gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Akademija Arhiva novosti
sreda, 04. jul 2012. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Arhiva novosti 2011.
+ larger fontnormal font- Smaller font

- 2011 -

9. januar 2011.

"ISKUSTVA GRČKE U EU INTEGRACIJAMA", PREDAVANjE AMBASADORA LEONIDASA RUKANASA

Ambasador Leonidas Rukanas, direktor za spoljne odnose EU u Ministarstvu spoljnih poslova Grčke, održao je za polaznike Diplomatske akademije predavanje o iskustvima Grčke u procesu EU integracija. Nakon održanog predavanja asmbasador Rukanas je odgovorio na više pitanja, koje su mu postavljali polaznici Akademije.


20. januar 2011.

STUDENTSKA ORGANIZACIJA "KLUB ZA UN" FAKULTETA POLITIČKIH NAUKA POSETILA MINISTARSTVO SPOLjNIH POSLOVA

Pedeset studenata, članova "Kluba za UN", studentske organizacije Fakulteta političkih nauka, posetili su Ministarstvo spoljnih poslova. Diplomatska akademija je tom prilikom organizovala prigodno predavanje o spoljnopolitičkim prioritetima Republike Srbije, koje je održala ambasador Slađana Prica, zamenik pomoćnika ministra za multilateralnu saradnju.


10-11. februar 2011.

SEMINAR "EVROPSKI POLITIČKI SISTEM I EVROPSKI SISTEM ZAŠTITE LjUDSKIH PRAVA

U okviru ciklusa seminara "Perspektive evropskih integracija" koje Diplomatska akademija organizuje u saradnji sa Bečkom diplomatskom akademijom, održan je seminar "Evropski politički sistem i evropski sistem zaštite ljudskih prava"

Predavanja i simulaciju je održao prof. dr Hans Treter iz "Ludvig Bolcman" Instituta za ljudska prava. Seminar je obuhvatio evropske institucije i politički sistem EU, evropski sistem zaštite ljudskih prava kroz EU, Savet Evrope i OEBS.


20. februar 2011.

RADNA POSETA PROF. DR RADU KARPA, GENERALNOG DIREKTORA RUMUNSKOG DIPLOMATSKOG INSTITUTA

Prof. dr Radu Karp posetio je Diplomatsku akademiju povodom radnih konsultacija, koje su bile posvećene unapređenju saradnje između Diplomatske akademije i Rumunskog diplomatskog instituta (RDI). Ovo je bila prva radna poseta generalnog direktora RDI našoj Akademiji od njenog osnivanja. Tokom jednodnevne radne posete predstavnici Diplomatske akademije i RDI ambasador Božin Nikolić i prof. dr Radu Karp su razmotrili proteklu, kao i mogućnosti buduće saradnje u skladu sa Sporazumom o saradnji koji je potpisan 25. maja 2007. godine u Temišvaru. Nakon radnih konsultacija prof. dr R. Karpa su primili generalni sekretar, ambasador Vladimir Ćurgus i načelnik OEM Nikola Ratković, koji su tokom razgovora, izražavajući dobrodošlicu, podržali saradnju diplomatskih akademija. Amb. V. Ćurgus je tom prilikom posebno ukazao na potrebu profesionalnog obrazovanja diplomata u skladu sa savremenim promenama i trendovima u diplomatiji. Posebno je naglasio značaj koji se u Ministarstvu pridaje aktivnostima stručnog usavršavanja i osposobljavanja koje sprovodi Diplomatska akademija i izneo očekivanje da će se saradnja akademija, naročito nakon ove radne posete, dodatno unaprediti posebno u oblasti razmene programa i predavača, stručnog usavršavanja mladih diplomata, kao i organizovanja zajedničkih seminara.


25. februar 2011.

PREDAVANjE "ISKUSTVA BOSNE I HERCEGOVINE U PROGRAMU PARTNERSTVO ZA MIR"

Ambasador Branimir Mandić, pomoćnik ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine za multilateralne poslove, tokom radne posete Ministarstvu spoljnih poslova, održao je predavanje polaznicima Diplomatske akademije na temu "Iskustva Bosne i Hercegovine u programu Partnerstvo za mir". Ambasador Mandić je nakon predavanja odgovorio na više pitanja, koje su mu postavljali polaznici Akademije.


7. mart 2011.

OMLADINSKA NEVLADINA ORGANIZACIJA "GENERACIJA 21" POSETILA MINISTARSTVO SPOLjNIH POSLOVA

Studenti završne godine Fakulteta političkih nauka i Pravnog fakulteta, članovi omladinske nevladine organizacije "Generacija 21", u okviru devete generacije neformalnog obrazovnog programa "Primenjena diplomatija", posetili su Ministarstvo spoljnih poslova. Diplomatska akademija je organizovala predavanje u okviru koga je ambasador Slađana Prica, zamenik pomoćnika ministra za multilateralnu saradnju, govorila o spoljnopolitičkim prioritetima Republike Srbije, nadležnostima Ministarstva spoljnih poslova, funkcijama diplomatskih misija i specifičnostima diplomatske profesije.


8. april 2011.

"THE LATEST DEVELOPMENTS IN EGYPT AND THE MIDDLE EAST"

Pomoćnik ministra inostranih poslova Arapske Republike Egipat, ambasador Ahmed Fathala, tokom radne posete Ministarstvu spoljnih poslova, u organizaciji Diplomatske akademije, izlagao je o spoljnoj politici i političkim promenama u Egiptu u regionu Bliskog istoka, kao i o drugim spoljnopolitičkim regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa.


21. april 2011.

PREDAVANjE "HISTORY AND INTERNATIONAL RELATIONS"

Dr Margaret Mekmilan, profesor političke istorije i pisac knjige "Mirotvorci – šest meseci koji su promenili svet" govorila je polaznicima Diplomatske akademije i zaposlenima Ministarstva o značaju istorije i proučavanju arhivske građe u tumačenju tokova u savremenim međunarodnim odnosima. Posebno je izlagala o mirovnoj konferenciji u Parizu, koja je obeležila evropsku i svetsku politiku 20. veka.


15-17. maja 2011.

STUDENTI BEČKE DIPLOMATSKE AKADEMIJE I KLEMSON UNIVERZITETA POSETILI MINISTARSTVO SPOLjNIH POSLOVA

Studenti Bečke diplomatske akademije i Klemson Univerziteta (Clamson University) posetili su Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije. Tom prilikom, Diplomatska akademija je organizovala prigodna predavanja: Zoran Vujić, pomoćnik ministra za bezbednosnu politiku govorio je o težištima spoljne politike Republike Srbije, ambasador Mirko Stefanović o prioritetima RS u regionalnoj saradnji, evroatlantskim integracijama, a ambasador Danilo Vučetić o saradnji sa susednim zemljama.


20. maj 2011.

PREDAVANjE "NESVRSTANI JUČE, DANAS, SUTRA"

Povodom održavanja Ministarskog sastanka i obeležavanja 50 godina od održavanja Prve Konferencije šefova država i vlada Nesvrstanih zemalja u Beogradu 1961. godine (5-6. septembar 2011, Beograd), Budimir Lončar, karijerni diplomata, kao učesnik na mnogobrojnim međunarodnim susretima i konferencijama, u periodu od 1988. do 1991. godine, u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja, govorio je o Pokretu, od ideje do nastajanja, zajedničkoj politici nesvrstanosti kroz pedesetogodišnji period do danas.


24. juni 2011.

PREDAVANjE O RUMUNSKOJ BEZBEDNOSNOJ POLITICI

Julijan Fote, savetnik predsednika Rumunije, tokom radne posete Beogradu i Ministarstvu spoljnih poslova R. Srbije održao predavanje polaznicima Diplomatske akademije o aktuelnoj bezbednosnoj politici Rumunije. On je, tom prilikom, pored ostalog istakao da je ulazak Rumunije u NATO značajno doprineo integraciji Rumunije u EU.


28. juni 2011.

"EVROPA 2030" – MLADE DIPLOMATE O BUDUĆNOSTI EVROPE

U Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, Diplomatska akademija je u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Holandije, organizovala seminar "Evropa 2030".
Mlade diplomate, iz zemalja članica EU i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova RS su, u otvorenoj diskusiji, uz učešće starijih diplomata iz Ministarstva, razgovarali o budućnosti Evrope i EU.


19-20. septembar 2011.

SEMINAR „EVROPSKE PREGOVARAČKE VEŠTINE"

U okviru ciklusa seminara "Perspektive evropskih integracija" koje Diplomatska akademija organizuje u saradnji sa Bečkom diplomatskom akademijom, održan je seminar „Evropske pregovaračke veštine".

Predavanja i simulaciju je održao Rob Budevijn iz Holandije. Seminar je obuhvatio pregovaranje u EU i njegov uticaj na procese EU sa posebnom simulacijom postupka odlučivanja na radnim grupama i radnim telima Saveta.


4-5. oktobar 2011.

SEMINAR "EFEKTIVNA JAVNA DIPLOMATIJA"

Diplomatska akademija je u saradnji sa Bečkom diplomatskom akademijom, oganizovala seminar „Efektivna javna diplomatija" u okviru ciklusa "Perspektive evropskih integracija".

Seminar je bio posvećen javnoj diplomatiji EU, komunikaciji i retorici, tehnikama predstavljanja (intervju i pres-konferencija). Predavanje i simulaciju diplomatama i državnim službenicima je održala dr Gerlinde Manc-Krist, diplomata i ekspert za javnu diplomatiju.


20. oktobar 2011.

POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMEVANjU IZMEDjU DIPLOMATSKE AKADEMIJE "KOČA POPOVIĆ" MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA I EVRO- MEDITERANSKOG UNIVERZITETA (EMUNI)

Predstavnic Diplomatske akademije i Evro-mediteranskog univerziteta (EMUNI), ambasador Božin Nikolić i prof. Džozef Mifsud, predsednik EMUNI, potpisali su Memorandum o razumevanju, koji će biti osnova za unapređenje saradnje u oblasti obrazovanja, organizaciju zajedničkih seminara, razmenu predavača, kao i pomoć pri stručnom usavršavanju i školovanju diplomata.


16-17. novembar 2011.

SEMINAR O KULTURNOJ DIPLOMATIJI – "ART OF DIFFERENCE – MODERN CULTURAL DIPLOMACY"

Diplomatska akademija je u saradnji sa Bečkom diplomatskom akademijom, organizovala seminar o modernoj kulturnoj diplomatiji pod nazivom „Art of Difference – Modern Cultural Diplomacy".

Predavanje i simulaciju diplomatama i državnim službenicima je održao Gotfrid Vagner, specijalni savetnik ministra za kulturu R. Austrije i autor knjige: „The Art of Difference – From Europe as a Cultural Project to EU Policies for Culture".


21.novembar 2011.

STUDENTI AMERIČKOG UNIVERZITETA IZ BRISELA GOSTI MINISTARSTVA

U okviru studijske poste Diplomatska akademija „Koča Popović" Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije organizovala je predavanje za studente Američkog univerziteta iz Brisela. Posle uvodne reči ambasadora Božina Nikolića o aktivnostima Diplomatske akademije, studentima je govorio Duško Lopandić, pomoćnik ministra za EU o spoljnopolitičkim prioritetima Republike Srbije, evro integraciji, odnosima sa EU i NATO, kao i o aktuelnoj situaciji na KiM.


24. novembar 2011.

OMLADINSKA NEVLADINA ORGANIZACIJA "GENERACIJA 21" POSETILA MINISTARSTVO SPOLjNIH POSLOVA

Studenti završne godine Fakulteta političkih nauka i Pravnog fakulteta, članovi omladinske nevladine organizacije "Generacija 21", u okviru desete generacije neformalnog obrazovnog programa "Primenjena diplomatija", posetili su Ministarstvo spoljnih poslova. Diplomatska akademija je organizovala posebno predavanje u okviru koga je ambasador Slađana Prica, zamenik pomoćnika ministra za multilateralnu saradnju, govorila o spoljnopolitičkim prioritetima Republike Srbije, nadležnostima Ministarstva spoljnih poslova, funkcijama diplomatskih misija, specifičnostima diplomatske profesije.


20. decembar 2011.

MEDjUNARODNI SEMINAR "EXCELLENCE IN DIPLOMACY – YOUNG LEADERSHIP DIPLOMATIC SEMINAR", Beograd

Diplomatska akademija je 20. decembra 2011. godine, u Beogradu, u skladu sa pozitivnim iskustvom, organizovala međunarodni seminar "Excellence in Diplomacy – Young Leadership Diplomatic Seminar" (Izuzetnost u diplomatiji – mladi lideri u diplomatiji).
Učesnike, petnaest mladih diplomata iz diplomatskih predstavništava evropskih zemalja i SAD u Beogradu su pozdravili ambasador Božin Nikolić i ambasador dr Duško Lopandić, pomoćnik ministra i šef sektora za EU, a u svojstvu predstavnika najuspešnijih polaznika prethodnih generacija naše Diplomatske akademije, gostima se obratila i Keković Zorka, ataše u Odeljenju za Severnu i Južnu Ameriku.
Ovaj međunarodni skup, kao i ranijih godina, posvećen je novim trendovima u savremenoj diplomatiji i podsticanju izuzetnosti u diplomatiji.
Moderatori i predavači na seminaru su bile uvažene diplomate iz zemlje i inostranstva: ambasador dr Duško Lopandić, pomoćnik ministra i šef sektora za EU, g. F. G. Denio, ambasador R. Francuske u Beogradu, prof. dr Ivan Vujačić, bivši ambasador RS u SAD i dr Mladen Andrlić, direktor hrvatske Diplomatske akademije.