gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Србија у међународним организацијама
Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Међународна организација Франкофоније (ОИФ)
+ larger fontnormal font- Smaller font
Међународна организација Франкофоније (ОИФ) окупља 88 чланица (54 пуноправна члана, 7 придружених и 27 посматрача) које спаја употреба и неговање француског језика. Те земље користе француски као национални језик, службени језик, језик међународне комуникације и као радни језик. Агенција за културно-техничку сарадњу (ACCT), основана 1970. године, прерасла је 1986. у Међународну организацију франкофоније. Мото организације је једнакост, комплементарност и солидарност. ОИФ може у статусу посматрача присуствовати седницама СБ УН. Франкофонија своју улогу види у унапређивању културних и лингвистичких различитости и давању подршке изучавању француског језика, али и унапређивању мира, демократије и људских права, и развијању сарадње у функцији одрживог развоја и солидарности. Седиште ОИФ је у Паризу, а огранци се налазе у Либервилу (Габон), Ломеу (Того) и Ханоју (Вијетнам). ОИФ има представништва (канцеларије) у Бриселу, при ЕУ и у Адис Абеби, при седишту Афричке уније (АУ).

Највиша инстанца одлучивања у ОИФ-у је Самит шефова држава и влада, док се остале одлуке доносе на Министарској конференцији и Сталном савету (стални представници акредитовани при ОИФ).

Поред ових органа, институционална организација МО Франкофоније подразумева и генералног секретара, Парламентарну скупштину Франкофоније (АПФ) и директне „оператере" Франкофоније као што су Универзитетска агенција Франкофоније (АУФ), ТВ5 - Међународна франкофона телевизија, Удружење градоначелника франкофоних градова (АМИФ) као и сталне министарске конференције Франкофоније попут Конференције министара за образовање и Конференције министара за омладину и спорт.

Генерални секретар ОИФ је Луиз Мушикивабо из Руанде.

У перспективи стицања пуноправног чланства, на 17. Самиту шефова држава и влада у Јеревану, 11. октобра 2018, Републици Србији је на основу поднетог досијеа/елабората додељен статус придруженог члана Франкофоније (од 2006. Србија је у ОИФ била посматрач).

Званични сајт Међународне организације Франкофоније је: https://www.francophonie.org/