gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
среда, 20. јануар 2021. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Радев захвалио Вучићу због бугарске мањине у Србији
+ larger fontnormal font- Smaller font
radev 5Председник Бугарске Румен Радев сматра да је посета министра спољних послова Србије Бугарској, коју је данас након седам година реализовао министар Никола Селаковић, израз новог почетка у билатералним односима две земље.

„То нас уверава да можемо заједно да реализујемо заједничке циљеве на обе стране границе и да ћемо улагати још више напора да се то препозна, не само у нашим земљама, већ и у европској породици", рекао је бугарски председник током разговора са Селаковићем.

Пренео му је захвалност Бугарске за напоре председника Србије Александра Вучића због, како је рекао, испуњења обавеза по питању бугагарске националне мањине, које је преузео у време када је био код њега у посети.

„Такође, преносим захвалност и у погледу исписивања бугарских женских имена, финансијску помоћ за медије и уређивање читавог региона. Надам се да ће ови напори помоћи Србији на путу ка Европској унији", рекао је Радев српском шефу дипломатије на почетку састанка.

Селаковић је обавестио председника Бугарске о договореном јачању дипломатских односа две земље и свему што је Србија урадила и намерава да уради у пограничном подручју.

Посебно се осврнуо на питање бугарске националне мањине у источној Србији, наводећи да су у том делу отворене слободне царинске зоне у Бабушници и Димитровграду.
 

Извор: Танјуг