gototopgototop
Министарство спољних послова Академија Архива новости
Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Архива новости 2014.
+ larger fontnormal font- Smaller font


26. децембар 2014.

СТУДЕНТИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА И ФАКУЛТЕТА ПОЛИТИЧКИХ НАУКА ПОСЕТИЛИ МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Студенти Факултета политичких наука и Правног факултета Универзитета у Београду, чланови омладинских невладиних организација "Генерација 21" и Клуба за Уједињене нације посетили су Министарство спољних послова. Након уводне речи руководиоца Дипломатске академије Мирјане Милосављевић, генерални секретар Вељко Одаловић одржао је пригодно предавање о надлежностима Министарства спољних послова која се остварују кроз најважније спољнополитичке приоритете Републике Србије и међународну сарадњу. Посебно је говорио о организацији и специфичностима дипломатске професије, о предстојећим најважнијим активностима Министарства спољних послова, посебно током председавања Р. Србије ОЕБС-ом у 2015, преговорима са ЕУ и др.
На бројна питања студената, В. Одаловић је указао на актуелне односе између Републике Србије и Европске уније, оквире преговарачког процеса, односе са суседним земљама, као и предстојеће преговоре у вези са статусом и питањима у покрајини КиМ.
Поред сусрета са представницима у МСП, студенти су посетили и сталну музејску поставку "Два века модерне српске дипломатије".

21.новембар 2014.

УВОДНО ПРЕДАВАЊЕ МИНИСТРА ДАЧИЋА НОВОЈ ГЕНЕРАЦИЈИ ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ 2014/2015

akadПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић одржао је данас уводно предавање новој генерацији полазника Дипломатске академије, генерацији 2014/2015, Министарства спољних послова Републике Србије.


17. новембар 2014.

МИНИСТАР ДАЧИЋ УРУЧИО ДИПЛОМЕ ПОЛАЗНИЦИМА ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ

Ивица ДачићОбраћање првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на данашњој церемонији доделе диплома полазницима Дипломатске академије 2013/14. Опширније
14. новембар 2014.

СТУДЕНТИ АМЕРИЧКОГ УНИВЕРЗИТЕТА У БРИСЕЛУ ПОСЕТИЛИ МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Дипломатска академија Министарства спољних послова Републике Србије је 14. новембра организовала предавање за студенте академског програма „Европска унија" Бриселског центра Америчког универзитета, који су у оквиру студијске посете земљама Западног Балкана, предвођени директором проф. др Џеромом Шериданом, боравили у Београду.
Након поздравне речи руководиоца Дипломатске академије Мирјане Милосављевић, амбасадор Јела Баћовић, заменик помоћника министра спољних послова за Европску унију, одржала је студентима предавање о процесу европских интеграција Републике Србије и његовом значају за целокупни развој земље. У свом излагању амб. Ј. Баћовић је указала на „скрининг", неопходне реформске кораке и административне припреме државних институција и цивилног друштва у циљу успешног савладавања преговарачког процеса и отварања преговарачких поглавља на пута ка пуноправном чланству.
На питања студената говорила је и о значају економије, економског развоја и транзиције, уговорa о слободној трговини, као и председавању Р. Србије ОЕБС-ом у 2015. години.
У оквиру посете, студенти су имали прилику да погледају и музејску поставку Министарства спољних послова и боље се упознају са документима који говоре историји два века српске дипломатије.


септембар 2014.

СЕМИНАР ЗА ДИПЛОМАТЕ И ДРЖАВНЕ СЛУЖБЕНИКЕ У ВЕЗИ СА ПРЕДСЕДАВАЊЕМ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ОЕБС-ом
(ОД 8. ДО 12. СЕПТЕМБРА)

На Дипломатској академији је, у сарадњи са Сталном мисијом РС при ОЕБС у Бечу и Радном групом за председавање РС ОЕБС 2015, уз финансијску помоћ МСП СР Немачке и ОЕБС-а, започела обука дипломата и других државних службеника у оквиру припрема за председавање. Обуку (од 08. до 12. септембра о.г.) ће спровести представници Института CORE Универзитета у Хамбургу, специјализованог за обуку кадрова земаља које председавају овом ОЕБС-ом, као и представници ове организације. Опширније


17. јун 2014.

У БЕОГРАДУ МИНИСТРИ СПОЉНИХ ПОСЛОВА ИВИЦА ДАЧИЋ И ИГОР ЛУКШИЋ ПОТПИСАЛИ СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ДИПЛОМАТСКИХ АКАДЕМИЈА

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић и потпредседник владе и министар вањских послова и европских интеграција Црне Горе др Игор Лукшић, током званичне посете, потписали су Споразум о сарадњи између Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије и Дипломатске академије Министарства вањских послова и европских интеграција Црне Горе.

Споразум о сарадњи ће допринети унапређењу и развијању сарадње у домену образовања и оспособљавања дипломатског кадра двеју пријатељских земаља, као и учвршћивању односа између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства вањских послова и европских интеграција Црне Горе.


12. мај 2014.


ППВ И МСП ИВИЦА ДАЧИЋ ОДРЖАO JE ПРЕДАВАЊЕ "ТЕЖИШТА СРПСКЕ СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ" СТУДЕНТИМА БЕЧКЕ ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ

Ивица ДачићПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић одржао је 12. маја предавање "Тежишта српске спољне политике" студентима Бечке дипломатске академије, који у оквиру студијске посете земљама Балкана бораве у Републици Србији. Посета Министарству спољних послова Републике Србије традиционално се организује на основу сарадње Дипломатске академије МСП РС и Бечке дипломатске академије.

Министар Дачић је, говорећи о спољнополитичким приоритетима актуелне Владе Републике Србије, посебно издвојио следеће: наставак преговора о чланству у Европској унији, наставак дијалога са Приштином, добру сарадњу са кључним партнерима на међународној сцени, развој добросуседских односа, изградњу модерне, стабилне Србије, посвећене очувању међународног мира и поштовању међународног права, те регионалну сарадњу и дипломатске активности на мултилатералном и билатералном плану у наредном периоду.

Након предавања, министар је одговарао на питања студената, с посебним освртом на историјат српског народа, последице светских ратова, околности које су довеле до нових политичких одлука и промена на овим просторима, као и на значај сарадње и мирног заједничког живота свих народа у Европи.


9. април 2014.

ПОТПИСАН MEMOРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ О УЗАЈАМНОЈ САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ИНСТИТУТА ЗА СПОЉНЕ ПОСЛОВЕ МИНИСТАРСТВА ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ ИРАК

kovac-irakАмбасадор др Матил Д. Ал-Сабти, директор Института за спољне послове и Директората за политичко планирање Министарства спољних послова Републике Ирак и Александра Ковач, руководилац Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије, потписали су 9. априла 2014. године Меморандум о разумевању о узајамној сарадњи између Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије и Института за спољне послове Министарства спољних послова Републике Ирак.

Током радног сусрета разговарано је о дипломатској едукацији и организацији наставних програма, као и унапређењу и развијању будуће сарадње у домену усавршавања и оспособљавања дипломатског кадра на основу потписаног билатералног споразума.

Амбасадора др Матил Д. Ал-Сабтиja су, током посете Београду, примили шеф Кабинета министра спољних послова амб. Владимир Марић, начелник Одељења за Африку и Блиски исток амб. Горан Вујичић, и начелник Одељења за анализу и планирање амб. Жељко Јовић.


4. април 2014.

СТУДЕНТИ АМЕРИЧКОГ УНИВЕРЗИТЕТА У БРИСЕЛУ ПОСЕТИЛИ МСП

akademija Дипломатска академија угостила је и ове године студенте Америчког универзитета у Бриселу, који у оквиру студијске посете земљама Западног Балкана бораве у Београду. Након поздравног обраћања Александре Ковач, руководиоца Дипломатске академије, студентима је предавање одржао начелник Oдељења за институције Европске уније амбасадор Зоран Вујић.

Амбасадор Вујић говорио је о процесу европских интеграцијa Републике Србије и његовом значају за целокупни развој земље. Указао је на неопходне реформске кораке и изазове које треба превазићи на путу ка пуноправном чланству, али и на потребу унапређења добросуседских односа и регионалне сарадње.

Студенти су се интересовали за дијалог Београда и Приштине, однос Р. Србије са НАТО, евроинтеграције држава региона, као и за утицај светске економске кризе на унутрашње прилике у земљи.

12. март 2014.

СТУДЕНТИ МАСТЕР СТУДИЈА ФАКУЛТЕТА ДРУШТВЕНИХ И ПОЛИТИЧКИХ НАУКА СЛОБОДНОГ УНИВЕРЗИТЕТА ИЗ БРИСЕЛА ГОСТИ ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ

Дипломатска академија је била домаћин студентима мастер студија Фaкултета друштвених и политичких наука Слободног универзитета из Брисела (Université libre du Bruxelles), који у оквиру посебног пројекта бораве у Београду са циљем да сакупе и припреме материјал за студентску конференцију о питању Демократизације и европеизације у Централној у Источној Европи, са посебним тежиштем на две земље Западног Балкана: Србију и Хрватску. Поводом студентске посете организовано је предавање о европском путу Р. Србије и посета музејској поставци.

Након пригодног обраћања Александре Ковач, руководиоца Дипломатске академије, предавање је одржао амбасадор Зоран Вујић, начелник Одељења за институције Европске уније. Студенти су упознати са активностима у домену европских интеграција, као важном стратешком циљу Р. Србије, оквирима и задацима државних институција у преговарачком процесу, и другим актуелним питањима као што су: регионална сарадња, економија, положај националних мањина и др.

6. март 2014.

ПРЕДАВАЊЕ АМБАСАДОРА РЕПУБЛИКЕ АРГЕНТИНЕ, Њ. Е. РИКАРДА Ф. ФЕРНАНДЕЗА, НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ

Амбасадор Републике Аргентине у Београду Њ.Е. Рикардо Ф. Фернандез одржао је предавање на тему "Јужна Америка – континент будућности", које је организовано у оквиру курса Дипломатска пракса I за овогодишње полазнике Основног програма дипломатске обуке.
Након уводне речи Александре Ковач, руководиоца Дипломатске академије, амбасадор Рикардо Ф. Фернандез је указао на дугу традицију билатералних односа наше две земље, који трају пуних 86 година, као и на успешну сарадњу Дипломатске академије МСП Р.Србије и Националног института за спољне послове МИП Р. Аргентине.
У даљем излагању говорио је о билатералној и мултилатералној сарадњи земаља Јужне Америке у последњих тридесет година, која се остварује кроз политички дијалог у оквиру регионалних организација (Rio Group, Contadora Group, CALC, UNASUR, Mercosur, CELAC и др.), као и о активностима које су довеле до споразумног решавања спорова, промовисања мира, демократије, стабилности, поштовања људских права, економске сарадње и просперитета у овом региону.
У одговору на бројна питања полазника, амбасадор Р. Ф. Фернандез је говорио о могућностима за унапређење свеукупне, а посебно економске сарадње између Србије и Аргентине, искуствима његове земље у превазилажењу економске кризе, сарадњи са суседним земљама, локалној традицији и култури, као и о актуелном процесу политичког и социјалног развоја у Јужној Америци.

4. март 2014.

ПРЕДАВАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА СНВ У Р. ХРВАТСКОЈ И ПОСЛАНИКА У ХРВАТСКОМ САБОРУ ПРОФ. ДР МИЛОРАДА ПУПОВЦА НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ

pupovac
Проф. др Милорад Пуповац, председник Српског народног већа у Републици Хрватској и посланик у Хрватском сабору разговарао је данас са министром спољних послова Републике Србије Иваном Мркићем, након чега је одржао предавање полазницима Дипломатске академије МСП.

У уводном обраћању, руководилац ДА Александра Ковач поздравила је госта и указала на значај предавања, које чини део курса "Српски народ у региону" и припада Основном програму дипломатске обуке за 2013/2014.
Говорећи на тему „Срби у Републици Хрватској" проф. др Пуповац анализирао је положај српске националне мањине у Хрватској кроз културни, просветни, медијски, економски, политички, билатерални и међународни аспект.

Поред полазника Дипломатске академије, предавању су присуствовале колеге из Министарства спољних послова и представници Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.13. и 14. фебруар 2014.

СУСРЕТ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА И ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА ЦРНЕ ГОРЕ O САРАДЊИ ДИПЛОМАТСКИХ АКАДЕМИЈА

VAS8771Руководилац Дипломатске академије Александра Ковач примила је делегацију Министарства спољних послова и европских интеграција Црне Горе, на челу са генералним директором за билатералне послове амб. Жељком Перовићем, која је радно посетила Београд.

Током дводневног боравка, са в.д. Дипломатске академије Црне Горе Сатком Хајдарпашић размењена су искуства о дипломатском образовању и организацији програма, као и мишљења о оквирима и унапређењу будуће сарадње.

Делегација Црне Горе имала је куртоазан сусрет и са замеником помоћника министра спољних послова за билатералне односе амбасадор Горан Петровић.
13. јануар 2014.


ПРЕДАВАЊЕ ШЕФИЦЕ ПРЕГОВАРАЧКОГ ТИМА ЗА ВОЂЕЊЕ ПРЕГОВОРА О ПРИСТУПАЊУ ЕУ ПРОФ. ДР ТАЊЕ МИШЧЕВИЋ НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ

Шефица Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији проф. др Тања Мишчевић разговарала је данас са министром спољних послова Републике Србије Иваном Мркићем, након чега је одржала предавање полазницима Дипломатске академије МСП.

Предавање на тему „Србија на путу уласка у чланство ЕУ – преговори" организовано је у оквиру курса "Основи система и политике ЕУ" који припада Основном програму дипломатске обуке полазника генерације 2013/2014.
tanja-miscevic
Том приликом, представљени су главни елементи процеса приступања, најважније карактеристике и фазе преговарачког процеса, кључне институције и њихова улога. Истакнут је утицај и одговорност државне администрације и неопходност њеног усаглашавања.

У уводном обраћању, присутнима су се обратили руководилац Дипломатске академије Александра Ковач, и амбасадор Никола Лукић, координатор курса "Основи система и политике ЕУ".

Поред полазника Дипломатске академије, које чине запослени у Министарству спољних послова и другим органима државне управе и институцијама јавног сектора, предавању је присуствовала и државни секретар МСП др Снежана Јанковић, као и представници организационих јединица МСП.