gototopgototop
Министарство спољних послова Академија Архива новости
Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Архива новости 2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
18. децембар 2018. године
 

СТУДЕНТИ ФАКУЛТЕТА ПОЛИТИЧКИХ НАУКА ПОСЕТИЛИ МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Група најбољих студената треће године Факултета политичких наука у Београду посетила је данас Министарство спољних послова Републике Србије и присуствовала предавању у организацији Дипломатске академије.


Пријем студената уприличен је у Музеју српске дипломатије, где им се обратио Генерални секретар Министарства спољних послова г. Вељко Одаловић.
Генерални секретар В. Одаловић представио је студентима надлежности Министарства спољних послова, његову организациону структуру, с посебним освртом на надлежности сваког сектора и активности дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије широм света.
Истакао је спољнополитичке приоритете Републике Србије и указао на дипломатске активности које се спроводе у области билатералне, мултилатералне и конзуларне сарадње у складу са националним интересима, битних за изградњу добрих односа са свим државама. Говорећи о спољнополитичким циљевима, навео је такође, европски пут Србије и ток преговора са ЕУ, као и стратешка партнерства и њихов позитиван ефекат на економски развој наше земље. Направио је посебан осврт на сарадњу са суседним земљама у региону.
Током свог излагања генерални секретар је указао и на основне карактеристике и специфичности дипломатске професије у датом тренутку, посебно у контексту актуелних друштвено-политичких кретања на међународној политичкој сцени. Поменуо је најновије догађаје на Косову и Метохији и с тим у вези објаснио међународно-правни значај Резолуције 1244, као и сложеност дијалога Београда и Приштине и њихов утицај на очување мира и стабилности, не само у јужној српској покрајини, већ у читавом региону.
Генерални секретар је одговарао на бројна питања студената, који су након предавања имали прилику да обиђу сталну поставку Музеја дипломатије Министарства спољних послова.

12. децембар 2018. године

ШВЕДСКИ СТУДЕНТИ У ПОСЕТИ МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Представници студентске Асоцијације за међународне односе Универзитета у Упсали који бораве у студијској посети Београду посетили су данас Министарство спољних послова, где су имали прилику да чују предавања, у организацији Дипломатске академије, о процесу европских интеграција Србије и ситуацији на Косову и Метохији.

Заменик помоћника министра спољних послова за Европску унију Дејан Ралевић истакао је да је чланство у Европској унији стратешки спољнополитички приоритет Републике Србије и упознао студенте са самим током преговарачког процеса и његовим позитивним ефектима на процес реформи у различитим областима, а чији је крајњи циљ не само чланство у ЕУ, већ општи напредак земље која тежи заједничким, европским вредностима. Указао је такође, да је ток преговора са ЕУ, условљен и додатним поглављем 35, односно постигнутим договорима у дијалогу Београда и Приштине, што је посебна специфичност у односу на преговарачка искуства других земаља чланица ЕУ.

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Дејан Павићевић изнео је у разговору са шведским студентима најбитније чињенице о јужној српској покрајини и њеном значају за српско културно и црквено наслеђе. Објаснио је актуелну ситуацију, насталу након увођења такси за робу из Србије, као и негативне последице такве одлуке по српски живаљ, посебно у области здравства. Павићевић је нагласио да српска страна поштује и имплементира договоре постигнуте у бриселском дијалогу, указујући на тежину преговора, уз констатацију да је наставак дијалога једини пут који би требало да доведе до разумног решења.

11. децембар 2018. године

УЧЕНИЦИ ШЕСТЕ БЕОГРАДСКЕ ГИМНАЗИЈЕ ПОСЕТИЛИ МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА

У организацији Дипломатске академије, ученици Шесте београдске гимназије посетили су данас Министарство спољних послова у оквиру наставног плана и програма предмета Устав и права грађана.

Тим поводом ученицима се обратио генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић и упознао их са најзначајнијим дипломатским активностима у домену билатералне и мултилатералне сарадње, представио организациону структуру Министарства и улогу дипломатско-конзуларних представништава Србије у свету.

Говорећи о спољнополитичким приоритетима Републике Србије, генерални секретар је указао на опредељеност наше земље да гради добре односе са свим земљама у свету, уз акценат на очувању стратешког партнерства са појединим земљама.

Током свог обраћања генерални секретар В. Одаловић објаснио je ученицима значај дијалога Београда и Приштине у контексту поштовања међународног права и Резолуције 1244 и истакао да Република Србија својом избалансираном политиком доприносу добросуседским односима у региону.
Након предавања, ученици су обишли сталну поставку Музеја дипломатије Министарства спољних послова.

13. новембар 2018. године

ОДРЖАНА ПРЕДАВАЊА СТУДЕНТИМА АМЕРИЧКОГ УНИВЕРЗИТЕТА У БРИСЕЛУ

Дипломатску академију Министарства спољних послова Републике Србије посетили су данас студенти Америчког Универзитета – Бриселски центар, који, у пратњи професора Џерома Шеридана, бораве у студијској посети Београду и региону.
Том приликом студентима су одржали предавања в.д. помоћника министра за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић и заменик помоћника министра спољних послова за Европску унију амбасадор Дејан Ралевић.
Амбасадор Филиповић је представио спољнополитичке приоритете Републике Србије у области безбедносне политике. Указао је на посвећеност Србије учешћу у Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ, кроз допринос мисијама и операцијама ЕУ, истовремено са учешћем у мисијама и операцијама УН. Нагласио је да у циљу очувања и унапређења мира и стабилности у региону Србија остварује партнерску сарадњу са НАТО, кроз програм Партнерство за мир, на основама политике војне неутралности, чије је суштина одсуство намере да приступи било ком од постојећих војних савеза. Амбасадор Филиповић је посебно нагласио веома важну улогу КФОР-а на Косову и Метохији и остваривање његовог мандата у складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244, у очувању мира и стабилности у Покрајини и заштити Срба и њихове историјске и религиозне баштине.

Заменик помоћника министра спољних послова за Европску унију, амбасадор Дејан Ралевић означио је чланство у Европској унији као спољнополитички приоритет Републике Србије. Говорио је о самом току преговарачког процеса који се одвија у промењеним међународним околностима у односу на претходне таласе проширења, упоредо са унутрашњим реформама у ЕУ, изласком УК из ЕУ, мигрантском кризом. Говорио је о политичким односима са ЕУ и њеним чланицама, као и специфичностима условљавања напретка Србије ка ЕУ кроз призму помака у дијалогу Београда и Приштине, што је непознато у досадашњој политици проширења. Амбасадор Ралевић указао је на чињеницу да је преговарачки процес подстакао низ значајних реформи у различитим областима, што би требало да доведе не само до чланства у Европској унији, већ до општег напретка земље.
Студенти Америчког универзитета су посетили и Канцеларију за Косово и Метохију где су имали прилику да разговарају са замеником директора Канцеларије г. Душаном Козаревим.

9. новембар 2018. године

ЗАВРШЕН МЕЂУНАРОДНИ СЕМИНАР ЗА МЛАДЕ ДИПЛОМАТЕ

DA MFAУ Београду је, од 4. до 9. новембра 2018. године, у организацији Дипломатске академије Министарства спољних послова одржан међународни семинар за младе дипломате, под називом "Спољнополитички приоритети и културно наслеђе Републике Србије".

На семинару су учествовали представници земаља у развоју из Африке, Азије, и Латинске Америке (Екваторијална Гвинеја, Киргистан, Лаос, Еквадор, Непал), представници амбасада Палестине, Мјанмара, Ирана, Алжира и Марока у Београду, као и младе дипломате из Министарства спољних послова Републике Србије, који радно покривају наведене државе.

Семинар је отворио Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић.

Представници Министарства спољних послова, других институција Владе Србије, као и експерти у појединим областима одржали су предавања учесницима семинара на различите теме, не само на билатералном и мултилатералном плану, већ и из области економије, пољопривреде, ИТ технологије, о покрету несврстаних, историји, култури, спорту, туризму.

Поред предавања у Министарству спољних послова, младе дипломате из иностранства имале су прилику да чују и предавање на тему безбедносне политике Србије у Министарству одбране, да посете Народну скупштину Републике Србије, као и Скупштину града Београда, где их је поздравио градоначелник лично и приредио пријем у њихову част.
С циљем да на што бољи начин представимо нашу земљу, за учеснике семинара организоване су посете Народном Музеју, Музеју Југославије, Музеју Николе Тесле, Музеју савремене уметности и панорамско разгледање Београда.

Поздравним говором и доделом сертификата, семинар је затворио генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић.

5. новембар 2018. године

МИНИСТАР ДАЧИЋ ОТВОРИО МЕЂУНАРОДНИ СЕМИНАР ЗА МЛАДЕ ДИПЛОМАТЕ „СПОЉНОПОЛИТИЧКИ ПРИОРИТЕТИ И КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ"

Први потпредседника Владе Србије и минисатр спољних послова Ивица Дачић отворио је данас међународни семинар за младе дипломате „Спољнополитички приоритети и културно наслеђе Републике Србије", који се у организацији Министарства спољних послова-Дипломатске академије одржава у Београду од 4 до 9. новембра 2018. године:

Дипломатска академија - међународни семинар

У наставку следи обраћање првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића учесницима семинара:

„Ваше екселенције,
Поштовани учесници семинара,
Уважени гости,
Даме и господо,

Велика ми је част и задовољство што имам прилику да вас поздравим и пожелим добродошлицу у Београд и Министарство спољних послова. Желим да захвалим што сте се одазвали позиву за учешће на Међународном семинару за младе дипломате, који се под називом „Спољнополитички приоритети и културно наслеђе Републике Србије", одржава у организацији Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије.

Иако долазите из различитих земаља које су географски веома удаљене од Србије, уверен сам да поседујете основна знања о нашој земљи, која сте стекли било кроз образовање, посао, медије или припремајући се за овај семинар. Искрено се надам да ће предавања из различитих области која смо за вас организовали бити прилика да своја знања о Србији додатно проширите и продубите.

Осим самих предавања, ваш боравак у Београду употпуниће и посете културним и владиним институцијама, што ће, уз дружење са колегама из Министарства спољних послова, као и непосредне контакте са нашим људима, допринети креирању ваше слике о Србији и учинити вас богатијим за једно ново искуство и културу више.

Драги гости,

како бисте боље разумели улогу Србије у данашњем свету, дозволите ми да вас најпре упознам са основним информацијама о приоритетима спољне политике моје земље.

Спољнополитички циљеви Републике Србије подразумевају пре свега очување суверенитета и територијалног интегритета земље, наставак преговарачког процеса са Европском унијом и остваривање пуноправног чланства у што скоријој будућности, развој билатералних односа како са водећим актерима глобалне политичке сцене, тако и са свим осталим државама у свету, очување мира и стабилности у региону, добросуседски односи и војна неутралност.

Република Србија настоји да се традиционално добри односи са пријатељским земљама негују и додатно унапређују, али вредно радимо и на побољшању односа са свим оним партнерима међународне заједнице са којима не делимо заједничке ставове око појединих питања, поштујући при том различитост у мишљењу и руководећи се основним принципима међународног права.

Најважнији спољнополитички приоритет Републике Србије јесте очување територијалног интегритета и суверенитета, са Косовом и Метохијом као својим саставним делом.

Србија је опредељена за поштовање међународног права и начела Повеље Уједињених нација, тачније начела суверене једнакости и неповредивости територијалног интегритета, те је с тога изузетно активна у домену билатералне и мултилатералне политике како би остварила овај циљ.

Желим да истакнем да укупна спољнополитичка активност Владе Републике Србије, иза које стоји велики рад, труд и посвећеност њених институција, као и активно дипломатско деловање дају опипљив резултат. У протеклих годину дана, одлуку о повлачењу једнострано проглашене независности „Косова" донело је укупно 9 земаља и то: Гренада, Комонвелт Доминика, Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото.

Ви долазите из земаља које нису признале „Косово", на чему смо вам неизмерно захвални. Заузимање таквог става говори о опредељености ваших држава за поштовање принципа међународног права и основних начела Повеље Уједињених нација.

Желим и овом приликом да нагласим да је једнострана декларација о независности „Косова" из фебруара 2008. године нелегитиман и нелегалан чин, који је у потпуној супротности са међународним правом, укључујући и даље важећу резолуцију Савета безбедности Уједињених нација 1244, која је 1999. године усвојена у складу са Главом VII Повеље Уједињених нација.

Србија је чврсто посвећена дијалогу Београда и Приштине, као начину за проналажење компромисног решења за Косово и Метохију. Она испуњава своје обавезе и понаша се као одговоран и озбиљан партнер у тим преговорима, посебно када је у питању примена постигнутих договора, што се, нажалост, не може рећи и за другу страну. За Србију је проналажење политичког решења за Косово и Метохију национални приоритет број један. Бранећи свој национални интерес, Србија истовремено штити међународно право, Повељу Уједињених нација, међународни мир и регионалну стабилност.

Поштовани гости,

Дозволите ми да направим и краћи преглед односа Србије са великим земљама, као главним актерима на међународној политичкој сцени.

Између Србије и Русије постоје добри билатерални односи на свим пољима, засновани на традиционалном пријатељству, културној, верској и привредној повезаности. Ове године обележили смо 180 година од успостављања дипломатских односа са овом земљом, која Србији пружа пуну подршку у очувању територијалног интегритета, како на билатералном, тако и на мултилатералном плану.

Иако се ставови Србије и Сједињених Америчких Држава разликују када је реч о проналажењу решења „косовског" питања, ми желимо унапређење односа двеју држава, који су утемељени на богатој историји, као и на једном заједничком циљу – стабилности региона ЗБ.

Односи Републике Србије и НР Кине су у успону на многим пољима. Резултат добре сарадње двеју земаља огледа се у нашој подршци иницијативи кинеског председника Си Ђипинга „Појас и пут", као и учешћу Србије у активностима у оквиру механизма сарадње Кине са 16 држава Централне и Источне Европе. У прилог томе говори и чињеница да су кинеске фирме у области инфраструктуре тренутно међу водећим извођачима у Србији.

Билатерални политички односи Србије и већине земаља Африке, Азије, Латинске Америке и Кариба, данас превазилазе ниво економских односа. То отвара простор за активније деловање у домену привредне сарадње са тим државама, посебно имајући у виду да неке од њих, као чланице БРИКС-а, представљају значајне чиниоце светске економије.

У контексту односа са земљама поменутих региона, желео бих да се осврнем на веома важну улогу тековина Покрета несврстаних земаља. Као што вам је познато, бивша Југославија имала је водећу улогу у том покрету, чија политика се данас може посматрати као значајно спољнополитичко наслеђе Србије, која је једна од наследница Југославије. Кризна жаришта, присутна у данашњем глобалном свету и њихове последице, учинили су да циљеви Покрета несврстаних буду готово подједнако актуелни и данас. Поносни смо на чињеницу да је Србија наставила да негује пријатељске односе са земљама чланицама, посебно у оквиру билатералне сарадње и области јачања улоге Уједињених нација, чијом Повељом су дефинисани основни циљеви и начела у борби за мир у свету. Као допринос јачању сарадње са државама чланицама несврстаних, Србија од 2010. године веома успешно спроводи пројекат „Свет у Србији", чиме наставља програме стипендирања и школовања младих из земаља чланица и посматрача покрета.

Стратешки циљ Србије јесте и пуноправно чланство у Европској унији. Отварањем европске перспективе трасиран је пут помирења и сарадње у региону ЗБ. У том контексту, наша земља се залаже за развој добросуседских односа и дијалог као основно средство у решавању отворених питања међу суседима. Зато Србија активно учествује у раду регионалних иницијатива, чиме потврђује своју позицију регионалног лидера.

Иако спроводимо политику војне неутралности, то нас не спречава да остварујемо партнерску сарадњу и са НАТО и са Руском Федерацијом. Захваљујући свом учешћу у Партнерству за мир, Србија данас учествује у шест мировних мисија и операција Уједињених нација (Конго, Либерија, Кипар, Либан, Блиски исток, Централноафричка Република) и четири мисије ЕУ.

Поштовани учесници,

На самом крају, желим да вам се обратим као младим и перспективним дипломатама свесним чињенице да бавити се дипломатијом представља не само привилегију и част, већ и прилику да представљате своју земљу у међународним оквирима. Зато се од дипломате очекује да буде свестрана личност, која поред доброг образовања и васпитања мора да поседује потребне способности, вештине и методе комуницирања, преговарања, уопште вођења државних послова, како би успешно учествовао у решавању различитих проблема на међународној политичкој сцени. Мало је професија које попут дипломатије представљају синтезу различитих научних области, почев од политике, преко историје и географије, до културе и економије, што је чини веома комплексном дисциплином. Због тога је веома важно да непрестано стремите како ка проширивању и усавршавању већ стеченог знања, тако и усвајању новог. Свестраним приступом дипломатској професији, успешно ћете представљати не само своју државу у иностранству, промовисати њену спољну политику, приоритете и циљеве, већ ћете бити у стању да боље разумете друге народе, њихову културу, интересе.

Поштоване младе дипломате,

овај семинар је истовремено прилика да остварите контакте са својим српским колегама, дипломатама, са којима ћете можда у будућности бити у прилици да сарађујете у решавању многих питања од заједничког интереса, с циљем да удруженим снагама допринесете не само бољим односима међу нашим државама, него и свеопштем напретку човечанства.

У то име, проглашавам семинар отвореним, а вама, поштовани учесници, желим пријатан боравак у нашој престоници и пуно успеха у будућем раду."


23. октобар 2018. године

СВЕЧАНО УРУЧЕНЕ ДИПЛОМЕ ПОЛАЗНИЦИМА ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ

Обраћање првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на свечаности поводом доделе диплома полазницима Дипломатске академије Министарства спољних послова генерације 2017/18 и пријема нових полазника:

DA 2018
„Драги полазници Дипломатске академије,
Поштовани професори и колеге,

Данашња церемонија доделе диплома полазницима Дипломатске академије, осим што је свечана сама по себи, прилика је и да се дотакнемо две важне теме, које су у центру дужности које обављамо.

Прва се, наравно, односи на међународне околности и изазове који стоје пред спољном политиком наше земље. A друга се тиче директно вас, као дипломатског кадра, који ће учествовати у спровођењу те спољне политике, својим радом у читавој државној управи.

Ово је и прилика да подсетим да су кључни спољнополитички приоритети Републике Србије принципијелна борба за очување територијалног интегритета и суверенитета, наставак преговарачког процеса са Европском унијом до пуноправног чланства, даљи развој добросуседских односа, унапређење односа и чвршће економско повезивање са најутицајнијим земљама, и војна неутралност.

Као што вам је познато, постизање политичког решења за Косово и Метохију остаје наш национални приоритет. Србија то доказује посвећеношћу дијалогу са Приштином и испуњавањем својих обавеза, у складу са принципима и вредностима које као држава негујемо и заступамо. Међутим, потези Приштине угрожавају дијалог и регионалну стабилност, доводећи, пре свега, у питање безбедност Срба и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији. Ни после пет и по година од потписивања Бриселског споразума, Приштина није приступила испуњавању својих преузетих обавеза, првенствено формирању Заједнице српских општина. У таквим околностима, настављају се наша настојања да се решавају питања имовине, културног и црквеног наслеђа, катастра, слободе кретања, а нарочито противљење формирању такозване војске „Косова", што може да угрози не само безбедност Покрајине и дијалог Београд – Приштина, већ и стабилност читавог региона.

Активним приступом, посвећеним радом и напорима наше дипломатије у циљу заштите суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије, успели смо да у протеклих годину дана седам држава повуче раније признање једнострано проглашене независности Косова. Међу њима, последња је Лесото, уз Суринам, Сао Томе и Принципе, Бурунди, Либерију и Папуу Нову Гвинеју и Гвинеју Бисао.

Што се тиче других спољнополитичких приоритета, као своје главно стратешко опредељење, Србија види чланство у Европској унији. Процес приступања ЕУ дефинисан је пакетом реформи које Србија треба да спроведе, како би свој законодавни оквир и административни апарат ускладила са европским. Фокус реформског пакета је на правосуђу, борби против корупције и против трговине људима.

Један од битних сегмената наше спољне политике је одржавање и унапређење блиских и пријатељских односа са Руском Федерацијом. На традицији добрих односа изградили смо стратешко партнерство и континуирано се одржава комуникација на највишем нивоу. Поред тога што Русија пружа пуну подршку територијалном интегритету Србије, она је један од наших водећих спољнотрговинских партнера. Ове године обележавамо јубиларну 180. годишњицу од успостављања дипломатских односа између Србије и Руске Федерације, а један од догађаја који су организовани тим поводом је и посета министра Лаврова Београду. Недавно је и председник Вучић поново боравио у посети Москви, а очекујемо да и председник Путин поново посети Србију у јануару 2019. године.

Односи са Кином су последњих година значајно унапређени, што је и довело до успостављања стратешког партнерства, а 2016. и посете председника Кине Србији. Република Србија у потпуности подржава иницијативу кинеског председника Си Ђинпинга „Појас и пут" и једна је од најактивнијих у механизму сарадње Кине са 16 држава централне и источне Европе. На економском плану, кинеске фирме су водећи инфраструктурни инвеститори у Србији, што последично води бољој повезаности земље и региона, а тиме и бољим условима за иностране инвестиције. У том смислу, Србија је тренутно земља са највише заједничких пројеката у централној и источној Европи.

Са Сједињеним Америчким Државама, иако не делимо ставове по питању једнострано проглашене независности Косова и Метохије, имамо исти циљ, а то је стабилност и просперитет региона Западног Балкана. У том смислу, Србија је поуздан и одговоран партнер. Последњих година интензивиран је политички дијалог на високом и највишем нивоу, развијају се односи на економском пољу, као и војна сарадња. Задовољство ми је што могу да констатујем да је постигнут приметан напредак у односима са Сједињеним Америчким Државама - председник Вучић је учинио билатералну посету Вашингтону, а упућен је и позив председнику Трампу да посети Србију.

Некада „трећи пут" Југославије и водећа улога у Покрету несврстаних земаља, данас је спољнополитички капитал Србије у борби за очување наше територијалне целовитости, али и за развој економске сарадње са земљама које су чланице овог блока. Већина афричких, латиноамеричких и азијских држава је на истим позицијама када је реч о поштовању међународног права. У том смислу, Србија придаје велики значај развоју свестране сарадње са тим традиционалним пријатељима, нарочито обнављању економске сарадње и привлачењу инвестиција.

У свим овим наступима Србија се профилисала као одговоран, поуздан и предвидив партнер, који нема скривену агенду. Међутим, свако ко покушава да сагледа сву комплексност дипломатског позива, а нарочито у спољнополитичким околностима у којима се налази наша земља, требало би да има на уму да оно што смо до сада навели представља углавном само део билатералних активности.

Што се тиче наших дипломатских напора на мултилатералном плану, морам да укажем на актуелност борбе за осујећивање добро познатих аспирација Приштине за чланством у Унеску, Интерполу и другим међународним организацијама. Али ту су и наше редовне активности у области људских права, хуманитарних питања, демократије и владавине права.

Поштовани полазници Дипломатске академије,

Битан аспект наше спољнополитичке оријентације је и политика војне неутралности, која никако не значи политику изолације. Управо супротно. Наш највећи изазов јесте да управо путем овакве политике пронађемо начине за истовременост добре сарадње са свима. Као илустрацију навешћу да је број војних вежби реализованих са чланицама НАТО-а бројнији од оних реализованих са Руском Федерацијом. Међутим, то није показатељ наше спољнополитичке и војне оријентације, већ просте чињенице да је шест од осам нама суседних земаља већ у НАТО-у и потпуно је нормално да највише сарађујете са суседима, јер са њима, осим заједничке границе, делимо и много тога другог.

У складу са спољнополитичком оријентацијом ка чланству у ЕУ, Србија је привржена сарадњи са свим државама чланицама и институцијама ЕУ на плану Заједничке безбедносне и одбрамбене политике. Учешћем у мисијама и операцијама ЕУ и УН-а, Србија показује опредељеност да конкретно допринесе светској, европској и регионалној безбедности, поштовању међународног права и додатно потврђује своју европску оријентацију. Република Србија учествује у четири мисије ЕУ, као и у пет мисија и операција УН-а, у којима је тренутно ангажовано 279 припадника Војске Србије. Наша земља је, дакле, у европском врху по контрибуцијама у мировним мисијама и прва у региону Западног Балкана.
У току је и процес успостављања националног законског и институционалног оквира који ће омогућити и учешће цивилних структура у мултинационалним мисијама. Све ове активности представљају важан елемент спољне политике Србије и то није само корак који ће је приближити ЕУ, већ и знак међусобног поверења и спремности за поделу одговорности.

Драге младе колеге,

Сигуран сам да вас комплексност задатака на спољнополитичком плану неће обесхрабрити у вашем будућем раду, већ ће вас само додатно мотивисати за стручно усавршавање и развијање личних потенцијала. Од српског дипломате се очекује да делује у све већем несагласју између друштвених предрасуда о престижу, привилегијама и лукративности дипломатског позива, и са друге стране – притиска и одговорности које намеће непрестани низ деликатних дипломатско-конзуларних ситуација.

Изражавам посебно задовољство што у овој генерацији имамо већи број полазника са високим просеком оцена, од тога чак њих пет са максималним успехом. С обзиром на то да су, као приправници Министарства спољних послова, полагали већи број испита, све честитке као полазници генерације заслужују Јелена Делић и Марко Потић.
Полазници који су такође остварили максималан просек оцена су Владимир Котуровић и Милош Пурковић из Министарства спољних послова, као и Марија Танасковић из Безбедносно-информативне агенције.
Желим посебно да истакнем успех који је постигао Никола Радојловић из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – просек оцена му је 9,89 – и да му захвалим на давању примера истрајности, пожртвованости и активног учешћа у свим активностима на Дипломатској академији.

Свим полазницима генерације која данас добија дипломе, захваљујем на сарадњи у претходних годину дана, и надам се да ће знање, познанства и контакти које сте стекли на Дипломатској академији значајно утицати на ваш професионални развој и ефикасност у испуњавању задатака у вашим министарствима.

Полазницима нове генерације, желим добродошлицу, и – пре свега – да успете да ускладите ваше радне обавезе и захтеве наставе на Дипломатској академији. Такође, надам се да ћете надмашити успех који су постигли ваши претходници, и да ће такав тренд постати традиција.

У месецима који долазе, кроз Програм који вам предстоји на Дипломатској академији имаћете прилику да сазнате доста чињеница, али се надам да ћете бар у истој мери добити подстрек и за самостално промишљање. Због тога ову прилику желим да искористим да се захвалим и онима без којих Програм не би постојао - свим досадашњим и будућим предавачима, посебно координаторима на великој подршци у вредновању знања и квалитета полазника.

Хвала вам свима још једном на пажњи и желим вам пуно среће и успеха."


22. октобар 2018. године

ПРЕДАВАЊЕ И РАЗГОВОР ГЕНЕРАЛНОГ СЕКРЕТАРА МИНИСТАРСТВА ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА КРАЉЕВИНЕ НОРВЕШКЕ АМБАСАДОРА ВЕГЕРА СТРОМЕНА СА МЛАДИМ ДИПЛОМАТАМА

Током радне посете Београду, генерални секретар Министарства иностраних послова Краљевине Норвешке, амбасадор Вегер Стромен одржао је предавање аташеима и приправницима Министарства спољних послова о норвешкој спољној политици - њеним приоритетима и изазовима.
Амбасадор Стромен упознао је присутне са основним чињеницама о норвешкој спољној политици, говорио о сарадњи са великим земљама, Европском унијом, односу са суседима. Осврнуо се на Брегзит, као и на друге изазове, присутне на светској политичкој сцени.
Норвешки дипломата је кроз своје излагање изнео бројне примере дипломатске комуникације са којима се сусретао у својој богатој каријери и дао корисне савете младим дипломатама који би могли да им послуже као смернице у њиховој будућој дипломатској пракси.
Након разговора младе дипломате Министарства спољних послова имале су прилику да постављају питања амбасадору Стромену из области дипломатије и спољне политике.

11. октобар 2018. године

МЛАДЕ ДИПЛОМАТЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ БУГАРСКЕ У ПОСЕТИ МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

DA BDI_MSP_11102018
Група младих дипломата из Министарства спољних послова Републике Бугарске, у пратњи директорке Бугарског дипломатског института Тање Михајлове, посетила је данас Министарство спољних послова Републике Србије.

Током уводне речи, руководилац Дипломатске академије Мирјана Милосављевић говорила је о дугогодишњој сарадњи двеју дипломатских академија.

Проф. др Тања Мишчевић, шефица Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији, одржала је предавање на тему процеса европских интеграција Републике Србије.

Током свог излагања проф. др Мишчевић представила је хронолошки процес преговарања Републике Србије за приступање Европској унији, указала на досадашња искуства, националну структуру у координацији самог процеса, као и улогу Народне скупштине, надлежних министарстава и Националног конвента.

Подсетила је на чињеницу да је Србија 2012. године стекла статус кандидата и објаснила тренутну фазу преговарања, наводећи радне изазове који предстоје отварању појединих поглавља. Говорећи о техничким елементима преговарачког процеса, подвукла је значај појединих корака и њихов позитиван утицај на реформске токове у нашој земљи.

Након предавања, проф. др Тања Мишчевић одговарала је на бројна питања полазника Бугарског дипломатског института.

1. јун 2018. године

АМБАСАДОР ЏУН СОМЕР, ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР АСОЦИЈАЦИЈЕ ДРЖАВА КАРИБА ОДРЖАЛА ПРЕДАВАЊЕ ПОЛАЗНИЦИМА ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ

Генерални секретар Асоцијације Држава Кариба (АЦС) амбасадор др Џун Сомер посетила је, у оквиру званичне посете Републици Србији, Министарство спољних послова и том приликом одржала предавање на Дипломатској академији.

У свом излагању амб. др Сомер је представила организациону структуру и делокруг рада Асоцијације карипских земаља, с акцентом на значај њиховог геостратешког и географског положаја. Говорила је о потенцијалима земаља овог региона, као и изазовима са којима се суочавају услед климатских промена. Посебно је нагласила значај учешћа Републике Србије као посматрача у Асоцијацији карипских земаља и истакла да управо потписани Оквирни споразум о сарадњи између Владе Републике Србије и АЦС-а представља правни основ за развој будуће сарадње са државама-чланицима у областима од заједничког интереса, као што су туризам, образовање, култура, заштита од природних непогода и сл.


31. мај 2018. године

ПРЕДСЕДНИК НАЦИОНАЛНЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ ГВИНЕЈЕ БИСАО СИПРИЈАН КАСАМА ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ


Председник Националне народне скупштине Републике Гвинеје Бисао Сипријан Касама одржао је предавање полазницима Дипломатске академије у оквиру званичне посете Републици Србији.

Председник Касама је представио своју земљу кроз кратак историјски осврт, с посебним акцентом на борбу Гвинеје Бисао за независност, политички и економски систем, као и природним ресурсима.

Указао је на традиционално пријатељске односе двеју земаља који датирају још из периода Покрета несврстаних и представљају добру основу и потенцијал за унапређење билатералне сарадње у свим областима од обостраног интереса.

На крају свог излагања председник Парламента Гвинеје Бисао нагласио је да његова земља не признаје независност „Косова" и поштује суверенитет и територијални интегритет Републике Србије.

30. мај 2018. године

ПРЕДАВАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ПАРЛАМЕНТА РЕПУБЛИКЕ ГАНЕ АРОНА МАЈКА ОКВАЈЕА

У оквиру званичне посете Републици Србији, председник Парламента Републике Гане Арон Мајкл Оквај одржао је предавање на Дипломатској академији полазницима Основног програма дипломатске обуке.

Председник Оквај је говорио о билатералној сарадњи између Републике Србије и Републике Гане, с акцентом на политичким, економским и културним односима двеју земаља. Истакао је задовољство што је први функционер из Гане који после дуже времена борави у званичној посети Београду, где је одржана Прва конференција Несврстаних земаља, у чијем оснивању је учествовала и Гана.

На крају предавања, председник Парламента Гане је закључио да традиционално пријатељске везе између двеју држава представљају добру основу за унапређење сарадње у многим областима, попут пољопривреде, образовања, трговине, спорта, као и међусобне подршке на међународном плану.

Посебно је похвалио пројекат „Свет у Србији", намењен стипендистима из држава чланица и држава посматрача Покрета несврстаних земаља на Универзитету у Београду.

14. мај 2018. године

СТУДЕНТИ БЕЧКЕ ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ У ПОСЕТИ МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Студенти Бечке дипломатске академије, у пратњи директора, амбасадора Емила Брикса, посетили су данас Министарство спољних послова Републике Србије у оквиру студијске посете региону Балкана. Том приликом студентима је одржала предавање заменик помоћника министра спољних послова за билатералну сарадњу Тамара Растовац-Сиамашвили.

Током предавања, Тамара Растовац-Сиамашвили представила је присутнима спољно-политичке циљеве Републике Србије, истичући, као главне приоритете, чланство у ЕУ, очување територијалног интегритета и суверенитета земље, регионалну стабилност и сарадњу, економску дипломатију и војну неутралност. Нагласила је опредељеност Србије за јачање сарадње са свим кључним партнерима у међународним односима, како са земљама ЕУ и САД, тако и са Руском Федерацијом, НР Кином и другим земљама Азије, Африке и Латинске Америке. Поменула је, такође, учешће Србије у регионалним иницијативама, те различите облике трилатералне и квадрилатералне сарадње, што све заједно има за циљ унапређење добросуседских односа и очување стабилности у региону. Након предавања, заменик помоћника министра за билатералну сарадњу одговарала је на бројна питања студената.

Директор Бечке дипломатске академије, амбасадор Емил Брикс одржао је такође предавање коме су присуствовали полазници Дипломатске академије и приправници Министарства спољних послова, као и студенти Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Посета студената Бечке дипломатске академије Министарству спољних послова традиционално се организује дуги низ година и резултат је сарадње Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије и Бечке дипломатске академије.

9. мај 2018. године

СТУДЕНТИ УНИВЕРЗИТЕТА КЛЕМСОН ПОСЕТИЛИ МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У оквиру свог студијског боравка у Републици Србији, група студената са Универзитета Клемсон из Јужне Каролине (САД) посетила је Министарство спољних послова, са којим овај универзитет остварује дугогодишњу сарадњу.

Том приликом студентима су одржали предавања заменица помоћника министра спољних послова за билатералну сарадњу Тамара Растовац-Сиамашвили, в.д. помоћник министра спољних послова за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић и помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Дејан Павићевић.

Тамара Растовац-Сиамашвили представила је америчким студентима спољно-политичке циљеве Републике Србије, као и организациону структуру Министарства, истичући европске интеграције и очување територијалног интегритета и суверенитета земље као главне приоритете, уз нагласак на напорима које Србија улаже на јачању сарадње са свим земљама у региону и укупној регионалној стабилности. Подвукла је значај сарадње Републике Србије како са земљама ЕУ и САД, тако и са Руском Федерацијом, НР Кином и другим државама Азије, Африке и Латинске Америке. Т. Растовац-Сиамашвили указала је и на значај који Србија придаје свом учешћу у регионалним иницијативама, као и у различитим форматима трилатералне и квадрилатералне сарадње.

У свом предавању о спољно-политичким аспектима безбедносне политике Републике Србије, амбасадор Бранимир Филиповић је говорио о облицима сарадње наше земље са НАТО-ом кроз Партнерство за мир, а у оквирима политике војне неутралности. Поменуо је учешће припадника Војске Србије у мировним мисијама УН-а и ЕУ, сарадњу са Европском Унијом у сфери заједничке безбедносне и одбрамбене политике, као и ангажман Србије у области контроле наоружања, разоружања и непролиферације.

Кроз интерaктивну комуникацију са студентима, помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Дејан Павићевић упознао је присутне са током преговора Београда и Приштине, положајем Срба и актуелном ситуацијом у јужној српској покрајини.

По завршетку предавања, студенти су обишли Музеј српске дипломатије.

2. април 2018. године

СТУДЕНТИ АМЕРИЧКОГ УНИВЕРЗИТЕТА У БРИСЕЛУ У ПОСЕТИ МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА

У оквиру традиционалног студијског боравка у Београду, група студената са Америчког Универзитета – Бриселски центар, предвођена професором Џеромом Шериданом, посетила је данас Министарство спољних послова Републике Србије.
Том приликом студентима су одржали предавања др Владимир Међак, бивши координатор и актуелни предавач на Дипломатској академији Министарства спољних послова, Бранислав Пекић, министар саветник у Сектору за безбедносну политику Министарства спољних послова и Душан Козарев, заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију.

Кроз призму европских интеграција читавог региона западног Балкана, др Владимир Међак представио је америчким студентима ток процеса преговора Републике Србије за чланство у ЕУ, објаснивши, хронолошким редоследом, све његове фазе, од почетака до данас, с посебним акцентом на поглавља која су до сада отворена.

Говорећи о спољнополитичким приоритетима Републике Србије у области безбедносне политике, Бранислав Пекић је истакао циљеве безбедносне политике Републике Србије у оквирима спољне политике, указао на сарадњу на међународном плану, уз посебан осврт на учешће Републике Србије у програму Партнерство за мир, као и на учешће припадника Војске Србије у мировним мисијама Уједињених нација и Европске уније.

Завршно предавање одржао је заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев. Упознао је присутне са српским историјским и културним наслеђем на простору Косова и Метохије, положајем Срба и актуелном ситуацијом у јужној српској покрајини, као и са током преговора Београда и Приштине.

27. март 2018. године

ПОСЕТА СТУДЕНАТА ФАКУЛТЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Дипломатска академија Министарства спољних послова Републике Србије је у сарадњи са Факултетом безбедности Универзитета у Београду организовала посету студената треће године, који у оквиру наставног плана и програма слушају предмет „Дипломатија и одбрана".

Пријем студената уприличен је у Музеју српске дипломатије, где су им се обратили генерални секретар Вељко Одаловић и руководилац Дипломатске академије Мирјана Милосављевић.

Генерални секретар В. Одаловић представио је студентима организациону структуру Министарства, укључујући и мрежу дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у свету, с посебним освртом на надлежности сваког сектора посебно, указујући на основне карактеристике и специфичности дипломатске професије у датом тренутку.

М. Милосављевић је говорила о историји и пракси стручног оспособљавања и усавршавања дипломата и државних службеника, надлежностима Дипломатске академије, као и о програму дипломатско-конзуларног испита и стручне праксе у Министарству и дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије.

15. март 2018.

ПОСЕТА СТУДЕНАТА УНИВЕРЗИТЕТА КЛЕМСОН МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА

У организацији Дипломатске академије и Факултета политичких наука Универзитета у Београду, група од десет студената са Универзитета Клемсон (САД), који у оквиру њиховог студијског програма „Clemson study abroad" слушају један семестар на Факултету политичких наука, посетила је данас Министарство спољних послова.

Током посете Министарству спољних послова, студенти Универзитета Клемсон имали су прилику да разговарају са руководиоцем Дипломатске академије Мирјаном Милосављевић, заменицом помоћника министра спољних послова за билатералну сарадњу Тамаром Растовац-Сиамашвили, као и в.д. помоћником министра спољних послова амбасадором Бранимиром Филиповићем. Aмерички студенти завршили су посету Министарству обиласком Музеја српске дипломатије.

14. март 2018.

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И МАРОКАНСКЕ АКАДЕМИЈЕ ЗА ДИПЛОМАТСКЕ СТУДИЈЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА КРАЉЕВИНЕ МАРОКО

DA MFAПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић и министар спољних послова Краљевине Мароко Насер Бурита потписали су данас Меморандум о сарадњи Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије и Мароканске академије за дипломатске студије Министарства спољних послова Краљевине Мароко.
Министар Дачић одржао је и предавање полазницима Мароканске академије за дипломатске студије о спољнополитичким приоритетима и европским интеграцијама Републике Србије, као и о регионалној сарадњи и актуелним међународним темама.
2. март 2018.

АМБАСАДОР КИШАН РАНА ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ

Након уводне речи руководиоца Дипломатске академије о обележавању 70 година од успостављању билатералних односа са Републиком Индијом, професор емеритус Кишан Рана, бивши индијски амбасадор је одржао предавање на тему „Дипломатија у 21. веку" полазницима Основног програма Дипломатске обуке 2017/2018, као и запосленима Министарства спољних послова.
На почетку свог излагања амбасадор Рана истакао је традиционално пријатељске односе двеју земаља, утемељене у Покрету несврстаних земаља. Говорио је о савременим трендовима у дипломатској пракси и дипломатији 21. века, билатералној дипломатији која има све већи значај, економској, јавној и културној дипломатији, о улози професионалне дипломатије у остваривању националних интереса и циљева.
Кроз бројне примере из своје богате дипломатске каријере, амбасадор Кишан Рана пренео је присутнима своја искуства из дипломатске праксе и дао корисне савете младим дипломатама.

26. фебруар 2018.

ПОСЕТА „МЛАДИХ ИЗРАЕЛСКИХ АМБАСАДОРА " МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Група израелских средњошколаца, полазници програма „Млади израелски амбасадори", посетили су, у пратњи представника Амбасаде, Министарство спољних послова Републике Србије 26. фебруара 2018. године. Генерални секретар Министарства спољних послова Републике Србије, г. Вељко Одаловић, одржао је предавање о спољнополитичким приоритетима наше земље.
Кроз краћу презентацију, Милица Вујовић-Ројл, саветник у Сектору за Европску унију, представила је односе Републике Србије и Израела, као и културу и туристичке потенцијале Републике Србије.

26. фебраур 2018.

ПРОФ. ДР ЋИН ЈАЋИНГ, ПРЕДСЕДНИК КИНЕСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА ЗА СПОЉНЕ ПОСЛОВЕ И ПОЧАСНИ РЕКТОР КИНЕСКЕ ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ ОДРЖАО ЈЕ ПРЕДАВАЊЕ НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ

Након уводне речи руководиоца Дипломатске академије и амбасадора Милоша Стругара, проф. др Ћин Јаћинг, председник Кинеског универзитета за спољне послове и почасни ректор Кинеске дипломатске академије, одржао је данас полазницима предавање о „Глобалном управљању и светском поретку".

Проф. Јаћинг је подвукао значај мултилатералног институционализма као новог стуба будућег светског поретка, који ће обухватити плурализам и различите интересе, охрабрити учешће и повезивање свих актера, и указати на вредности партнерства. Истакао је да нови светски поредак захтева од свих учесника у међународним односима да, упркос мултикултурализму, направе поље мултилатералног институционалног деловања са циљем да се реше глобални проблеми и реализује добро и ефикасно управљање.

23. фебруар 2018.

ШЕФ МИСИЈЕ ОЕБС У СРБИЈИ Њ. Е. АНДРЕА ОРИЦИО ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ "МАНДАТ МИСИЈЕ ОЕБС У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ" ПОЛАЗНИЦИМА ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ

Шеф мисије ОЕБС у Р. Србији амбасадор Андреа Орицио одржао је предавање "Мандат мисије ОЕБС у Републици Србији" полазницима Дипломатске aкадемије. Након уводне речи Мирјане Милосављевић, руководиоца Дипломатске академије, амбасадор Андреа Орицио је објаснио улогу и значај мисије Организације за европску безбедност и сарадњу у свету, указујући на спектар различитих задатака које проистичу из специфичности проблематике са којима се суочавају земље у којима делује организација.
У осврту на улогу и значај Мисије ОЕБС-а у Р. Србији, амбасадор Андреа Орицио је указао на циљеве мандата који предвиђају да Мисија пружа помоћ и савете органима власти и цивилном друштву у вези са јачањем независних и ефикасних демократских институција, нарочито у области владавине права, људских права, медија, полицији у борби против организоване трговине људима и наркотицима и другим областима.

Амб. Орицио је посебно истакaо и помоћ ОЕБС-а у реформи правосуђа у циљу унапређивања независног правосудног система, унапређивања стручности, независности, одговорности и ефикасности правосуђа у складу са европским стандардима и вредностима.

14. фебруар 2018.

АМБАСАДОР И ШЕФ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Шеф Делегације ЕУ у Републици Србији амбасадор Сем Фабрици одржао је данас на Дипломатској академији предавање полазницима Основног програма дипломатске обуке 2017/2018 у оквиру предмета „Основи система и политике ЕУ".

Амбасадор С. Фабрици је говорио о Стратегији за земље западног Балкана коју је прошле недеље донела Европска комисија ЕУ, а која најављује кредибилну перспективу проширења и појачану сарадњу ЕУ са западним Балканом.

Нагласио је да се овом Стратегијом потврђује опредељеност ЕУ за улагање у стабилну, јаку и уједињену Европу, која се темељи на заједничким вредностима и даје подршку земљама западног Балкану у даљим корацима на европском путу. У том контексту, говорећи о земљама као кандидатима, самим тим и о Србији, изнео је препоруке стратегије, апострофирао динамику преговора, истакао приоритете као што су владавина права, темељне реформе и добросуседски односи.

Амбасадор Сем Фабрици је подвукао да ће напредак на европском путу бити објективан процес који ће се темељити на конкретним оствареним резултатима сваке од земља западног Балкана.

13. фебруар 2018.

Посета полазникa 7. класе Високих студија безбедности и одбране Министарству спољних послова 

VSBO februar_2018Полазници 7. класе Високих студија безбедности и одбране (ВСБО) посетили су данас Министарство спољних послова Републике Србије.

Том приликом полазнике су поздравили и одржали предавања вршилац дужности помоћника министра спољних послова за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић и заменик помоћника министра спољних послова за ЕУ Дејан Ралевић.

Амбасадор Филиповић је нагласио спољнополитичке приоритете Србије и указао на резултате сарадње наше земље са НАТО-ом кроз Програм Партнерство за мир у оквирима политике војне неутралности, сарадње са ЕУ у области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике, као и на ангажман Србије у области контроле наоружања, разоружања и спречавања непролиферације.

Указао је и на спремност Републике Србије да дели одговорност на регионалном, европском и глобалном плану у суочавању са безбедносним изазовима и истакао да је наша замља препозната као извозник безбедности и поуздан партнер на међународном плану, који даје кључан допринос очувању регионалног мира и стабилности, као основног предуслова за економски и други напредак региона у целини.

Заменик помоћника министра спољних послова за ЕУ Дејан Ралевић упознао је полазнике са политичким процесом приступања Србије ЕУ, са најважнијим изазовима и специфичностима са којима се Србија сусреће, као и перспективама у процесу преговора и приступања ЕУ.

Подсетио је да је јануара 2014. године Република Србија формално започела преговоре за приступање ЕУ, да је од укупно 35, до сада отворено 12 преговарачких поглавља, док су два привремено затворена. Чланство у ЕУ, означио је као спољнополитички приоритет Србије и апострофирао позитивне поруке из недавно објављене стратегије за „кредибилно проширење за ЗБ" коју је израдила Европска комисија, као и наша очекивања у вези са тим.

На крају предавања полазници ВСБО су имали прилику да постављају питања и разговарају са предавачима.

11. јануар 2018.

МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ИВИЦА ДАЧИЋ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ ПОЛАЗНИЦИМА ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ

Ivica_DacicПрви потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић одржао је полазницима Дипломатске академије, у оквиру предмета Међународни односи и спољна политика Републике Србије, предавање на тему „Приоритети спољне политике Србије".
Опширније...