu, drugu godinu za redom boravi u Srbiji, posetila je 16. marta 2017. godine, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.

Ovom prilikom, Diplomatska akademija je studentima organizovala prigodna predavanja koja su održali pomoćnici ministra, ambasador Goran Aleksić i ambasador Marina Jovićević.

Pomoćnik ministra, ambasador Goran Aleksić studente je upoznao sa istorijskim razvojem bilateralnih odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, sa osvrtom na trenutnu saradnju i poziciju koju SAD imaju na Balkanu.

Proces pridruživanja Republike Srbije Evropskoj uniji, dinamiku otvaranja pregovaračkih poglavlja, kao i izazove koji se na tom putu susreću, studentima je približila pomoćnik ministra, ambasador Marina Jovićević.

Nakon interaktivnih predavanja studenti su postavljali brojna pitanja.


16. mart 2017.

PREDAVANjE  AMBASADORA NARODNE REPUBLIKE KINE, Nj.E. LI MANČANGA, NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI

Predavanjem Nj.E. Li Mančanga, ambasadora Narodne Republike Kine u R. Srbiji, na temu „NR Kina i odnosi sa Republikom Srbijom", započeta je serija predavanja stranih ambasadora polaznicima Osnovnog programa diplomatske obuke 2016/2017. godine.

Ambasador Li Mančang u uvodnom delu predstavio je specifičnost i složenost društvenog i ekonomskog razvoja NR Kine, kao i njenu ulogu na međunarodnoj sceni. Istaknuti su ključni principi kineske unutrašnje i spoljne politike, zasnovani na planskom razvoju, stabilnosti, poštovanju teritorijalnog suvereniteta i na uvažavanju interesa drugih zemalja.

U srdačnoj atmosferi, prožetoj podsećanjima ambasadora Li Mančanga na studentske dane u Beogradu, ukazao je na istorijski značaj saradnje i razmene iskustava sa SFRJ, u periodu otvaranja NR Kine prema svetu i započinjanja reformi koje su, postupno, stvorile uslove za njen kontinuirani privredni napredak.

Takođe, ambasador Li Mančang je aktuelne bilateralne odnose sa Republikom Srbijom ocenio kao izrazito prijateljske, o čemu svedoče brojni sporazumi i projekti koji predstavljaju temelj za dalje razvijanje saradnje, prvenstveno u oblasti ekonomije.

Odgovarajući na pitanja polaznika, dodatno je objasnio pozitivan primer poslovanja Železare u Smederevu. Ambasador Li Mančang je podvukao i značaj kulturne i obrazovne saradnje NR Kine i Republike Srbije, ukazujući na porast razmene studenata i redovno stručno usavršavanje državnih službenika u organizaciji kineskih institucija.