gototopgototop
Министарство спољних послова Академија
Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Стручна пракса
+ larger fontnormal font- Smaller font
У складу са нашим настојањима да унапредимо стручно усавршавање студената и постдипломаца Републике Србије, усвојен је нови Правилник, којим се уређују услови и оквир за обављање стручне праксе у земљи и иностранству под окриљем Министарства спољних послова.

Стручна пракса у Министарству спољних послова је део посебног Програма стручног усавршавања и оспособљавања, који за сваку годину доноси министар спољних послова. Спроводи се према потребама и могућностима Министарства спољних послова, сходно предлозима организационих јединица и дипломатско-конзуларних представништва Р. Србије, и подразумева непосредно упознавање са пословима из делокруга Министарства и државне управе.


КО МОЖЕ ДА СЕ ПРИЈАВИ:

Пунолетни држављани Републике Србије, који су студенти основних студија, дипломци или студенти последипломских студија на факултетима у земљи или иностранству, а нису у сталном радном односу.


ДУЖИНА ТРАЈАЊА:

Стручна пракса траје најмање две недеље, а најдуже шест месеци.

Након завршетка стручне праксе Министарство издаје одговарајућу потврду.


ПРОЦЕДУРА ПРИЈАВЉИВАЊА:

Заинтересовано лице треба да поднесе одговарајућу молбу за обављање стручне праксе најмање два месеца пре планираног почетка праксе, као и следећа документа:
  1. попуњен образац пријаве
  2. фотокопију важеће личне карте или пасоша Републике Србије
  3. биографију, и
  4. потврду факултета о студијама и просечној оцени.

Кандидат, који буде ушао у даљу процедуру, позива се на разговор, а о одлуци Министарства се обавештава у писаној форми.


КОМЕ СЕ ТРЕБА ОБРАТИТИ:

1. ЗА ПРАКСУ У МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарству спољних послова Републике Србије – Дипломатској академији, поштом или електронским путем на адресу Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели .

2. ЗА ПРАКСУ У ИЗАБРАНОМ ДИПЛОМАТСКО-КОНЗУЛАРНОМ ПРЕДСТАВНИШТВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Изабраном дипломатско-конзуларном представништву Србије (нпр. амбасада, стална мисија, генерални конзулат, конзулат, културно-информативни центар), поштом или електронским путем. Електронска адреса представништва доступна је на званичном сајту Министарства спољних послова www.mfa.rs.


НАКНАДЕ И ТРОШКОВИ:

Лице које обавља стручну праксу нема право на новчану накнаду или другу имовинску корист за стручну праксу. Министарство и ДКП РС не сносе путне трошкове, трошкове осигурања, смештаја и исхране, као ни друге трошкове у вези са обављањем стручне праксе, осим ако другачије није предвиђено.