gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova
Konzularne vesti


Putovanje u Albaniju sa ličnom kartom Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
petak, 22. januar 2021.
Državljani Republike Srbije od 20. januara 2021. godine mogu da putuju u Republiku Albaniju i sa ličnom kartom. Takođe, od istog dana i državljani Republike Albanije mogu da uđu u Republiku Srbiju sa ličnom kartom.
Opširnije...
 
Pojednostavljena procedura ulaska u Republiku Srbiju za poslovne ljude Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
petak, 22. januar 2021.
Na inicijativu Privredne komore Srbije (PKS), poslovni ljudi iz čitavog sveta, strani i domaći državljani koji u našu zemlju dolaze zbog posla, od 21. januara granicu Republike Srbije mogu da pređu po pojednostavljenoj proceduri, drugačijoj od pravila koja važe za ostale putnike, saopštila je Privredna komora.

Vlada Srbije je stranim i domaćim državljanima koji iz poslovnih razloga dolaze u našu zemlju omogućila da pređu granicu uz prethodnu najavu Komori, a da naknadno, u roku od 24 sata po ulasku u zemlju, pribave i dostave negativan brzi antigenski test na prisustvo virusa SARS-Kov-2, izdat od strane referentne laboratorije Republike Srbije, objašnjava se u saopštenju.

„Srbija je i u ovim okolnostima, kada većina zemalja propisuje dodatna ograničenja, našla način da uz uvažavanje epidemioloških mera poslovnim ljudima iz celog sveta, kompanijama ovde već prisutnim i onima koje dolaze zbog budućih poslova, pojednostavljenjem procedura za ulazak u zemlju olakša poslovanje uz podršku Privredne komore u obavljanju potrebnih formalnosti", izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

On je podsetio da poslovna putovanja i kontakti privrednika nisu stvar izbora, već potreba biznisa i izrazio nadu da će primer Srbije slediti i druge države, kako bi kompanije svuda u svetu, i u uslovima globalne zdravstvene krize, završavale poslove uz što manje troškova i gubitka vremena, i iz pandemije izašle sa što manje posledica.

Po novim pravilima vlasnici, menadzeri i zaposleni u njihovim kompanijama koji nameravaju da iz poslovnih razloga dođu u Srbiju, a prilikom ulaska ne poseduju negativan PCR test na korona virus izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, najaviće prethodno svoj dolazak Privrednoj komori Srbije, koja će o tome blagovremeno obavestiti graničnu policiju, kako bi im bio omogućen prelazak granice, objašnjava se u saopštenju PKS-a.

Naglašava se da će oni po ulasku u zemlju uraditi brzi antigenski test u srpskoj referentnoj laboratoriji, dostaviti ga Komori i ako je negativan, nastaviti planirane aktivnosti.
Za najavu dolaska i sve potrebne informacije i podršku potrebno je da se privrednici obrate Privrednoj komori Srbije 48 sati pre planiranog ulaska u Srbiju posredstvom emaila Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .

Nove procedure neće se primenjivati na one koji dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije, a kojima je prethodnom odlukom omogućen ulazak u Srbiju bez PCR testa.
 
ULAZAK U SRBIJU SA PCR TESTOM Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
četvrtak, 14. januar 2021.
Radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju Republike Srbije, od 14. januara 2021. godine, licima koja dolaze u Republiku Srbiju iz svih država sveta, izuzev iz Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Severne Makedonije i Crne Gore,
Opširnije...
 
DKP IZDAJU IZVODE IZ MATIČNIH KNjIGA Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
ponedeljak, 30. novembar 2020.
izvod-iz-matine-knjigeDržavljani Republike Srbije koji borave u inostranstvu mogu dobiti izvode iz matičnih knjiga u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.
Opširnije...
 
Uručenje egzekvature počasnom konzulu Republike Mađarske u Novom Sadu Arpadu Zavarku Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
petak, 09. oktobar 2020.
IMG 91971V.d. pomoćnika ministra ambasador Vera Vukićević je 09. oktobra o.g. uručila egzekvaturu počasnom konzulu Republike Mađarske u Novom Sadu Arpadu Zavarku.
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>