gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 08. januar 2021. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Odnosi Srbije i Maroka na istorijskom maksimumu
+ larger fontnormal font- Smaller font
2021-01-08 11-23-50Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorom Kraljevine Maroko u Beogradu Mohamedom Amineom Belhažom.

Tom prilikom, istaknuto je da su tradicionalno prijateljski odnosi dve zemlje na istorijskom maksimumu, ali i da se uspešno razvijaju i dodatno osnažuju, kroz jačanje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, uz međusobno poštovanje i uvažavanje.

Šef srpske diplomatije rekao je da postoji prostor za njihovo jačanje i unapređivanje, pre svega u oblastima ekonomije, poljoprivrede i namenske industrije, posebno imajući u vidu potencijale srpske i marokanske privrede, a obe strane zainteresovane su za dalji razvoj političkog dijaloga, kao i za razmenu poseta na visokom i najvišem nivou.

Ministar Selaković je izrazio spremnost da odgovori na poziv marokanskog ministra inostranih poslova Nasera Burite i tokom ove godine poseti Maroko.

Selaković je ukazao da je Srbija zainteresovana i za dalji razvoj svih oblika obostrano korisne saradnje i da je spreman da pruži svoj maksimalan doprinos i na tom planu, posebno kada je reč o saradnji u oblasti energetike, kulture, sporta, obrazovanja.

Ministar Selaković je sa zadovoljstvom konstatovao da je saradnja dve zemlje na multilateralnom planu veoma dobra i da postoji želja da se ona i dalje razvija uz uvažavanje obostranih interesa, naglasivši da će Srbija nastaviti da sarađuje sa Marokom u međunarodnim institucijama i organizacijama.

Kako je dodao, Srbija nastoji da deluje kao faktor mira i stabilnosti na Balkanu i čini sve što je u njenoj moći da se problemi i otvorena pitanja rešavaju dijalogom, na miran i kompromisan način.

Šef srpske diplomatije zahvalio je ambasadoru Belhažu na principijelnoj podršci njegove zemlje očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Selaković je naglasio da je pozicija Srbije po pitanju Zapadne Sahare poznata, principijelna i nepromenjiva.
 
Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Maroka i nastojanje te države da bude izvoznik mira i stabilnosti i promoter vrednosti kao što su sloboda protoka ljudi, robe i kapitala.

Naše dve zemlje, prema rečima Selakovića, ne vezuje samo privrženost međunarodnom pravu, već je to osnov za produbljivanje saradnje na svim poljima.