gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика
Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Република Србијa у међународним организацијама
+ larger fontnormal font- Smaller font
Република Србија настоји да, као одговорна чланица међународне заједнице, остварује конструктивну сарадњу са другим државама у оквиру међународних организација и пружи допринос остваривању општеприхваћених начела међународног права.

Република Србија је привржена мултилатерализму у свим областима од међународног политичког, безбедносног и економско-социјалног значаја. У свим међународним организацијама у којима је Република Србија чланица, Република Србија се залаже за међународну сарадњу засновану на принципима поштовања територијалне целовитости и суверенитета, суверене једнакости држава и немешања у унутрашње ствари других држава. Залаже за очување и јачање међународног система колективне безбедности, одрживи економски и социјални развој, као и за поштовање међународних стандарда људских права.

Све активности у међународнимим организацијама имају за циљ да допринесу реализацији спољнополитичких приоритета Републике Србије и афирмисању Србије као одговорне и поуздане чланице међународне заједнице.

Једно од најзначајнијих питања од интереса за Републику Србију у мултилатералним форумима представља очување суверенитета и територијалног интегритета, уз истицање значаја поштовања резолуције СБ УН 1244 (1999).

Република Србија придаје посебан значај економско – социјалној димензији међународне сарадње и улагању колективних напора за постизање Циљева одрживог развоја и имплементацију Агенде одрживог развоја до 2030. године, у циљу стварања просперитетнијег и стабилнијег света. Искорењивање сиромаштва, повећање запослености – посебно међу младима, економски раст, већа социјална инклузија и унапређење квалитета система образовања и здравствене заштите, као и остваривање родне равноправности и спречавање насиља над женама, основа су развојне стратегије Републике Србије. Такође, наша земља даје значајан допринос у борби против климатских промена, како у међународним оквирима, тако и на националном плану, уз улагање константних напора за побољшање енергетске ефикасности и коришћења већег удела обновљивих извора енергије.

Посебан сегмент међународне сарадње остварује се у домену заштите и унапређивања људских права, у складу са Повељом Уједињених нација и другим прихваћеним међународним стандардима. У свим релевантним мултилатералним телима у области људских права, Република Србија настоји да промовише националну политику људских и мањинских права и обезбеди међународну подршку за универзалну примену и поштовање међународних стандарда људских права, као и да учествује у надзору над спровођењем и развоју стандарда људских права на међународном и регионалнаом нивоу.

Дијалог међу културама и културолошка размена у свету растуће глобалне међузависности, уз развој образовања и науке, кључ су очувања међународног мира и стабилности и општег друштвеног и економског просперитета. Међу важним областима деловања и сарадње у међународним организацијама за Србију представљају и области образовања, културе и науке, информисања и комуникација која је данас важнија него икада.

Србија посебан акценат ставља и на потребу очувања културне баштине, уз уважавање њене непроцењиве вредности и императива очувања за генерације које долазе. С тим у вези, одлучно се противимо тенденцијама политизације питања културне баштине и залажемо се за доследно поштовање свих релевантних међународних уговора који регулишу ову област.

Република Србија је опредељена за развој сарадње и продубљивање односа са државама свих региона у мултилатералним форумима. Посебан облик сарадње са пријатељским афричким, азијско-пацифичким и јужноамеричким земљама реализује се и кроз активности у оквиру Покрета несврстаних земаља (ПНЗ), где статус посматрача омогућава Републици Србији континуирано праћење глобалних политичких и економских питања из угла ове групе држава, као и прилику за продубљивање свих облика билатералне сарадње са државама чланицама Покрета.