gototopgototop
utorak, 22. januar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ambasador Filipović razgovarao sa direktorom Međunarodnog vojnog sekretarijata NATO-a
+ larger fontnormal font- Smaller font
Bruks NATOAmbasador Branimir Filipović, v.d. pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku, susreo se u Ministarstvu spoljnih poslova sa general-potpukovnikom Janom Bruksom, generalnim direktorom Međunarodnog vojnog sekretarijata NATO-a.

U razgovoru su razmenjena mišljenja o razvoju partnerske saradnje Srbije i NATO-a, koja se odvija na osnovu politike vojne neutralnosti Srbije, a posebno je razmatrana aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji sa aspekta ostvarivanja mandata i uloge KFOR-a u obezbeđenju mira i stabilnosti na području Pokrajine.

Obostrano je konstatovano da Srbija i NATO vode intenzivan politički dijalog na svim nivoima, da je razvijena vojna saradnja, kao i drugi oblici praktične partnerske saradnje. Takođe, konstatovano je da je dijalog na najvišem nivou doprineo da praktična saradnja u svim zajednički dogovornim oblastima Programa Partnerstvo za mir bude uspešna u obostranom interesu.

Ambasador Filipović je istakao da je situacija na Kosovu i Metohiji glavni političko-bezbednosni izazov za Srbiju, kao i da aktivnosti Prištine na planu transformacije tzv. Kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage, kao i drugi jednostrani akti Prištine dodatno ugrožavaju bezbednosnu situaciju i ostvarivanje prava srpske zajednice u Pokrajini, ali i bezbednost i stabilnost čitavog regiona.

V.d. pomoćnika ministra je naglasio da očekujemo od KFOR-a, kao jedine legalne vojne formacije u Pokrajini, da u potpunosti realizuje svoj mandat predviđen Rezolucijom SB UN 1244 i deluje i preventivno u cilju sprečavanja svih poteza koji mogu da dovedu do ugrožavanja bezbednosti i prava Srba u Pokrajini i dodatno ozbiljno destabilizuju situaciju na terenu.