gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Akademija Arhiva novosti
ponedeljak, 28. februar 2011. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Arhiva novosti 2010.
+ larger fontnormal font- Smaller font

- 2010 -

 

15.-17. decembra2010. godine

MEDjUNARODNI SEMINAR “Excellence in Diplomacy– Young Leadership Diplomatic Seminar”

Diplomatska akademija „Koča Popović" Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, u saradnji sa Sektorom za Evropsku uniju, organizovala je u Beogradu od 15. do 17. decembra 2010. godine međunarodni seminar "Excellence in Diplomacy - Young Leadership Diplomatic Seminar" (Izuzetnost u diplomatiji - mladi lideri u diplomatiji).

Učesnici seminara su, kao i tokom prethodnih, bili najbolji polaznici diplomatskih akademija i diplomatskih instituta, i izuzetne mlade diplomate ministarstava spoljnih poslova iz 15 zemalja JIE. U radu seminara učestvovali su i mlade diplomate iz Ambasade SAD u Beogradu, kao i specijalni gost iz R. Indonezije.

Seminar je zvanično otvorio pomoćnik ministra g. Zoran Vujić. Učesnike su pozdravili amb. Božin Nikolić, direktor Diplomatske akademije i Dragana Blagojević, ataše u Odeljenju za regionalne inicijative u svojstvu predstavnika najuspešnijih polaznika prethodne generacije Diplomatske akademije.

O diplomatiji i specifičnostima diplomatske profesije govorile su uvažene diplomate iz zemlje i inostranstva: državni sekretar amb. Mirko Stefanović, šef Delegacije EU u Beogradu amb. Vensan Dežer, amb. Miroslav Lajčak, novopostavljeni upravni direktor za Rusiju, istočne susede i ZB u Evropskoj službi za spoljne poslove, ministar-savetnik u Američkoj ambasadi g. Erl D. Licenberger, g. Jovan Kurbalija, direktor Diplo fondacije iz Ženeve. Moderatori stručnih panela bili su: g. Eke Nom, direktor Estonske škole za diplomatiju, dr Mladen Andrlić, direktor Diplomatske akademije MVPEI Republike Hrvatske, g. Nebojša Košutić, načelnik Odeljenja za Evropu i g. Dejan Ralevic, zamenik PMSP za EU.

Ovaj međunarodni skup je posvećen novim trendovima u savremenoj diplomatiji i podsticanju izuzetnosti u diplomatiji putem Kluba izuzetnih diplomata (Club of Diplomatic Excellence), koji je ove godine dobio još 25 novih članova iz reda najboljih mladih diplomata Evrope.

U čast diplomatskih predstavnika iz zemlje i inostranstva organizovani su svečani prijemi u Ministarstvu spoljnih poslova i u Skupštini grada Beograda, koje su priredili pomoćnik ministra amb. Vuk Žugić i zamenik gradonačelnika gospođa Tatjana Papić.

22. novembar 2010.

PREDAVANjE AMBASADORA KAJA EJDEA „KONFLIKT U AVGANISTANU I NjEGOV UTICAJ NA MEDjUNARODNE INSTITUCIJE. KOJE SU POUKE?"

U organizaciji Sektora za bezbednosnu politiku, Diplomatske akademije „Koča Popović" i Ambasade Kraljevine Norveške, ambasador Kaj Ejde održao je predavanje na temu „Konflikt u Avganistanu i njegov uticaj na međunarodne institucije. Koje su pouke?" Predavanje je realizovano na osnovu trilateralnog Protokola o saradnji u oblasti obrazovanja i Programa saradnje u oblasti obrazovanja između MSP R. Srbije, MO Kraljevine Norveške i MSP Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon pozdravne reči Božina Nikolića, direktora Diplomatske akademije i uvodnog izlaganja Zorana Vujića, pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku, ambasador Kaj Ejde govorio je o ulozi međunarodnih institucija u rešavanju konflikta u Avganistanu tokom desetogodišnjeg perioda, sa posebnim osvrtom na strategije međunarodne zajednice i prioritete razvoja Avganistana ukazujući na pouke koje se mogu izvući u periodu od 1990 - 2000. godine.

Predavanje ambasadora K. Ejdea je prvo predavanje u okviru dvogodišnjeg Programa saradnje u oblasti obrazovanja koji će obuhvatiti više predavanja na temu reforme sektora bezbednosti iz domena nadležnosti MSP-a, kao i druge vidove stručnog usavršavanja u cilju jačanja institucionalnih kapaciteta MSP RS i međuresorne saradnje.

08. april 2010.

POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMEVANjU I SARADNjI IZMEDjU DIPLOMATSKE AKADEMIJE „KOČA POPOVIĆ" MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I CENTRA ZA DIPLOMATSKU OBUKU MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE TURSKE

U Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, 08. aprila 2010. godine, direktor Diplomatske akademije „Koča Popović" ambasador Božin Nikolić i ambasador Sina Baydur, direktor Centra za diplomatsku obuku potipisali su Memorandum o razumevanju i saradnji između Diplomatske akademije „Koča Popović" Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Centra za diplomatsku obuku Ministarstva spoljnih poslova Republike Turske.

Memorandum o razumevanju o saradnji omogućuje neposredne odnose Diplomatske akademije i Centra, unapređenje i razvijanje saradnje u domenu obrazovanja i usavršavanja diplomatskog kadra dveju prijateljskih zemalja, uzajamno informisanje o primenjenim nastavnim programima, učešće i razmenu predavača i diplomata, organizaciju seminara, kao i učvršćivanje odnosa između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Republike Turske.

08. april 2010.

MLADE DIPLOMATE REPUBLIKE TURSKE POSETILE MINISTARSTVO SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

U okviru saradnje Diplomatske akademije „Koča Popović" Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Centra za diplomatsku obuku Ministarstva spoljnih poslova Republike Turske organizovana je studijska poseta mladih diplomata Turske Ministarstvu spoljnih poslova.

Diplomatska akademija „Koča Popović", je tom prilikom, za mlade diplomate Republike Turske organizovala predavanje o „Spoljnopolitičkim prioritetima Republike Srbije" koje je održao Borislav Stefanović, šef Kabineta i politički direktor.

Izloženi stavovi iz domena spoljne politike naišli su na posebno interesovanje mladih diplomata, u čije se ime, ovom prilikom, posebno zahvalio ambasador Turske u Beogradu Ahmet Süha Umar i ambasador Sina Baydur, direktor Centra za diplomatsku obuku.
Nakon predavanja upriličen je karatak susret mladih diplomata R. Turske i polaznika Diplomatske akademije „Koča Popović".

BEOGRAD, 16-17. februar 2010.

ODRŽAN PRVI SEMINAR „OSNOVI MEDjUNARODNE SARADNjE (MESA)" ZA PREDSTAVNIKE LOKALNE SAMOUPRAVE

Na Diplomatskoj akademiji „Koča Popović" Ministarstva spoljnih poslova R. Srbije organizovan je u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu (MDULS) prvi seminar „Osnovi međunarodne saradnje" (MESA) za predstavnike lokalne samouprave. Seminar su zvanično otvorili državni sekretari amb. Mirko Stefanović i Duško Radaković u prisustvu generalnog sekretara Mirjane Živković i Djorđa Staničića, generalnog sekretara Stalne konferencije gradova i opština.

Tokom seminara, predstavnici lokalne samouprave iz devet opština: Šabac, Pančevo, Osečina, Kikinda, Paraćin, Despotovac, Trstenik, Šid i Irig, kao i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština su imali priliku da se upoznaju sa spoljnopolitičkim ciljevima RS, predstojećim aktivnostima u okviru unapređenja odnosa sa susedima, u regionalnoj i multilateralnoj saradnji Republike Srbije, u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i odnosima sa NATO, kao i sa nadležnostima MSP-a i diplomatsko-konzularnim predstavništvima, MDULS-a i drugih državnih organa u oblasti međunarodne saradnje. Polaznicima seminara praktično su prikazana i posebna pravila diplomatskog protokola i ceremonijala.

Ciklus seminara „Osnovi međunarodne saradnje" je osmišljen, kao poseban vid podrške u procesu jačanja kapaciteta lokalne samouprave, koji treba da doprinese boljoj saradnji, koordinaciji i razmeni informacija između organa državne uprave i organa lokalne samouprave u okviru pripreme i realizacije međunarodnih poseta i skupova.

 

BEOGRAD, 15. februar 2010.

U BEOGRADU MINISTRI SPOLjNIH POSLOVA VUK JEREMIĆ I AHMED ABUL GEJT POTPISALI MEMORANDUM O RAZUMEVANjU O SARADNjI IZMEDjU DIPLOMATSKIH AKADEMIJA

U Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, 15. februara 2010. godine, tokom zvanične posete ministra spoljnih poslova Arapske Republike Egipat Ahmeda Abula Gejta Republici Srbiji potpisan je Memorandum o razumevanju o saradnji između Diplomatske akademije „Koča Popović" Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Instituta za diplomatske studije Ministarstva spoljnih poslova Arapske Republike Egipat.

Memorandum o razumevanju o saradnji omogućuje neposredne odnose Diplomatske akademije i Instituta, unapređenje i razvijanje saradnje u domenu obrazovanja i osposobljavanja diplomatskog kadra dveju prijateljskih zemalja, usklađivanje rada i nastavnih metoda diplomatskih akademija, kao i učvršćivanje odnosa između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Arapske Republike Egipat.