gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularne vesti sa naslovne strane Konzularne vesti
Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Konzularne konsultacije Republike Srbije sa Republikom Maltom
+ larger fontnormal font- Smaller font
1vvm05022020Prve Konzularne konsultacije između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih i evropskih poslova Republike Malte , održane su u Valeti, 27. januara 2020. godine.

Delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije je predvodila ambasador Vera Vukićević, v.d. pomoćnika ministra za konzularne poslove, a delegaciju malteške delegacije g. Džon Butiđić (John Buttigieg), direktor Direktorata za konzularne poslove i Maltežane u inostranstvu.

Konzularne konsultacije su održane na inicijativu srpske strane imajući u vidu broj srpskih državljana koji borave i rade na Malti i usložnjavanje problema sa kojima se suočavaju, a u cilju razmatranja konkretnih pitanja i načina za njihovo prevazilaženje.

Centralna tema razgovora bilo je pitanje regulisanja boravka maloletne dece srpskih državljana koji rade na Malti, o kojoj je srpska delegacija razgovarala sa delegacijom Identity Malta, nadležnom za navedeno pitanje, koja je prisustvovala konsultacijama i koju je predvodio izvršni direktor Anton Sevasta.

Jedna od tema razgovora bila je ugovorno-pravna regulativa, u okviru koje je posebno istaknuta potreba što skorijeg potpisivanja Sporazuma o zapošljavanju državljana R. Srbije u R. Malti i državljana R. Malte u R. Srbiji.

Na konsultacijama su, takođe, razmenjena iskustva u oblasti pružanja konzularne zaštite i usluga građanima u hitnim i vanrednim situacijama i organizacije i modernizacije konzularne službe.
Predloženo je da se nastavi sa praksom održavanja konzularnih konsultacija, čiji bi naredni domaćin bio Beograd.

2vvm05022020