gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Spoljna politika
Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Republika Srbija u međunarodnim organizacijama
+ larger fontnormal font- Smaller font
Republika Srbija nastoji da, kao odgovorna članica međunarodne zajednice, ostvaruje konstruktivnu saradnju sa drugim državama u okviru međunarodnih organizacija i pruži doprinos ostvarivanju opšteprihvaćenih načela međunarodnog prava.

Republika Srbija je privržena multilateralizmu u svim oblastima od međunarodnog političkog, bezbednosnog i ekonomsko-socijalnog značaja. U svim međunarodnim organizacijama u kojima je Republika Srbija članica, Republika Srbija se zalaže za međunarodnu saradnju zasnovanu na principima poštovanja teritorijalne celovitosti i suvereniteta, suverene jednakosti država i nemešanja u unutrašnje stvari drugih država. Zalaže za očuvanje i jačanje međunarodnog sistema kolektivne bezbednosti, održivi ekonomski i socijalni razvoj, kao i za poštovanje međunarodnih standarda ljudskih prava.

Sve aktivnosti u međunarodnimim organizacijama imaju za cilj da doprinesu realizaciji spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije i afirmisanju Srbije kao odgovorne i pouzdane članice međunarodne zajednice.

Jedno od najznačajnijih pitanja od interesa za Republiku Srbiju u multilateralnim forumima predstavlja očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, uz isticanje značaja poštovanja rezolucije SB UN 1244 (1999).

Republika Srbija pridaje poseban značaj ekonomsko – socijalnoj dimenziji međunarodne saradnje i ulaganju kolektivnih napora za postizanje Ciljeva održivog razvoja i implementaciju Agende održivog razvoja do 2030. godine, u cilju stvaranja prosperitetnijeg i stabilnijeg sveta. Iskorenjivanje siromaštva, povećanje zaposlenosti – posebno među mladima, ekonomski rast, veća socijalna inkluzija i unapređenje kvaliteta sistema obrazovanja i zdravstvene zaštite, kao i ostvarivanje rodne ravnopravnosti i sprečavanje nasilja nad ženama, osnova su razvojne strategije Republike Srbije. Takođe, naša zemlja daje značajan doprinos u borbi protiv klimatskih promena, kako u međunarodnim okvirima, tako i na nacionalnom planu, uz ulaganje konstantnih napora za poboljšanje energetske efikasnosti i korišćenja većeg udela obnovljivih izvora energije.

Poseban segment međunarodne saradnje ostvaruje se u domenu zaštite i unapređivanja ljudskih prava, u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i drugim prihvaćenim međunarodnim standardima. U svim relevantnim multilateralnim telima u oblasti ljudskih prava, Republika Srbija nastoji da promoviše nacionalnu politiku ljudskih i manjinskih prava i obezbedi međunarodnu podršku za univerzalnu primenu i poštovanje međunarodnih standarda ljudskih prava, kao i da učestvuje u nadzoru nad sprovođenjem i razvoju standarda ljudskih prava na međunarodnom i regionalnaom nivou.

Dijalog među kulturama i kulturološka razmena u svetu rastuće globalne međuzavisnosti, uz razvoj obrazovanja i nauke, ključ su očuvanja međunarodnog mira i stabilnosti i opšteg društvenog i ekonomskog prosperiteta. Među važnim oblastima delovanja i saradnje u međunarodnim organizacijama za Srbiju predstavljaju i oblasti obrazovanja, kulture i nauke, informisanja i komunikacija koja je danas važnija nego ikada.

Srbija poseban akcenat stavlja i na potrebu očuvanja kulturne baštine, uz uvažavanje njene neprocenjive vrednosti i imperativa očuvanja za generacije koje dolaze. S tim u vezi, odlučno se protivimo tendencijama politizacije pitanja kulturne baštine i zalažemo se za dosledno poštovanje svih relevantnih međunarodnih ugovora koji regulišu ovu oblast.

Republika Srbija je opredeljena za razvoj saradnje i produbljivanje odnosa sa državama svih regiona u multilateralnim forumima. Poseban oblik saradnje sa prijateljskim afričkim, azijsko-pacifičkim i južnoameričkim zemljama realizuje se i kroz aktivnosti u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja (PNZ), gde status posmatrača omogućava Republici Srbiji kontinuirano praćenje globalnih političkih i ekonomskih pitanja iz ugla ove grupe država, kao i priliku za produbljivanje svih oblika bilateralne saradnje sa državama članicama Pokreta.