gototopgototop
Министарство спољних послова Академија Архива новости
среда, 03. јануар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Архива новости 2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
24.11.2017.

ПРЕДАВАЊЕ АМБАСАДОРА УЈЕДЕЊЕНОГ КРАЉЕВСТВА ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ И СЕВЕРНЕ ИРСКЕ Њ.Е. Г. ДЕНИСА КИФА НА ДИПЛОМАТСЛОЈ АКАДЕМИЈИ

Поводом обележавања 180 година од успостављања дипломатских односа између две земље, амбасадор Уједињеног краљевства Велике Британије и Северне Ирске у Републици Србији Њ.Е г. Денис Кифодржао је предавање полазницима Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије.

Након уводног представљања, амбасадор Д. Киф је кроз историјску генезу догађаја, представио сарадњу, заједничке интересе и вредности који већ два века обележавају билатералне дипломатске односе двеју земаља.

Амбасадор је указао на актуелне билатералне односе између УК и Републике Србије, као и активности Амбасаде у процесу подршке Велике Британије Републици Србији у ЕУ-интеграцијама, реформи и модернизацији државне и Е-управе, и другим областима сарадње.

Након предавања, амбасадор Д. Киф је одговарао на многобројна питања полазника Дипломатске академије која су се махом односила на спољну политику Велике Британије након Бегзита.

16. 11. 2017.

ПОСЕТА СТУДЕНАТА АМЕРИЧКОГ УНИВЕРЗИТЕТА У БРИСЕЛУ МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Група студената са Америчког Универзитета – Бриселски центар на челу са професором Џеромом Шериданом посетила је Министарство спољних послова Републике Србије у оквиру традиционалног студијског боравка у Београду.

Том приликом, пригодна предавања су одржали и на бројна питања студената одговaрали помоћник министра спољних послова, амбасадор Бранимир Филиповић, начелник Одељења за европске институције у Министарству спољних послова Александар Кнежевић и заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев.

У оквиру предавања „Србија на путу пуноправног чланства у ЕУ", начелник Одељења за европске институције Александар Кнежевићпредставио је студентима ток европских интеграција Републике Србије, од почетка процеса до данас, као и поглавља која су до сада отворена, кроз контекст актуелних друштвено политичких кретања у Европи и свету и изазова са којима се ЕУ данас суочава.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев одржао је предавање „Ситуација на Косову и Метохији-јуче, данас и сутра" , упознавши присутне са надлежностима Канцеларије, организацијом и активностима за помоћ Србима у јужној српској покрајини, као и о актуелном дијалогу између Београда и Приштине. Током предавања говорио је и о пореклу значења имена покрајине (Косово и Метохија), српском историјском и културном наслеђу на том простору.

Излагањем помоћника министра спољних послова, амбасадора Бранимира Филиповића на тему „Спољнополитички приоритети Републике Србије у области безбедносне политике", заокружен је сет предавања америчким студентима. Амбасадор Б. Филиповић је представио циљеве безбедносне политике Републике Србије у спољнополитичким оквирима, међународну сарадњу и изазове са којима се наша земља суочава у овој области. Посебно се осврнуо на учешће Републике Србије у програму Партнерство за мир, као и учешће припадника Војске Србије у мировним мисијама Уједињених нација и Европске уније.

20.10.2017.

СВЕЧАНА ДОДЕЛА ДИПЛОМА ПОЛАЗНИЦИМА ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ ШКОЛСКЕ 2016/17. ГОДИНЕ

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић пригодним говором отвориo je данас у Министарству спољних послова церемонију доделе диплома полазницима Основног програма дипломатске обуке који је Дипломатска академија организовала током 2016/2017. године и пожелео добродошлицу полазницима нове генерације која ће се стручно усавршавати на Дипломатској академији Министарства спољних послова.

Akademija 2016/2017

У свом обраћању министар је истакао спољнополитичке циљеве и активности Републике Србије у оквиру међународне сарадње на билатералном и мултилатералном плану, с посебним акцентом на спољнополитичке приоритете попут пуноправног чланства Србије у ЕУ, регионалне стабилности и безбедности, јачања добросуседских односа, као и очување територијалног интегритета и целовитости земље.У наставку следи интегрална верзија говора министра Дачића.

„Поштовани полазници Дипломатске академије,
Професори,
Колеге,

Министар Дачић свечано уручио дипломе полазницима Дипломатске академијеВелико ми је задовољство да се и ове године овако важним поводом обратим још једној генерацији полазника који су успешно окончали обуку на Дипломатској академији Министарства спољних послова за 2016/2017. годину.

Желим да вам честитам на оствареним резултатима, уверен да ћете знање и искуство које сте овде стекли на одговарајући начин користити у даљем професионалном раду.

Посебно желим да кажем да је у генерацији свршених полазника програм обуке са просечном оценом „10" завршио Горан Марковић из Министарства спољних послова. Горану упућујем све честитке и похвале на оствареним резултатима и верујем, а и очекујем, да ће своје знање на најбољи начин применити у пракси.

Овом приликом имам још једну изузетно пријатну дужност да новим полазницима пожелим добродошлицу, пуно успеха, и да им поручим да су им сва врата у овој кући, за свако питање и дилему са којом се евентуално буду суочили, увек отворена.

Желим и овога пута да скренем пажњу да је дипломатски позив привилегија због нових хоризоната које сваки дипломата досегне кроз ову професију путовањима, упознавањима других држава, народа и култура, присуством свечаностима, пријемима... Међутим, то је пре свега привилегија због чињенице да само малом броју одабраних може да припадне та част да, управо са таквих позиција, какве пружа дипломатија, на најбољи начин покажу колико воле своју земљу, како да презентују све њене предности и да на једнако добар начин објасне и њене недостатке, водећи при том рачуна да у свакој ситуацији заштита интереса отаџбине нема алтернативе.

Иако можда ово што сам рекао несумњиво има једну емотивну димензију, чињеница је да сваки дипломата, и ја као министар, својим свакодневним радним ангажманом имамо ово у виду када разговарамо са страним званичницима, учествујемо на међународним састанцима, када се обраћамо на најважнијим међународним скуповима на којима јасно и одлучно треба да кажемо шта је став Србије, шта она може, хоће и спремна је да уради на међународном плану, али и да истакнемо да Србија има и „црвене линије" преко којих не може да пређе.

Република Србија има јасно утврђене спољнополитичке приоритете које наша дипломатија спроводи. Руковођени принципом очувања суверенитета и територијалног интегритета и унутрашње стабилности, активно радимо на јачању билатералних односа са свим земљама у свету, посебно дајући значај стабилизацији и унапређењу односа са суседством, важним међународним партнерима, као што су Русија, Кина, САД, ЕУ и др. За нас су итекако важни добри односи са земљама афричког континента, латиноамеричким и арапским земљама. У том смислу, могу да вам кажем да сам се управо вратио из посете Ираку, земљи која је била и остала важан партнер Србије, и у којој се на Србију и даље гледа са великим поштовањем.

Желим да нагласим да је Србија спољном политиком коју води ојачала свој углед и значај и на регионалном, и на европском, и на међународном плану. Својим постављањем и активним деловањем у овом деликатном делу европског континента, као што је Западни Балкан и Југоисточна Европа, и више пута потврђеним начинима како одговара на изазове, којих на овим просторима, као што знате, свакодневно има на претек, успели смо да Србију етаблирамо као поузданог и конструктивног партнера. То се види и у перцепцији лидера најјачих светских сила о нама, али и на нашем путу уласка у ЕУ.

Као што вам је познато пуноправно чланство у ЕУ је један од наших најважнијих спољнополитичких приоритета, што видимо и као снажан подстрек свеобухватним реформама које спроводимо, али и подстрек нашем залагању за помирење, јачање међусобног поверења и односе са другим државама на партнерским основама.

Знам да ћете о свему овоме што сам вам сада укратко изложио итекако детаљно и на компетентном нивоу бити информисани и кроз програм који вам предстоји на Дипломатској академији. Због тога ову прилику желим да искористим да се захвалим и свим досадашњим и будућим предавачима који ће вам приближити сва потребна знања и информације важне и специфичне за дипломатску професију. Верујем, такође, да ће и генерација нових полазника са ове Академије, и из ове наше куће, изаћи обогаћена новим знањима и искуством.

Хвала вам свима још једном на пажњи и желим вам пуно среће и успеха."


12.09.2017.

ПРЕДАВАЊЕ СТАЛНОГ ПОДСЕКРЕТАРА И ШЕФА ДИПЛОМАТСКЕ СЛУЖБЕ ФОРИН ОФИСА АМБАСАДОРА САЈМОНА МЕК ДОНАЛДА

DA 12092017Стални подсекретар и шеф Дипломатске службе Форин Офиса Уједињеног Краљевства амбасадор Сајмон Мек Доналд одржао је на Дипломатској академији предавање под називом „Дипломатија 2020".

Након уводне речи државног секретара г. Немање Стевановића, амбасадор С. Мек Доналд је, као идејни творац програма „Diplomacy 2020" (Дипломатија 2020), представио дипломатском саставу Министарства спољних послова пројекат којим се Велика Британија припрема за ново, дигитално доба дипломатије. Реализација овог пројекта требало би да, кроз три стуба и јасно постављене циљеве, допринесе организационој реформи министарства, бољем управљању дипломатском службом, развоју неопходних вештина запослених за коришћење IT платформе како би она била ефикасна, брза и у складу са захтевима британског друштва.

31.05.2017.

ПРЕДАВАЊЕ Њ.Е. Г. МЈУК ХВАН ЈУА, БИВШЕГ МИП Р. КОРЕЈЕ

Бивши министар иностраних послова Републике Кореје господин Мјук Хван Ју, одржао је, на Дипломатској академији, предавање полазницима Основног програма дипломатске обуке.

Њ. Е. Господин Ју је представио главне циљеве спољне политике Републике Кореје и изазове са којима се суочава. У свом излагању, упознао је полазнике са ситуацијом на Корејском полуострву и у ширем контексту указао је на интересе великих сила у овом региону.

Предавање је реализовано на основу потписаног Меморандума о разумевању о сарадњи између Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије и Корејске националне дипломатске академије.

11.мај 2017.

АМБАСАДОР СЛОБОДАН ВУКЧЕВИЋ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ СТУДЕНТИМА КЛЕМСОН УНИВЕРЗИТЕТА ИЗ СЈЕДИЊЕНИХ АМЕРИЧКИХ ДРЖАВА

За студенте Клемсон универзитета из Сједињених Америчких Држава у Министарству спољних послова одржана су још два предавања о спољнополитичким приоритетима Републике Србије и билатералним односима.

Током интерактивног предавања, начелник Одељења за суседне земље и Југоисточну Европу, амбасадор Слободан Вукчевић говорио је о билатералним односима са суседним земљама и земљама у региону.

Историјски приказ дипломатских односа Републике Србије и Сједињених Америчких Држава представио је Лазар Манојловић, начелник одељења за Северну и Јужну Америку.


08.мај 2017.

МИНИСТАР ДАЧИЋ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ ПОЛАЗНИЦИМА БЕЧКЕ ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ И СТУДЕНТИМА КЛЕМСОН УНИВЕРЗИТЕТА

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић одржао је данас предавање полазницима Бечке дипломатске академије и студентима са смера Међународни односи Клемсон универзитета, који су у оквиру традиционалних студијских посета земљама Западног Балкана, посетили Министарство спољних послова Републике Србије.

Министар Дачић упознао је студенте са приоритетима спољне политике Републике Србије. Шеф српске дипломатије посебно је нагласио чврсту опредељеност Србије да активним дипломатским наступом ради на очувању свог суверенитета и територијалног интегритета, наставку европског пута Србије до пуноправног чланства и стабилизацији прилика у региону Западног Балкана.

Министар је указао је да је Србија кредибилан партнер, да поседује капацитете за реално сагледавање прилика у међународним односима и да прагматично прилази решавању проблема у сарадњи са партнерским земљама, што је посебно дошло до изражаја током мигрантске кризе.

Шеф српске дипломатије указујући на појаву оживљавања одређених историјских пројеката којима би се стварале нове националне границе на Балкану, упозорио да би ово могло да представља изазов најширих размера и да би такве идеје требало вратити тамо где им је и место – у прошлост, а окренути се сарадњи и развоју на општу добит грађана читавог региона.

Интегралну верзију говора коју је шеф српске дипломатије одржао студентима можете прочитати овде.


5. мај 2017. године

ПРЕДАВАЊЕ АМБАСАДОРА ПОРТУГАЛА, Њ. Е. Г. АУГУСТО САРАИВА ПЕЈШОТА, НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ

Циклус предавања страних амбасадора, у оквиру курса „Међународни односи и спољна политика Републике Србије", Основног програма дипломатске обуке, завршен је предавањем амбасадора Португала, Њ. Е. Г. Аугусто Сараива Пејшота на тему „Билатерални односи Републике Србије и Републике Португала".

Амбасадор А. С. Пејшото је своје излагање усмерио на представљање искуства кроз која је Португал прошао током приступања Европској унији, дајући један шири преглед историјских догађаја који су претходили овом процесу.

Указао је на добре билатералне односе између Р. Србије и Р. Португала, што се огледа кроз сусрете високих званичника и чврстом подршком коју Португал пружа преговорима које Р. Србија води у процесу европских интеграција.

Након предавања, амбасадор је одговарао на питања полазника Дипломатске академије Министарства спољних послова.05. април 2017.

ПРЕДАВАЊЕ АМБАСАДОРА СЈЕДИЊЕНИХ АМЕРИЧКИХ ДРЖАВА, Њ.Е. КАЈЛА СКОТА, НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ

У наставку циклуса предавања страних амбасадора, полазници Дипломатске академије су имали прилику да чују излагање Њ.Е. Кајла Скота, амбасадора Сједињених Америчких Држава, на тему „Спољна политика САД након избора Доналда Трампа, приступ нове америчке администрације региону Западног Балкана".

Образлажући актуелни амерички поглед на светска дешавања, амбасадор Скот је нагласио да ће подршка демократском развоју, економској сарадњи и евроатлантским интеграцијама у региону Западног Балкана, као и кључни спољнополитички ставови бити засновани на досадашњим принципима. При томе, улога Србије у региону, првенствено у очувању мира и стабилности, оцењена је као веома значајна.

Амбасадор Скот је истакао да САД жели да развија билатералне односе са нашом земљом и као најважније елементе наших односа, између осталог, поменуо подршку САД европском путу Србије, Бриселском дијалогу, економско партнерство и улагања, сарадњу у области борбе против тероризма и решавања хуманитарних проблема, као и у изградњи и унапређењу рада институција.


03. април 2017.

ПОСЕТА СТУДЕНАТА АМЕРИЧКОГ УНИВЕРЗИТЕТА У БРИСЕЛУ МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Током традиционалног студијског боравка у Београду, професор Џером Шеридан и група студената са Америчког Универзитета – Бриселски центар, посетили су Министарство спољних послова Републике Србије.

Проф. др Тања Мишчевић, шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији, одржала је предавање студентима о процесу приступања Републике Србије Европској унији, указујући на неопходне реформске кораке у области законодавства, административне припреме државних институција и цивилног друштва у циљу успешног савладавања преговарачког процеса, као и током отварања појединих преговарачких поглавља на путу ка пуноправном чланству.

Амбасадор Бранимир Филиповић, в. д. помоћника министра за безбедносну политику,   излагао је о учешћу Р. Србије у регионалним и међународним војно-безбедносним организацијама, као и о безбедносним изазовима.

Трећа тема била је Косово и Метохија и процес нормализације односа са Приштином, о чему је говорио  г. Душан Козарев, заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију.


30. март 2017.

ПРЕДАВАЊЕ АМБАСАДОРА МАЂАРСКЕ, Њ.Е. АТИЛЕ ПИНТЕРА, НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ

Поводом 130-годишњице дипломатских односа Мађарске и Републике Србије, предавање на Дипломатској академији одржао је Њ.Е. Атила Пинтер, амбасадор Мађарске у Републици Србији.

Представљајући изузетно висок ниво билатералних односа наших земаља, у коме нема отворених политичких питања, амбасадор Пинтер је полазницима приближио концепт на коме та сарадња почива о чему најбоље сведоче одржане заједничке седнице влада, као и бројне узајамне посете високих званичника двеју земаља.

Амбасадор Пинтер је говорио и о расту свих параметара економске сарадње, о учешћу великих мађарских компанија у привреди Србије и даљем развоју инфраструктурних веза, као и инфраструктурна улагања у железницу и водни саобраћај, која имају за циљ побољшање услова за економско и привредно пословање.

Такође, указао је и на изузетан значај статуса мањина у обема земљама, и у вези са тим, као још један показатељ наших веома добрих билатералних односа, на висок степен учешћа мађарских представника у политичком животу Републике Србије.


22. март 2017.

ПРЕДАВАЊЕ АМБАСАДОРА САВЕЗНЕ РЕПУБЛИКЕ НЕМАЧКЕ, Њ.Е. Г. АКСЕЛА ДИТМАНА, НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ

Амбасадор Савезне Републике Немачке, Њ. Е. Г. Аксел Дитман је, 22. марта о.г, одржао предавање полазницима Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије, на тему „Билатерални односи Савезне Републике Немачке и Републике Србије", у оквиру курса „Међународни односи и спољна политика Републике Србије".

Након уводног представљања, своје предавање, амбасадор А. Дитман је започео упознавањем полазника са местом и улогом коју Европска унија има на међународном плану и истицањем подршке коју СР Немачка пружа Р. Србији на њеном путу европских интеграција.

У наставку, амбасадор А. Дитман је указао на добре билатералне односе наших двеју земаља и чврсте економске везе које се потврђују растућим интересовањем немачких компанија за инвестирање у Р. Србији. Такође, навео је и значај размена посета на највишем нивоу, као и делегација из различитих домена, од парламентарних, регионалних и оних које се остварују преко немачких фондација, што позитивно утиче на сарадњу две земље. У том контексту поменуо је културну сарадњу као још једног неизоставног чиниоца у билатералним односима.

Амбасадор се осврнуо на актуелну мигрантску кризу и односе у региону истакавши свеукупну сарадњу коју је Р. Србија показала.

Након предавања, амбасадор је одговарао на многобројна питања полазника која су се односила на економску сарадњу, евро-интеграције Р. Србије, односе у региону и др.

16.март 2017.

ПОСЕТА СТУДЕНАТА УНИВЕРЗИТЕТА ЈЕЈЛ МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Група студената са Школе за менаџмент Универзитета Јејл (САД), која у  оквиру студијске посете региону, другу годину за редом борави у Србији, посетила је 16. марта 2017. године, Министарство спољних послова Републике Србије.

Овом приликом, Дипломатска академија је студентима организовала пригодна предавања која су одржали помоћници министра, амбасадор Горан Алексић и амбасадор Марина Јовићевић.

Помоћник министра, амбасадор Горан Алексић студенте је упознао са историјским развојем билатералних односа између Републике Србије и Сједињених Америчких Држава, са освртом на тренутну сарадњу и позицију коју САД имају на Балкану.

Процес придруживања Републике Србије Европској унији, динамику отварања преговарачких поглавља, као и изазове који се на том путу сусрећу, студентима је приближила помоћник министра, амбасадор Марина Јовићевић.

Након интерактивних предавања студенти су постављали бројна питања.


16. март 2017.

ПРЕДАВАЊЕ  АМБАСАДОРА НАРОДНЕ РЕПУБЛИКЕ КИНЕ, Њ.Е. ЛИ МАНЧАНГА, НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ

Предавањем Њ.Е. Ли Манчанга, амбасадора Нaродне Републике Кине у Р. Србији, на тему „НР Кина и односи са Републиком Србијом", започета је серија предавања страних амбасадора полазницима Основног програма дипломатске обуке 2016/2017. године.

Амбасадор Ли Манчанг у уводном делу представио је специфичност и сложеност друштвеног и економског развоја НР Кине, као и њену улогу на међународној сцени. Истакнути су кључни принципи кинеске унутрашње и спољне политике, засновани на планском развоју, стабилности, поштовању територијалног суверенитета и на уважавању интереса других земаља.

У срдачној атмосфери, прожетој подсећањима амбасадора Ли Манчанга на студентске дане у Београду, указао је на историјски значај сарадње и размене искустава са СФРЈ, у периоду отварања НР Кине према свету и започињања реформи које су, поступно, створиле услове за њен континуирани привредни напредак.

Такође, амбасадор Ли Манчанг је актуелне билатералне односе са Републиком Србијом оценио као изразито пријатељске, о чему сведоче бројни споразуми и пројекти који представљају темељ за даље развијање сарадње, првенствено у области економије.

Одговарајући на питања полазника, додатно је објаснио позитиван пример пословања Железаре у Смедереву. Амбасадор Ли Манчанг је подвукао и значај културне и образовне сарадње НР Кине и Републике Србије, указујући на пораст размене студената и редовно стручно усавршавање државних службеника у организацији кинеских институција.