gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Akademija Arhiva novosti
petak, 25. septembar 2009. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Arhiva Novosti 2009.
+ larger fontnormal font- Smaller font

- 2009 -

11. septembar 2009. godine

MEDjUNARODNI SEMINAR " EXCELLENCE IN DIPLOMACY – YOUNG LEADERSHIP DIPLOMATIC SEMINAR",
9-11. septembar 2009. godine, Beograd

Diplomatska akademija „Koča Popović“ Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, u saradnji sa Španskom agencijom za međunarodnu razvojnu saradnju (AECID), organizovala je u Beogradu od 9. do 11. septembra 2009. godine međunarodni seminar “ EXCELLENCE IN DIPLOMACY – YOUNG LEADERSHIP DIPLOMATIC SEMINAR” (Izuzetnost u diplomatiji – mladi lideri u diplomatiji).

Drugi put zaredom, učesnici seminara su bili najbolji polaznici diplomatskih akademija i diplomatskih instituta, kao i izuzetne mlade diplomate ministarstava spoljnih poslova evropskih zemalja.

Seminar je otvorio MSP V. Jeremić, koji je u svom prigodnom obraćanju, pored ostalog, zahvalio organizatorima, sponzorima i učesnicima na realizaciji ovog međunarodnog seminara. On se tom prilikom posebno osvrnuo na bogatu diplomatsku tradiciju Srbije i, ukazujući na spoljno političke ciljeve, naglasio, da u skladu sa promenljivim diplomatskim realnostima, treba sa susedima i prijateljima nastaviti na ostvarenju jake, demokratske, evropske Srbije.

Učesnike su pozdravili i B. Nikolić, direktor Diplomatske akademije i gospodin Havijer Ergeta, otpravnik poslova ad interim Ambasade Kraljevine Španije u Beogradu, a u svojstvu predstavnika najuspešnijih polaznika prethodnih generacija naše Diplomatske akademije, gostima se obratila i Vesna Stojinović, III sekretar u DOEBS i SE.

Ovaj međunarodni skup je posvećen novim trendovima u savremenoj diplomatiji i podsticanju izuzetnosti u diplomatiji putem Kluba izuzetnih diplomata (Club of Diplomatic Excellence), iniciran na prošlogodišnjem seminaru, a koji je i ove godine dobio nove članove iz reda najboljih mladih diplomata Evrope.

Moderatori i predavači na seminaru su bile uvažene diplomate iz zemlje i inostranstva, direktori pojedinih evropskih diplomatskih akademija i diplomatskih instituta, kao i eminentni profesori međunarodnih odnosa i prava sa značajnih evropskih univerziteta, među kojima: dr Hans Vinkler, direktor Bečke diplomatske akademije, dr Milan Milanov, direktor Bugarskog diplomatskog instituta, dr Mladen Andrlić, direktor hrvatske Diplomatske akademije,  amb. Janis Kambolis, direktor grčke Diplomatske akademije, dr Vlad Nistor, gen. direktor Rumunskog diplomatskog instituta, amb. Sina Bajdur, direktor Centra za diplomatsku obuku Turske, dr Irena Krasnicka, direktor češke Diplomatske akademije, Zvonimir Popović, direktor Direkcije za javnu diplomatiju, diplomatsku obuku i analitičko istraživanje, amb. Viktor Laptev, Prvi prorektor Ruske diplomatske akademije, Hoze Ori, zam. direktora Diplomatske škole Španije, dr Jovan Kurbalija, direktor DiploFondacije, Ženeva, politički analitičar dr Rikardo Ruiz de la Serna, profesor San Pablo univerziteta, Madrid, prof. dr Darko Tanasković, profesor Filološkog fakulteta, Beograd, prof. dr Armando M. Gedeš, profesor Pravnog fakulteta, Lisabon, prof. dr Pol Demare, rektor Evropskog koledza, Briž.

U čast diplomatskih predstavnika iz zemlje i inostranstva organizovani su svečani prijemi u Ministarstvu spoljnih poslova i u Skupštini grada Beograda, koje su priredili državni sekretar amb. Mirko Stefanović i zamenik gradonačelnika gospođa Radmila Hrustanović.

 

7. april 2009.

SEMINAR O EVROPSKOJ BEZBEDNOSNOJ I ODBRAMBENOJ POLITICI
6. i 7. april 2009. godine, Beograd

U Ministarstvu spoljnih poslova, na inicijativu Generalne direkcije za NATO i poslove odbrane, u saradnji sa Ambasadom Republike Grčke održan je 6. i 7. aprila 2009. godine Seminar o evropskoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici (ESPD).

Učesnike seminara iz Ministarstva spoljnih poslova i relevantnih vladinih resora pozdravili su pomoćnik ministra i generalni direktor za NATO i poslove odbrane Zoran Vujić i ambasador Republike Grčke u Beogradu Nj.E. Dimostenis Stoidis, kao i direktor Diplomatske akademije amb. Božin Nikolić.

O Evropskoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici (ESPD), o civilnom i vojnom kriznom menadzmentu, kao i o Evropskoj bezbednosnoj strategiji (ESS) i perspektivama ESPD izlagali su uvaženi diplomatski predstavnici Ministarstva spoljnih poslova R. Grčke: Teoharis Lalakos, zamenik političkog direktora i šef Direktorata za CFSP/ESDP, kao i diplomate Elena Goulousi i Ilias Kremidas iz ovog Direktorata.

 

10. mart 2009.

POSETA ORGANIZACIJE STUDENATA FPN "DIPLOMATSKI FORUM"

Doprinoseći projektu „Srpska diplomatija od druge polovine XX veka do danas“ organizacije studenata Fakulteta političkih nauka „Diplomatski forum“, Diplomatska akademija je, ugostivši njihove članove, organizovala predavanje koje je održao amb. Slobodan Marinković, direktor Diplomatskog protokola MSP. Predavanje je bilo posvećeno značaju službe Protokola – ceremonijalu, etikeciji i preseansu, i načinima na koji se ostvaruje  ova funkcija. Pokazujući izuzetno interesovanje, studenti su brojnim pitanjima doprineli da ovaj skup bude interaktivan, i samim tim koristan za njihovu dalju profesionalnu orijenaciju.

U uvodnom delu predavanja, amb. B.Nikolić, direktor Diplomatske akademije, približio je studentima strukturu i zakonske nadležnosti Ministarstva, a posebno ulogu i profesionalni koncept Diplomatske akademije.

Predstavnici „Diplomatskog foruma“ su zahvalili na srdačnom prijemu, posebno na ukazanoj prilici da se u svečanim prostorijama Ministarstva upoznaju sa ambijentom u kome se odigrava deo protokolarnih aktivnosti predstavljenih u teorijskom delu predavanja.

 

3. april 2009.

ODRŽANE RADNE KONSULTACIJE PREDSTAVNIKA DIPLOMATSKE AKADEMIJE MSP R. SRBIJE I DIREKTORATA ZA JAVNU DIPLOMATIJU, DIPLOMATSKU EDUKACIJU I ANALITIČKO ISTRAŽIVANjE MSP R. MAKEDONIJE

U Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije održane su radne konsultacije predstavnika Diplomatske akademije MSP R. Srbije i Direktorata za javnu diplomatiju, diplomatsku edukaciju i analitičko istraživanje MSP R. Makedonije. Tokom sveobuhvatne razmene mišljenja ukazano je na brojne mogućnosti međusobne saradnje, unapređivanja i intenziviranja aktivnosti u oblasti diplomatskog usavršavanja i osposobljavanja diplomata dveju susednih zemalja, kao i na potrebu ugovornog regulisanja ovih odnosa i saradnje.

Učesnike konsultacija je primio ambasador Milovan Božinović, pomoćnik ministra spoljnih poslova i generalni direktor za bilateralu, koji je podržao ove aktivnosti i ukazao na značaj kvalitetne diplomatske obuke i efikasne diplomatije.