gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Spoljna politika Srbija u međunarodnim organizacijama
Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Međunarodna organizacija Frankofonije (OIF)
+ larger fontnormal font- Smaller font
Međunarodna organizacija Frankofonije (OIF) okuplja 88 članica (54 punopravna člana, 7 pridruženih i 27 posmatrača) koje spaja upotreba i negovanje francuskog jezika. Te zemlje koriste francuski kao nacionalni jezik, službeni jezik, jezik međunarodne komunikacije i kao radni jezik. Agencija za kulturno-tehničku saradnju (ACCT), osnovana 1970. godine, prerasla je 1986. u Međunarodnu organizaciju frankofonije. Moto organizacije je jednakost, komplementarnost i solidarnost. OIF može u statusu posmatrača prisustvovati sednicama SB UN. Frankofonija svoju ulogu vidi u unapređivanju kulturnih i lingvističkih različitosti i davanju podrške izučavanju francuskog jezika, ali i unapređivanju mira, demokratije i ljudskih prava, i razvijanju saradnje u funkciji održivog razvoja i solidarnosti. Sedište OIF je u Parizu, a ogranci se nalaze u Libervilu (Gabon), Lomeu (Togo) i Hanoju (Vijetnam). OIF ima predstavništva (kancelarije) u Briselu, pri EU i u Adis Abebi, pri sedištu Afričke unije (AU).

Najviša instanca odlučivanja u OIF-u je Samit šefova država i vlada, dok se ostale odluke donose na Ministarskoj konferenciji i Stalnom savetu (stalni predstavnici akreditovani pri OIF).

Pored ovih organa, institucionalna organizacija MO Frankofonije podrazumeva i generalnog sekretara, Parlamentarnu skupštinu Frankofonije (APF) i direktne „operatere" Frankofonije kao što su Univerzitetska agencija Frankofonije (AUF), TV5 - Međunarodna frankofona televizija, Udruženje gradonačelnika frankofonih gradova (AMIF) kao i stalne ministarske konferencije Frankofonije poput Konferencije ministara za obrazovanje i Konferencije ministara za omladinu i sport.

Generalni sekretar OIF je Luiz Mušikivabo iz Ruande.

U perspektivi sticanja punopravnog članstva, na 17. Samitu šefova država i vlada u Jerevanu, 11. oktobra 2018, Republici Srbiji je na osnovu podnetog dosijea/elaborata dodeljen status pridruženog člana Frankofonije (od 2006. Srbija je u OIF bila posmatrač).

Zvanični sajt Međunarodne organizacije Frankofonije je: https://www.francophonie.org/