gototopgototop
Министарство спољних послова Академија Архива новости
петак, 25. септембар 2009. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Архива новости 2008.
+ larger fontnormal font- Smaller font

- 2008 -

24. децембар 2008.

ПОСЕТА СТУДЕНАТА ФАКУЛТЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ

Обнављајући праксу започету претходне године, група од 40 студената Факултета безбедности Универзитета у Београду посетила је Министарство спољних послова, и том приликом је Дипломатска академија организовала предавање о улози МСП, са посебним освртом на активности Генералне дирекције за НАТО и послове одбране.

Након уводне речи амб. Божина Николића, директора ДА, посвећене општим активностима Министарства и Дипломатске академије, предавање студентима је одржао Саво Ђурица, директор Дирекције за НАТО. С обзиром на то да је ова посета у функцији наставе на предмету Међународни односи Факултета безбедности, студенти су искористили прилику да поставе многа питања из домена спољне политике Републике Србије, нарочито о програму Партнерство за мир и односима са НАТО.

17. децембар 2008.

ЧЛАНОВИ "ГЕНЕРАЦИЈЕ 21" ПОСЕТИЛИ ДИПЛОМАТСКУ АКАДЕМИЈУ

Дипломатска академија је, излазећи у сусрет молби невладине организације "Генерација 21", као и ранијих година организовала адекватно предавање о основним задацима, методологији рада и активностима МСП. Предавање је, пред свој одлазак на дужност амбасадора Републике Србије у Републици Пољској, одржао амб. Радојко Богојевић, донедавно државни секретар МСП.

Омладинска невладина организација «Генерација 21», под покровитељством Фондације Фридрих Еберт и уз подршку Европског покрета у Србији, већ седму годину реализује програм «Примењена дипломатија», чији саставни део је, сваке године, посета МСП и предавање на ДА. Циљ овог пројекта је да се студентима завршних година Факултета политичких наука (смер: међународни односи) и Правног факултета (међународна наставна група) приближи пракса институција и тела која се баве међународним односима, као и да се представе ставови домаћих и страних стручњака и уважених дипломата.

8. децембар 2008.

60 ГОДИНА ОД УСВАЈАЊА УНИВЕРЗАЛНЕ ДЕКЛАРАЦИЈЕ О ЉУДСКИМ ПРАВИМА

Поводом 60-годишњице од усвајања Универзалне декларације о људским правима, у Министарству спољних послова, у организацији Дипломатске академије и Дирекције за људска права и заштиту животне средине, проф. др Војин Димитријевић одржао је предавање на тему «Доприноси Србије у области људских права».

Република Србија се укључила у кампању под називом «Достојанство и правда за све нас» коју су покренуле УН, са циљем подизања свести о поштовању људских права у свету. Тим поводом, проф. др Димитријевић, директор Београдског центра за људска права и еминентни стручњак у овој области, представио је стање и могуће начине унапређења људских права у Републици Србији.

Предавању проф. др Димитријевића, које је на посебан начин обележило овај важан међународни јубилеј, поред запослених у МСП присуствовали су и представници релевантних владиних ресора и других институција.

21. новембар 2008.

У ПРАГУ ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ДИПЛОМАТСКИХ АКАДЕМИЈА МИНИСТАРСТАВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ЧЕШКЕ РЕПУБЛИКЕ

У Министарству спољних послова Чешке Републике, 21. новембра 2008. године потписан је Меморандум о разумевању и сарадњи између дипломатских академија министарстава спољних послова Републике Србије и Чешке Републике. Свечаној церемонији потписивања, поред директора академија Божина Николића и др Ирене Красницке, присуствовали су амбасадор Републике Србије Владимир Вереш, Т. Суњога, директор Дирекције за јужну и југоисточну Европу, проф. др Ото Пик, уважени дипломата и председник научног савета чешке ДА, као и други представници чешке дипломатске академије и Амбасаде Републике Србије у Чешкој Републици.

Меморандум о разумевању и сарадњи омогућује непосредне односе две академије на основу којих ће бити покренути заједнички пројекти, организација посебних семинара и других академских активности. Дипломатске академије ће, на реципрочној основи, размењивати предаваче и дипломате у циљу унапређења њихових професионалних квалификација, унапређивати наставу и учење српског и чешког језика.

Након потписивања Меморандума организован је сусрет и разговор амбасадора Б. Николића са полазницима чешке Дипломатске академије, као и са проф. др Зузаном Лехмановом, директорком Центра за европске студије „Јан Масарик“ у Прагу.

29. октобар 2008.

"УЛОГА ТИМОВА ЗА ОБНОВУ ПОДРУЧЈА У МИРОВНИМ МИСИЈАМА - ИСКУСТВА ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ И ЗЕМАЉА ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ"


Др Амадео Воткинс, шеф Јединице за стратешки развој у Мисији ОЕБС у Србији, у организацији Дипломатске академије и Генералне дирекције за НАТО и послове одбране, одржао је предавање у МСП Републике Србије на тему «Улога тимова за обнову подручја у мировним мисијама (ПРТс) – искуства Велике Британије и земаља југоисточне Европе».

Након поздравне речи Б. Николића, директора Академије, др А. Воткинс је у свом предавању изнео савремена теоријска и практична знања везана са проблематику мировних операција, са посебним освртом на улогу тимова за обнову подручја. Он је упознао присутне са филозофијом, методологијом и организацијом ПРТс, са приступом које према овој проблематици имају САД, Велика Британија, Канада и Немачка, као и са искуствима појединих држав? југоисточне Европе из мировних операција и тимова за обнову подручја.

По завршетку излагања, др Воткинс је одговарао на питања бројних представника владиних и невладиних институција Републике Србије.

23. октобар 2008.

"ПАРТНЕРСТВО ЗА МИР И ПЕРСПЕКТИВЕ СРБИЈЕ", ПРЕДАВАЊЕ АМБАСАДОРА СТЕФАНА СТЕФАНИНИЈА

Амбасадор Стефано Стефанини, стални представник Републике Италије при НАТО, у организацији Дипломатске академије и Генералне дирекције за НАТО и послове одбране, одржао је предавање у МСП Републике Србије на тему «Партнерство за мир и перспективе Србије».

Након поздравне речи Божина Николића, директора Академије и уводног излагања Зорана Вујића, генералног директора за НАТО и послове одбране, амбасадор Стефано Стефанини је изложио основе сарадње у оквиру Партнерства за мир у функцији унапређивања безбедности, промовисања мира и стабилности у региону. Амбасадор Стефанини је, поред осталог, истакао да Србија, када је у питању чланство у НАТО, треба да се руководи својим националним интересима.

По завршетку излагања, амбасадор Стефанини је одговорио на питања бројних представника владиних и невладиних институција Републике Србије.

24. јул 2008.

СКУП ПОСВЕЋЕН УСПОМЕНИ НА АМБАСАДОРА ДР МИОДРАГА МИТИЋА

У знак сећања на амбасадора др Миодрага Митића (1933-2005), уваженог дипломату и једног од наших најзначајнијих аутора у области теорије и праксе дипломатског права, одржан је 24. јула о. г. пригодан скуп у просторијама Дипломатске академије.

У присуству већег броја званица, скуп је отворио директор ДА, амб. Божин Николић, док су о амбасадору др М. Митићу говорили проф. др Предраг Симић, амбасадор РС у Француској, амбасадор Сања Милинковић, директор Службе за међународно-правне послове и др Ђорђе Лопичић, амбасадор у пензији.

Др Миодраг Митић је, како је истакнуто на скупу, био један од утемељивача актуелног концепта и вишегодишњи координатор курса «Дипломатско право». Гости Дипломатске академије, уважене личности из света науке и дипломатије, као пријатељи и поштоваоци др Митића, међу којима и амбасадор Бранко Радошевић, помоћник министра и генерални директор за конзуларне послове и дијаспору, евоцирали су успомене на овог врсног стручњака, омиљеног педагога и изнад свега дипломату чије врлине могу послужити као узор у професионалном и људском смислу.

3. јул 2008.

СВЕЧАНА ЦЕРЕМОНИЈА ДОДЕЛЕ ДИПЛОМА ПОЛАЗНИЦИМА ШКОЛСКЕ 2006/2007. ГОДИНЕ

На свечаној церемонији одржаној 3. јула о.г. у Министарству спољних послова, министар Вук Јеремић је полазницима Дипломатске академије школске 2006/2007. године уручио дипломе о положеном дипломатско-конзуларном испиту.

Бројним званицама, које су поред истакнутих дипломата МСП чинили и дипломатски представници земаља са којима је Академија засновала сарадњу у домену дипломатске обуке, као и координатори курсева и предавачи ангажовани школске 2006/2007. године, поздравну реч упутио је домаћин скупа, директор Дипломатске академије амб. Божин Николић.

Након тога, министар Вук Јеремић је одржао пригодан говор о актуелним питањима спољне политике Републике Србије и великој одговорности дипломатских кадрова, самим тим и изузетном значају квалитетног дипломатског образовања. Такодје, полазницима последње генерације одато је признање због уложеног труда и резултата у току школовања, и с обзиром на то да Академију нису похађали само приправници МСП, већ и запослени у другим министарствима и институцијама Владе РС, исказано је очекивање да ће знање стечено у току дипломатске обуке допринети подизању нивоа укупних активности које у различитим областима међународне сарадње спроводи Република Србија.

Свечану церемонију доделе диплома, која је као и претходних година очекивана са посебним занимањем свих учесника у процесу дипломатског образовања, медијски је пропратио знатан број новинарских екипа.

21. април 2008.

ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ДИПЛОМАТСКОГ ИНСТИТУТА МИНИСТАРСТВА ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ ПОРТУГАЛ

Проф. др Армандо Гедеш, директор Дипломатског института Министарства иностраних послова Републике Португал и амбасадор Божин Николић, директор Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије, потписали су 21. априла 2008. године Протокол о сарадњи између Дипломатске академије МСП-а Републике Србије и Дипломатског института МИП-а Републике Португал.

Протокол представља добру основу за будућу сарадњу две институције са циљем да се промовишу нове методе у области обуке дипломата у овиру сложених међународних односа. Дипломатска академија и Дипломатски институт ће, поред осталог, активно размењивати релевантне публикације о наставним програмима, семинарима и другим академским активностима, као и предаваче, професоре и дипломате.

Проф. др А. Гедеша су, током радне посете, примили генералани секретар М. Стефановић, помоћник министра спољних послова З. Вујић и директор Дирекције за Европу Г. Вујичић.

На Дипломатској академији организовано је предавање о „Португалском председавању Европском унијом“ у оквиру кога је проф. др А. Гедеш говорио о: португалској спољној политици, трансатлантској сарадњи, сарадњи са бившим португалским колонијама, искуствима током шестомесечног председавања ЕУ, билатералној сарадњи Португала и Србије, као и о међународном положају Р. Србије и процесу интеграције у ЕУ.

15. април 2008.

МЕЂУНАРОДНИ СЕМИНАР "ЕУ САВРЕМЕНА ДИПЛОМАТИЈА – МЛАДИ ЛИДЕРИ У ДИПЛОМАТИЈИ", БЕОГРАД, 15 – 17. АПРИЛ 2008. ГОДИНЕ

Дипломатска академија је у сарадњи са Генералном дирекцијом за Европску унију Министарства спољних послова Републике Србије, уз финансијску подршку Ханс Зајдел фондације, организовала у Београду од 15. до 17. априла 2008. године семинар «ЕУ савремена дипломатија – млади лидери у дипломатији».

Учесници првог семинара ове врсте су били најбољи полазници дипломатских академија и дипломатских института министарстава спољних послова из земаља Југоисточне Европе, или њихови изузетни млади дипломатски представници. Семинар је похађало и 10 млађих дипломата из групе најистакнутијих полазника Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије током последњих неколико генерација.

Учеснике семинара је, у име министра спољних послова Вука Јеремића, поздравио помоћник министра Зоран Вујић, а у име најуспешнијих полазника неколико претходних генерација Дипломатске академије, добродошлицу гостима пожелела је Данијела Чубрило, трећи секретар у Министарству спољних послова. Радом овог својеврсног међународног скупа младих дипломата, посвећеног савременим тенденцијама у дипломатији и модалитетима изграђивања професионалних карактеристика «дипломате нове ере», председавао је амбасадор Божин Николић, директор Дипломатске академије. О томе, као и о укупним политичким актуелностима међународних односа, полазницима су говорили уважене дипломате из земље и иностранства, међу којима и Живорад Ковачевић, председник Спољнополитичког савета Министарства спољних послова и председник Управног одбора Дипломатске академије и директори појединих европских дипломатских академија укључујући и др Јована Курбалију, директора ДИПЛО фондације. Поред активног учешћа у току семинара, младе дипломате су изразиле заинтересованост за формирање Клуба изузетних дипломата (Club of Diplomatic Exellence), као и за наставак праксе одржавања оваквих семинара у будућности. О дипломатској изузетности шире је говорила Љиљана Милојевић-Боровчанин, директор Дирекције за институције Европске уније.

У част уважених дипломатских представника из земље и иностранства, приређени су свечани пријеми у Министарству спољних послова и Скупштини града Београда. Њихови домаћини, помоћник министра др Милица Делевић и Зоран Алимпић, вршилац дужности градоначелника Београда, пожелели су будућим лидерима у дипломатији успешне каријере, уз срдачну добродошлицу у Београд и Републику Србију.

Семинар је организован у циљу осавремењавања дипломатске обуке, а нарочито међусобног зближавања и разумевања у будућим односима и сарадњи земаља у региону Југоисточне Европе.

18. март 2008.

ОРГАНИЗАЦИЈА МЛАДИХ АТЛАНТСКОГ САВЕЗА (YАТА) ДАНСКЕ ПОСЕТИЛА ДИПЛОМАТСКУ АКАДЕМИЈУ МСП РС

 

Студенти политичких наука Универзитета у Копенхагену, чланови Организације младих Атлантског савеза Данске, у оквиру свог студијског путовања у Републику Србију, посетили су Дипломатску академију где су им организована посебна предавања.

Директор дирекције за институције ЕУ, Љиљана Милојевић Боровчанин је говорила о процесу придруживања Републике Србије ЕУ, Саво Ђурица, директор Дирекције за НАТО, о односима РС и НАТО и регионалном развоју у области безбедносне политике. Посебна пажња је посвећена Косову и Метохији о чему је излагала Марија Антонијевић, директор Дирекције за УН, која је поводом противправних аката привремених органа самоуправе на Косову и Метохији о проглашењу једностране независности, упознала госте са документима, историјским чињеницама, политичком ситуацијом и уставним положајем јужне српске покрајине, уз указивање да једнострани акти представљају грубо кршење међународног права, а пре свега Повеље УН, Завршног акта из Хелсинкија и Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Гости из Данске захвалили су на пријему, информацијама и одговорима, које су добили од предавача на њихова бројна питања, уз очекивање да ће се ова сарадња и убудуће наставити.