gototopgototop
петак, 30. новембар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Државни секретар Стевановић учествовао на састанку министара иностраних послова „Западнобалканске шесторке“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Budva - DS 3Државни секретар у Министарству спољних послова Републике Србије Немања Стевановић учествовао на састанку министара иностраних послова „Западнобалканске шесторке" који је одржан у Будви, 30. новембра 2018. године.

На састанку је, између осталог, дискутовано о одговорности у региону за наставак регионалне сарадње, као и о актуелној ситуацији, посебно у контексту примене ЦЕФТА споразума.

Посебно је подвукао потребу хитног повлачења неразумне одлуке Приштине о наметању таксе од 100 одсто за Србију и БиХ. Подсетио је да она, осим што додатно угрожава ситуацију на северу KиМ где је већинско српско становништво, истовремено погађа све становнике - и Албанце и Србе и Бошњаке и друге.

"Србија је посвећена да решава сва отворена питања дијалогом, а дијалог Београда и Приштине је најважнији инструмент за нормализацију односа два највећа народа на Балкану, српског и албанског, што је искрена жеља Београда."

Државни секретар је пренео је да је, у садашњим условима, немогуће очекивати да се дијалог настави. Дакле, биће могуће након укидања овакве одлуке. Подсетио је да је приштинска страна већ потврдила више пута, те и данас, да одлука нема никаве везе са ЦЕФТА споразумом, већ је политичка одлука којом се жели казнити и Београд и БиХ због принципијелне позиције у вези са статусом KиМ.

"Садашња ситуација на Балкану никако не иде у прилог напретку регионалне сарадње, већ, напротив, представља њено угрожавање", закључио је државни секретар.