gototopgototop
уторак, 22. јануар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Амбасадор Филиповић разговарао са директором Међународног војног секретаријата НАТО-а
+ larger fontnormal font- Smaller font
Bruks NATOАмбасадор Бранимир Филиповић, в.д. помоћника министра за безбедносну политику, сусрео се у Министарству спољних послова са генерал-потпуковником Јаном Бруксом, генералним директором Међународног војног секретаријата НАТО-а.

У разговору су размењена мишљења о развоју партнерске сарадње Србије и НАТО-а, која се одвија на основу политике војне неутралности Србије, а посебно је разматрана актуелна ситуација на Косову и Метохији са аспекта остваривања мандата и улоге КФОР-а у обезбеђењу мира и стабилности на подручју Покрајине.

Обострано је констатовано да Србија и НАТО воде интензиван политички дијалог на свим нивоима, да је развијена војна сарадња, као и други облици практичне партнерске сарадње. Такође, констатовано је да је дијалог на највишем нивоу допринео да практична сарадња у свим заједнички договорним областима Програма Партнерство за мир буде успешна у обостраном интересу.

Амбасадор Филиповић је истакао да је ситуација на Косову и Метохији главни политичко-безбедносни изазов за Србију, као и да активности Приштине на плану трансформације тзв. Косовских снага безбедности у оружане снаге, као и други једнострани акти Приштине додатно угрожавају безбедносну ситуацију и остваривање права српске заједнице у Покрајини, али и безбедност и стабилност читавог региона.

В.д. помоћника министра је нагласио да очекујемо од КФОР-а, као једине легалне војне формације у Покрајини, да у потпуности реализује свој мандат предвиђен Резолуцијом СБ УН 1244 и делује и превентивно у циљу спречавања свих потеза који могу да доведу до угрожавања безбедности и права Срба у Покрајини и додатно озбиљно дестабилизују ситуацију на терену.