gototopgototop
četvrtak, 08. novembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ambasador Filipović na prvom panelu Šeste NATO nedelje
+ larger fontnormal font- Smaller font
IMG- Nakon otvaranja „Šeste NATO nedelje" na kome je uvodno izlaganje imao prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, održan je prvi panel ovog skupa koji je bio posvećen dosadanjim rezultatima i perspektivama saradnje Srbije i NATO-a.

Na panelu je učestvovao ambasador Branimir Filipović, v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku zajedno sa dr Goranom Matićem, direktorom Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka i Robertom Pščelom, iz Odeljenja za javnu diplomatiju Generalnog sekretarijata NATO-a.

Ambasador Filipović je ukazao na ključne elemente i rezultate dosadašnje partnerske saradnje Srbije sa NATO-om kroz Program Partnerstvo za mir, koja se odvija u skladu sa politikom vojne neutralnosti Srbije, kao i perspektive njenog dalje razvoja, što se odnosi na politički dijalog na različitim nivoima, dogovor o novom dvogodišnjem ciklusu Individualnog akcionog plana partnerstva, koji je u procesu usaglašavanja i konkretne praktične oblike saradnje, koji su u zajedničkom interesu obe strane. Posebno je istakao važnost uloge koju KFOR ima na Kosovu i Metohiji u ostvarivanju svog mandata utvrđenog Rezolucijom SBUN 1244 u obezbeđenju uslova za mir i bezbednost u Pokrajini i zaštite srpske zajednice i njene kulturne, istorijske i religiozne baštine.