gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
sreda, 20. januar 2021. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Radev zahvalio Vučiću zbog bugarske manjine u Srbiji
+ larger fontnormal font- Smaller font
radev 5Predsednik Bugarske Rumen Radev smatra da je poseta ministra spoljnih poslova Srbije Bugarskoj, koju je danas nakon sedam godina realizovao ministar Nikola Selaković, izraz novog početka u bilateralnim odnosima dve zemlje.

„To nas uverava da možemo zajedno da realizujemo zajedničke ciljeve na obe strane granice i da ćemo ulagati još više napora da se to prepozna, ne samo u našim zemljama, već i u evropskoj porodici", rekao je bugarski predsednik tokom razgovora sa Selakovićem.

Preneo mu je zahvalnost Bugarske za napore predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog, kako je rekao, ispunjenja obaveza po pitanju bugagarske nacionalne manjine, koje je preuzeo u vreme kada je bio kod njega u poseti.

„Takođe, prenosim zahvalnost i u pogledu ispisivanja bugarskih ženskih imena, finansijsku pomoć za medije i uređivanje čitavog regiona. Nadam se da će ovi napori pomoći Srbiji na putu ka Evropskoj uniji", rekao je Radev srpskom šefu diplomatije na početku sastanka.

Selaković je obavestio predsednika Bugarske o dogovorenom jačanju diplomatskih odnosa dve zemlje i svemu što je Srbija uradila i namerava da uradi u pograničnom području.

Posebno se osvrnuo na pitanje bugarske nacionalne manjine u istočnoj Srbiji, navodeći da su u tom delu otvorene slobodne carinske zone u Babušnici i Dimitrovgradu.
 

Izvor: Tanjug