gototopgototop
четвртак, 31. јануар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Билатералне консултације у области безбедносне политике између министарстава спољних послова Србије и Шведске
+ larger fontnormal font- Smaller font
Svedska konsultacijeАмбасадор Бранимир Филиповић, в.д. помоћник министра спољних послова Републике Србије за безбедносну политику, одржао је билатералне консултације у домену безбедносне политике са Јулиусом Лиљестромом, замеником генералног директора – шефом Департмана за европску безбедносну политику Министарства иностраних послова Краљевине Шведске, 31. јануара 2019. године у Стокхолму.

Током разговора, који представљају наставак билатералних консултација реализованих 5. и 6. марта 2018. године у Београду, размењена су искуства у области партнерске сарадње Србије и Шведске кроз НАТО програм Партнерство за мир, сарадње Србије са ЕУ у оквирима безбедносне политике, као и у домену суочавања са савременим безбедносним изазовима, учешћа у међународним мировним мисијама и операцијама и сарадње на плану разоружања, борбе против пролиферације оружја за масовно уништење и контроле наоружања.

У оквиру радног ручка, коме су домаћини били заменик генералног директора за европску безбедносну политику Јулиус Лиљестром и заменица генералног директора за европска питања шведског Министарства иностраних послова Хелен Едвардс, размењена су мишљења о безбедносној ситуацији у региону Западног Балкана, актуелним кретањима у дијалогу Београда и Приштине, напорима Србије у процесу приступања ЕУ, као и сарадњи са ЕУ на плану заједничке безбедносне и одбрамбене политике.

Током посете Стокхолму, амбасадор Филиповић је имао састанак и са руководством престижног Међународног института за мировна истраживања – SIPRI.