gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
četvrtak, 11. februar 2021. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ambasador Djurić sa senatorom Džonsonom o realizaciji strateških projekata Srbije
+ larger fontnormal font- Smaller font
2021 02 10 Amb i sen R. DzonsonAmbasador Republike Srbije u SAD Marko Djurić sastao se sa senatorom Ronom Džonsonom sa kojim je razgovarao o daljem unapređenju političke i ekonomske saradnje Srbije i SAD.

Ambasador Djurić je u razgovoru istakao da bi, u godini obeležavanja posebnog jubileja – 140 godina bilateralnih odnosa, kojoj je prethodilo zaključivanje istorijski značajnog ekonomskog sporazuma u Vašingtonu, novostvoreni pozitivni momentum u odnosima trebalo iskoristiti za nastavak realizacije strateških prioriteta naše zemlje.

Djurić je dodao da se malo koja zemlja danas može pohvaliti diplomatskim odnosima sa SAD koji sežu u skoro dvovekovnu istoriju. U tome, kako je ukazao, leži dodatna vrednost Vašingtonskog sporazuma orijentisanog na stvaranje privredno i trgovinski jake Srbije, koju je upravo predsednik Aleksandar Vučić prepoznao kao glavno preimućstvo u nastupu naše zemlje na međunarodnoj sceni.

Otvaranjem Kancelarije američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu demonstrirano je poverenje američke strane u sposobnost Srbije da preuzme ekonomsko kormilo regiona i afirmiše se kao faktor mira i stabilnosti, ocenio je ambasador.

Djurić je iskazao zahvalnost senatoru Džonsonu na otvorenosti i spremnosti da sasluša našu stranu u svim susretima sa najvišim zvaničnicima naše zemlje, a naročito sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. U svim tim razgovorima, kojima je i sam u više navrata prisustvovao, prema rečima ambasadora Djurića dominirala je politička poruka naše strane o snažnoj i stabilnoj Srbiji, koja je fokusirana na budućnost i jasno opredeljena na svom evropskom putu.

Kao republikanski senator, Ron Džonson u Senatu predstavlja saveznu državu Viskonsin i predsedava Odborom za unutrašnju bezbednost i vladine poslove.