gototopgototop
četvrtak, 31. januar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Bilateralne konsultacije u oblasti bezbednosne politike između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Švedske
+ larger fontnormal font- Smaller font
Svedska konsultacijeAmbasador Branimir Filipović, v.d. pomoćnik ministra spoljnih poslova Republike Srbije za bezbednosnu politiku, održao je bilateralne konsultacije u domenu bezbednosne politike sa Juliusom Liljestromom, zamenikom generalnog direktora – šefom Departmana za evropsku bezbednosnu politiku Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Švedske, 31. januara 2019. godine u Stokholmu.

Tokom razgovora, koji predstavljaju nastavak bilateralnih konsultacija realizovanih 5. i 6. marta 2018. godine u Beogradu, razmenjena su iskustva u oblasti partnerske saradnje Srbije i Švedske kroz NATO program Partnerstvo za mir, saradnje Srbije sa EU u okvirima bezbednosne politike, kao i u domenu suočavanja sa savremenim bezbednosnim izazovima, učešća u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama i saradnje na planu razoružanja, borbe protiv proliferacije oružja za masovno uništenje i kontrole naoružanja.

U okviru radnog ručka, kome su domaćini bili zamenik generalnog direktora za evropsku bezbednosnu politiku Julius Liljestrom i zamenica generalnog direktora za evropska pitanja švedskog Ministarstva inostranih poslova Helen Edvards, razmenjena su mišljenja o bezbednosnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana, aktuelnim kretanjima u dijalogu Beograda i Prištine, naporima Srbije u procesu pristupanja EU, kao i saradnji sa EU na planu zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.

Tokom posete Stokholmu, ambasador Filipović je imao sastanak i sa rukovodstvom prestižnog Međunarodnog instituta za mirovna istraživanja – SIPRI.