gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Akademija Arhiva novosti
petak, 25. septembar 2009. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Arhiva novosti 2007.
+ larger fontnormal font- Smaller font

- 2007 -

 

24. oktobar 2007.

"SRBIJA I PARTNERSTVO ZA MIR - ŠANSE I IZAZOVI", PREDAVANJE DR JAROSLAVA SKONJECKOG

Dr Jaroslav Skonjecka, direktor Direkcije za evro-atlantske integracije i partnerstvo, u organizaciji Diplomatske akademije i Generalne direkcije za NATO i poslove odbrane, održao je predavanje u MSP Republike Srbije na temu «Srbija i Partnerstvo za mir - šanse i izazovi».

Nakon pozdravne reči Božina Nikolića, direktora Akademije i uvodnog izlaganja Zorana Vujića, generalnog direktora za NATO i poslove odbrane, dr Jaroslav Skonjecka je izložio osnove saradnje u okviru Partnerstva za mir u funkciji unapređivanja bezbednosti, promovisanja mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu.

Po završetku izlaganja, dr J. Skonjecka je odgovorio na pitanja prisutnih zvanica, brojnih predstavnika ministarstava Republike Srbije i diplomatskog kora.

17. maj 2007.

ŽAK RUPNIK ODRŽAO PREDAVANJE POLAZNICIMA DIPLOMATSKE AKADEMIJE

Profesor Evropskog koledža u Brižu Žak Rupnik (Jacques Rupnik) održao je predavanje polaznicima DA na temu „Has Europe an approach of the democracy spreading?“. U diskusiji koja se vodila nakon predavanja, polaznici su se najviše interesovali za nedavno održane predsedničke izbore u Francuskoj, kao i za stavove novog francuskog predsednika prema Kosovu i priključenju Srbije Evropskoj Uniji.

14-15. maj 2007.

PREDAVANJA POVODOM 125-GODIŠNJICE USPOSTAVLJANJA DIPLOMATSKIH ODNOSA IZMEĐU SRBIJE I SAD

Gostovanjem Tomasa Miledija (Thomas Melady), nekadašnjeg ambasadora i profesora na Institutu za svetsku politiku (Institute of World Politics) u Vašingtonu, i njegove supruge, dr Margaret Miledi (Margaret Melady), Diplomatska akademija se priključila obeležavanju značajnog jubileja - 125-godišnjice od uspostavljanja američko-srpskih odnosa. Teme njihovih izlaganja bile su aktuelni srpsko-američki odnosi, odnos pravoslavlja i katoličanstva, predstojeći predsednički izbori u SAD i javna diplomatija.

U nastavku programa, o srpsko-američkim odnosima govorio je predsednik Srpsko-američkog centra u Beogradu Svetozar Stojanović.

27. april 2007.

PREDAVANJE ERHARDA BUSEKA POVODOM IZDANJA NJEGOVE KNJIGE „OTVORENA KAPIJA KA ISTOKU“

Specijalni koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope Erhard Busek održao je predavanje polaznicima Diplomatske akademije povodom objavljivanje knjige „Otvorena kapija ka Evropi“, koju je objavila beogradska izdavačka kuća Clio. Erhard Busek je posebno naglasio doprinos je Pakta za stabilnost JIE jačanju poverenja u regionu, i izložio svoju viziju transformacije ove inicijative.

Predavanju E. Buseka prisustvovali su i ambasador Republike. Srbije u Austriji Dragan Velikić i direktor izdavačke kuće „Klio“ Zoran Hamović.

20.april 2007.

50. GODIŠNJICA EVROPSKE UNIJE

U čast obeležavanja pedeset godina od potpisivanja Rimskih ugovora, Josep M. Ljoveras (Josep M. Lloveras), šef Delegacije Evropske Komisije u Srbiji, održao je polaznicima Diplomatske akademije predavanje na temu „50 Years of European integration: what do they mean for Serbia?“. Izloživši istorijat evropskih integracija, on je posebno govorio o perspektivi pridruživanja Srbije Evopskoj Uniji i odgovarao na brojna pitanja polaznika.

Predavanju je prisustvovao i ambasador Dragan Momčilović, zamenik direktora Generalne direkcije za Evropsku Uniju u MSP RS.

5-6.mart 2007.

PROFESOR POL MIRC ODRŽAO JE PREDAVANJE I VEŽBU IZ PREGOVARANJA STUDENTIMA DIPLOMATSKE AKADEMIJE

Profesor Pol Mirc (Paul Meerts), zamenik direktora Holandskog instituta za međunarodne odnose „Clingendael“ i profesor Evropskog koledža u Brižu održao je simulaciju multilateralnog pregovaranja studentima Diplomatske akademije u okviru nastavnog predmeta „Pregovaranje“. Dr Pol Mirc je svoj akademski rad posvetio istraživanju i proučavanju savremene međunarodne prakse i međunarodnom pregovaranju. Autor je brojnih publikacija na temu pregovaranja i pregovaračkih veština, čime je dao veliki naučni doprinos u međunarodnim istraživanjima u ovoj oblasti.

Nakon teorijskog uvoda o veštini, strukturi i metodama pregovaranja, urađena je sa studentima praktična vežba multilateralnog pregovaranja na osnovu koje je profesor objasnio pregovaračko umeće, proceduralna pitanja, kao i sam proces progovaranja, pregovaračke pozicije pojedinih delegacija na osnovu realnog scenarija iz 1971.godine i pregovaranja u okviru UNDRO.

02. mart 2007.

TJERI DE MONBRIJAL ODRŽAO PREDAVANJE STUDENTIMA DIPLOMATSKE AKADEMIJE O POLITIČKOJ BUDUĆNOSTI EVROPSKE UNIJE

Tjeri de Monbrijal (Tierry de Montbrial), istaknuti francuski geostrateg i direktor Instituta za međunarodne odnose (IFRI), održao je predavanje studentima Diplomatske akademije na temu „Politička budućnost Evropske unije“. Tjeri de Monbrijal izložio je svoje viđenje savremenih političkih i međunarodnih odnosa u Evropskoj uniji i posebno ukazao na značaj ulaska Srbije u Evropsku uniju.
Predavanju su pored polaznika Diplomatske akademije prisustvovali dr Predrag Simić, ambasador Republike Srbije u Parizu, predstavnici Francuske ambasade i Francuskog kulturnog centra u Beogradu i predstavnici izdavačke kuće “Klio“.

20. februar 2007.

PROF. ANDRE LIBIH ODRŽAO PREDAVANJE „ISTORIJA POKRETA ZA SAMOPREDELJENJE U 19. I 20. VEKU“

U okviru saradnje Diplomatske akademije i Instituta za međunarodne studije iz Ženeve organizovano je predavanje profesora Andre Libiha (André Liebich). Profesor Libih održao je studentima Diplomatske akademije predavanje na temu „Samoodređenje u političkoj perspektivi“.

Istorijski pregled pokreta za samopredeljenje u 19. i 20.veku prof. Libih je prikazao na primerima Čehoslovačke, Poljske i Italije stvaranje novih država u Evropi i argumente boraca za samoopredeljenje i posebno istakao argument bezbednosti i stabilnosti Evrope.

30. januar 2007.

PREDAVANJE O „ULOZI I ZNAČAJU ORGANIZACIJE ZA CRNOMORSKU EKONOMSKU SARADNJU“

Ambasador Leonidas Hrisantopulos (Leonidas Chrysanthopoulos), generalni sekretar Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) i ambasador Sergej Čelak (Sergiu Celak), zamenik generalnog direktora Međunarodnog centra za crnomorske studije (ICBSS), održali su predavanje studentima Diplomatske akademije o ulozi i značaju Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju i njenom mestu u regionalnoj saradnji.

Predstavljene su aktuelne aktivnosti i regionalna saradnja BSEC-a u oblastima telekomunikacija, saobraćaju, energetici, životnoj sredini, zdravstvu, trgovini, međunarodnim odnosima, kao i saradnja sa drugim regionalnim inicijativama, posebno Evropskom unijom. Posebno je ukazana uloga BSEC-a u evropskim integracijama i pomoć ove organizacije zemljama članicama na putu ka Evropskoj uniji.

30-31. januar 2007.

PRVI SASTANAK PREDSTAVNIKA DIPLOMATSKIH AKADEMIJA BSEC


U okviru predsedavanja Republike Srbije Organizacijom za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC), u Beogradu je 30. i 31. januara, održan je Prvi sastanak direktora diplomatskih akademija i instituta ministarstava spoljnih poslova zemalja članica BSEC-a. (saopštenje za štampu) (fotografija)

25. januar 2007.

CIKLUS PREDAVANJA „AMBASADORI-GOSTI DIPLOMATSKE AKADEMIJE“

AMBASADOR HASAN SERVET OKTEM ODRŽAO PREDAVANJE O „ODNOSIMA IZMEĐU TURSKE I EVROPSKE UNIJE“

NJ.E. Hasan Servet Oktem, ambasador Republike Turske u Republici Srbiji održao je predavanje za polaznike Diplomatske akademije na temu „Odnosi između Turske i Evropske unije – preko 43 godine dugo putovanje“.

Ambasdar je dao genezu političkih događaja i pregovora između Turske i Evropske unije u periodu od 1964-2007. godine, koja je molbu za ulazak u EU podnela još 1987. godine. Kroz pregled međunarodnih odnosa, ambasador je prikazao političke i demokratske uslove za ulazak u EU.