gototopgototop
Министарство спољних послова Академија Архива новости
понедељак, 28. фебруар 2011. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Архива новости 2010.
+ larger fontnormal font- Smaller font

- 2010 -

 

15.-17. децембра2010. године

МЕЂУНАРОДНИ СЕМИНАР “Excellence in Diplomacy– Young Leadership Diplomatic Seminar”

Дипломатска академија „Коча Поповић" Министарства спољних послова Републике Србије, у сарадњи са Сектором за Европску унију, организовала је у Београду од 15. до 17. децембра 2010. године међународни семинар "Еxцелленце ин Дипломацy - Yоунг Леадерсхип Дипломатиц Семинар" (Изузетност у дипломатији - млади лидери у дипломатији).

Учесници семинара су, као и током претходних, били најбољи полазници дипломатских академија и дипломатских института, и изузетне младе дипломате министарстава спољних послова из 15 земаља ЈИЕ. У раду семинара учествовали су и младе дипломате из Амбасаде САД у Београду, као и специјални гост из Р. Индонезије.

Семинар је званично отворио помоћник министра г. Зоран Вујић. Учеснике су поздравили амб. Божин Николић, директор Дипломатске академије и Драгана Благојевић, аташе у Одељењу за регионалне иницијативе у својству представника најуспешнијих полазника претходне генерације Дипломатске академије.

О дипломатији и специфичностима дипломатске професије говориле су уважене дипломате из земље и иностранства: државни секретар амб. Мирко Стефановић, шеф Делегације ЕУ у Београду амб. Венсан Дежер, амб. Мирослав Лајчак, новопостављени управни директор за Русију, источне суседе и ЗБ у Европској служби за спољне послове, министар-саветник у Америчкој амбасади г. Ерл Д. Лиценбергер, г. Јован Курбалија, директор Дипло фондације из Женеве. Модератори стручних панела били су: г. Еке Ном, директор Естонске школе за дипломатију, др Младен Андрлић, директор Дипломатске академије МВПЕИ Републике Хрватске, г. Небојша Кошутић, начелник Одељења за Европу и г. Дејан Ралевиц, заменик ПМСП за ЕУ.

Овај међународни скуп је посвећен новим трендовима у савременој дипломатији и подстицању изузетности у дипломатији путем Клуба изузетних дипломата (Цлуб оф Дипломатиц Еxцелленце), који је ове године добио још 25 нових чланова из реда најбољих младих дипломата Европе.

У част дипломатских представника из земље и иностранства организовани су свечани пријеми у Министарству спољних послова и у Скупштини града Београда, које су приредили помоћник министра амб. Вук Жугић и заменик градоначелника госпођа Татјана Папић.

22. новембар 2010.

ПРЕДАВАЊЕ АМБАСАДОРА КАЈА ЕЈДЕА „КОНФЛИКТ У АВГАНИСТАНУ И ЊЕГОВ УТИЦАЈ НА МЕЂУНАРОДНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ. КОЈЕ СУ ПОУКЕ?"

У организацији Сектора за безбедносну политику, Дипломатске академије „Коча Поповић" и Амбасаде Краљевине Норвешке, амбасадор Кај Ејде одржао је предавање на тему „Конфликт у Авганистану и његов утицај на међународне институције. Које су поуке?" Предавање је реализовано на основу трилатералног Протокола о сарадњи у области образовања и Програма сарадње у области образовања између МСП Р. Србије, МО Краљевине Норвешке и МСП Уједињеног Краљевства.

Након поздравне речи Божина Николића, директора Дипломатске академије и уводног излагања Зорана Вујића, помоћника министра за безбедносну политику, амбасадор Кај Ејде говорио је о улози међународних институција у решавању конфликта у Авганистану током десетогодишњег периода, са посебним освртом на стратегије међународне заједнице и приоритете развоја Авганистана указујући на поуке које се могу извући у периоду од 1990 - 2000. године.

Предавање амбасадора К. Ејдеа је прво предавање у оквиру двогодишњег Програма сарадње у области образовања који ће обухватити више предавања на тему реформе сектора безбедности из домена надлежности МСП-а, као и друге видове стручног усавршавања у циљу јачања институционалних капацитета МСП РС и међуресорне сарадње.

08. април 2010.

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ И САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ „КОЧА ПОПОВИЋ" МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ЦЕНТРА ЗА ДИПЛОМАТСКУ ОБУКУ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ ТУРСКЕ

У Министарству спољних послова Републике Србије, 08. априла 2010. године, директор Дипломатске академије „Коча Поповић" амбасадор Божин Николић и амбасадор Сина Баyдур, директор Центра за дипломатску обуку потиписали су Меморандум о разумевању и сарадњи између Дипломатске академије „Коча Поповић" Министарства спољних послова Републике Србије и Центра за дипломатску обуку Министарства спољних послова Републике Турске.

Меморандум о разумевању о сарадњи омогућује непосредне односе Дипломатске академије и Центра, унапређење и развијање сарадње у домену образовања и усавршавања дипломатског кадра двеју пријатељских земаља, узајамно информисање о примењеним наставним програмима, учешће и размену предавача и дипломата, организацију семинара, као и учвршћивање односа између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства спољних послова Републике Турске.

08. април 2010.

МЛАДЕ ДИПЛОМАТЕ РЕПУБЛИКЕ ТУРСКЕ ПОСЕТИЛЕ МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У оквиру сарадње Дипломатске академије „Коча Поповић" Министарства спољних послова Републике Србије и Центра за дипломатску обуку Министарства спољних послова Републике Турске организована је студијска посета младих дипломата Турске Министарству спољних послова.

Дипломатска академија „Коча Поповић", је том приликом, за младе дипломате Републике Турске организовала предавање о „Спољнополитичким приоритетима Републике Србије" које је одржао Борислав Стефановић, шеф Кабинета и политички директор.

Изложени ставови из домена спољне политике наишли су на посебно интересовање младих дипломата, у чије се име, овом приликом, посебно захвалио амбасадор Турске у Београду Ахмет Сüха Умар и амбасадор Сина Баyдур, директор Центра за дипломатску обуку.
Након предавања уприличен је каратак сусрет младих дипломата Р. Турске и полазника Дипломатске академије „Коча Поповић".

БЕОГРАД, 16-17. фебруар 2010.

ОДРЖАН ПРВИ СЕМИНАР „ОСНОВИ МЕЂУНАРОДНЕ САРАДЊЕ (МЕСА)" ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

На Дипломатској академији „Коча Поповић" Министарства спољних послова Р. Србије организован је у сарадњи са Министарством за државну управу и локалну самоуправу (МДУЛС) први семинар „Основи међународне сарадње" (МЕСА) за представнике локалне самоуправе. Семинар су званично отворили државни секретари амб. Мирко Стефановић и Душко Радаковић у присуству генералног секретара Мирјане Живковић и Ђорђа Станичића, генералног секретара Сталне конференције градова и општина.

Током семинара, представници локалне самоуправе из девет општина: Шабац, Панчево, Осечина, Кикинда, Параћин, Деспотовац, Трстеник, Шид и Ириг, као и представници Сталне конференције градова и општина су имали прилику да се упознају са спољнополитичким циљевима РС, предстојећим активностима у оквиру унапређења односа са суседима, у регионалној и мултилатералној сарадњи Републике Србије, у процесу придруживања Европској унији и односима са НАТО, као и са надлежностима МСП-а и дипломатско-конзуларним представништвима, МДУЛС-а и других државних органа у области међународне сарадње. Полазницима семинара практично су приказана и посебна правила дипломатског протокола и церемонијала.

Циклус семинара „Основи међународне сарадње" је осмишљен, као посебан вид подршке у процесу јачања капацитета локалне самоуправе, који треба да допринесе бољој сарадњи, координацији и размени информација између органа државне управе и органа локалне самоуправе у оквиру припреме и реализације међународних посета и скупова.

 

БЕОГРАД, 15. фебруар 2010.

У БЕОГРАДУ МИНИСТРИ СПОЉНИХ ПОСЛОВА ВУК ЈЕРЕМИЋ И АХМЕД АБУЛ ГЕЈТ ПОТПИСАЛИ МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ДИПЛОМАТСКИХ АКАДЕМИЈА

У Министарству спољних послова Републике Србије, 15. фебруара 2010. године, током званичне посете министра спољних послова Арапске Републике Египат Ахмеда Абула Гејта Републици Србији потписан је Меморандум о разумевању о сарадњи између Дипломатске академије „Коча Поповић" Министарства спољних послова Републике Србије и Института за дипломатске студије Министарства спољних послова Арапске Републике Египат.

Меморандум о разумевању о сарадњи омогућује непосредне односе Дипломатске академије и Института, унапређење и развијање сарадње у домену образовања и оспособљавања дипломатског кадра двеју пријатељских земаља, усклађивање рада и наставних метода дипломатских академија, као и учвршћивање односа између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства спољних послова Арапске Републике Египат.