gototopgototop
petak, 30. novembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Državni sekretar Stevanović učestvovao na sastanku ministara inostranih poslova „Zapadnobalkanske šestorke“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Budva - DS 3Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije Nemanja Stevanović učestvovao na sastanku ministara inostranih poslova „Zapadnobalkanske šestorke" koji je održan u Budvi, 30. novembra 2018. godine.

Na sastanku je, između ostalog, diskutovano o odgovornosti u regionu za nastavak regionalne saradnje, kao i o aktuelnoj situaciji, posebno u kontekstu primene CEFTA sporazuma.

Posebno je podvukao potrebu hitnog povlačenja nerazumne odluke Prištine o nametanju takse od 100 odsto za Srbiju i BiH. Podsetio je da ona, osim što dodatno ugrožava situaciju na severu KiM gde je većinsko srpsko stanovništvo, istovremeno pogađa sve stanovnike - i Albance i Srbe i Bošnjake i druge.

"Srbija je posvećena da rešava sva otvorena pitanja dijalogom, a dijalog Beograda i Prištine je najvažniji instrument za normalizaciju odnosa dva najveća naroda na Balkanu, srpskog i albanskog, što je iskrena želja Beograda."

Državni sekretar je preneo je da je, u sadašnjim uslovima, nemoguće očekivati da se dijalog nastavi. Dakle, biće moguće nakon ukidanja ovakve odluke. Podsetio je da je prištinska strana već potvrdila više puta, te i danas, da odluka nema nikave veze sa CEFTA sporazumom, već je politička odluka kojom se želi kazniti i Beograd i BiH zbog principijelne pozicije u vezi sa statusom KiM.

"Sadašnja situacija na Balkanu nikako ne ide u prilog napretku regionalne saradnje, već, naprotiv, predstavlja njeno ugrožavanje", zaključio je državni sekretar.