gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика
Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Безбедносна политика
+ larger fontnormal font- Smaller font
Демократски процеси и европска спољнополитичка оријентација Републике Србије јачају њену међународну позицију и позитивно утичу на креирање и унапређење политике сарадње и јачања поверења у региону. На тој основи утврђена безбедносна политика Републике Србије чини је значајним фактором регионалне безбедносне сарадње и поузданим партнером у међународним односима.

Република Србија се руководи Стратегијом националне безбедности, у којој се изражава спремност да се у оквиру Организације уједињених нација (ОУН), европских и других међународних организација и регионалних структура допринесе изградњи и унапређењу сопствене, регионалне и глобалне безбедности.

Активно се прате војно-политичка кретања у свету, те глобални и регионални изазови и претње, са свим импликацијама по безбедност и међународни положај Републике Србије.

Најзначајније активности у погледу безбедносне политике усмерене су на сарадњу са ЕУ у области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике (ЗБОП), сарадњу у оквиру НАТО програма Партнерство за мир, као и сарадњу у оквиру Организације уједињених нација, Организације за европску безбедност и сарадњу, међународних форума и иницијатива по питању разоружања, непролиферације и контроле наоружања.