gototopgototop
петак, 04. април 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Саопштење МСП о укидању статуса за избеглице из Р. Хрватске
+ larger fontnormal font- Smaller font
Министарство спољних пословаМинистарство спољних послова изражава дубоко незадовољство због данашње препоруке Високог комесара УН за избеглице (УНХЦР) да се избеглицама из Републике Хрватске укине избеглички статус. Одлуку је донео Високи комесар без консултација са државама чланицама УН и уз изричито противљење Републике Србије као земље са највећим бројем избеглица из Републике Хрватске (41. 861).

Република Србија је у више наврата на највишим нивоима у УН изразила недвосмислено неслагање са иницијативом УНХЦР за доношење неутемељене и очигледно политичке одлуке, с обзиром да нису омогућена одржива решења за положај избеглица, посебно за њихов одржив повратак у Хрватску. Указивали смо на последице по односе у региону, укључујући и за спровођење Регионалног стамбеног програма као иницијативе четири државе региона – Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе коју су подржали сам УНХЦР, друге међународне организације и најважније земље донатори.

Министарство спољних послова посебно наглашава да, према правилима УНХЦР, приликом доношења одлука о укидању избегличког статуса морају бити консултоване заинтересоване државе. Према истим правилима УНХЦР, терет потврђивања да су фундаментално, стабилно и трајно промењене околности у земљи порекла избеглица лежи на држави пријема.

УНХЦР се не само у потпуности оглушио о сопствена правила већ је, иако хуманитарна агенција, занемарио стварни положај избеглица из Хрватске. Таква једнострана одлука је без преседана у досадашњој пракси УНХЦР, која се увек заснивала на консензусу заинтересованих држава о питањима овакве тежине.

Република Србија не прихвата препоруку УНХЦР и наставиће да пружа пуну заштиту и помоћ свим избеглицама на својој територији дајући, као и до сада, максимални допринос стварању трајних и одрживих решења за њихов положај.

Одговорност за консеквенце одлуке о престанку избегличког статуса избеглицама из Хрватске ће зато у потпуности сносити УНХЦР.