gototopgototop
среда, 06. март 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић разговарао са Кристијаном Данијелсоном
+ larger fontnormal font- Smaller font
DanijelsonПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас у Београду са генералним директором Генералног директората Европске комисије за суседску политику и преговоре о проширењу Кристијаном Данијелсоном.

Министар Дачић је нагласио да чланство у Европској унији остаје апсолутни спољнополитички приоритет Србије. Изразио је наду да ће предстојећа председавања Савету ЕУ задржати проширење високо на свој агенди, за шта је добио уверавања генералног директора Данијелсона.

Генерални директор Генералног директората Европске комисије за суседску политику и преговоре о проширењу скренуо је пажњу да је тренутни састав институција ЕУ веома отворен ка региону и позвао нашу страну да искористи постојећи моментум.
Говорећи о кршењу ЦЕФТА споразума од стране Приштине, Данијелсон је подвукао да је Европска комисија јасно позвала Приштину да хитно повуче одлуку о увођењу такси на робу из Србије. Истовремено, похвалио је поступање наше стране, захваљујући којем су спречене још штетније последице.

Саговорници су се сложили да је неопходно заједнички унапредити напоре на повећању видљивости ЕУ у Србији. Наиме, ЕУ је наш највећи трговински партер, са готово две трећине удела у укупној трговинској размени. Осим тога, највећи је донатор Србије и највећи број директних инвестиција долази управо из ЕУ.