gototopgototop
sreda, 06. mart 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa Kristijanom Danijelsonom
+ larger fontnormal font- Smaller font
DanijelsonPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijanom Danijelsonom.

Ministar Dačić je naglasio da članstvo u Evropskoj uniji ostaje apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije. Izrazio je nadu da će predstojeća predsedavanja Savetu EU zadržati proširenje visoko na svoj agendi, za šta je dobio uveravanja generalnog direktora Danijelsona.

Generalni direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju skrenuo je pažnju da je trenutni sastav institucija EU veoma otvoren ka regionu i pozvao našu stranu da iskoristi postojeći momentum.
Govoreći o kršenju CEFTA sporazuma od strane Prištine, Danijelson je podvukao da je Evropska komisija jasno pozvala Prištinu da hitno povuče odluku o uvođenju taksi na robu iz Srbije. Istovremeno, pohvalio je postupanje naše strane, zahvaljujući kojem su sprečene još štetnije posledice.

Sagovornici su se složili da je neophodno zajednički unaprediti napore na povećanju vidljivosti EU u Srbiji. Naime, EU je naš najveći trgovinski parter, sa gotovo dve trećine udela u ukupnoj trgovinskoj razmeni. Osim toga, najveći je donator Srbije i najveći broj direktnih investicija dolazi upravo iz EU.