gototopgototop
sreda, 10. oktobar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Državni sekretar Tončev razgovarao sa državnom sekretarkom Serap Guler
+ larger fontnormal font- Smaller font
Toncev Diseldorf_2Tokom službenog boravka u Diseldorfu, državni sekretar Ivica Tončev je 09. oktobra 2018. godine posetio vladu nemačke pokrajine Severne Rajne Vestfalije u kojoj se susreo sa Serap Guler, državnom sekretarkom za pitanja integracija u Ministarstvu za decu, porodicu, izbeglice i integraciju.

Tončev je u razgovoru sa nemačkom koleginicom istakao da su srpski građani uspešno integrisani u nemačko društvo na zadovoljstvo obe države. Tokom razgovora se osvrnuo na nekoliko konkretnih tema koje se tiču položaja Srba u Severnoj Rajni Vestfaliji u kojoj prema zvaničnim podacima živi oko 70.000 naših građana ali nezvanično taj broj uveliko nadmašuje 100.000.

Državni sekretar je istakao da postoji potreba za sinhronizovanijom saradnjom kada se radi o angažovanju učitelja srpskog jezika u pokrajinskim školama. S tim u vezi je konstatovano da treba aktivnije uključiti lektora iz Kelna pri selekciji učitelja. Naglašeno je da u pokrajini ima čak 16 srpskih crkvenih opština oko kojih se okuplja veliki deo dijaspore.

Bilo je i govora o „odlivu mozgova" i migracijama naših državljana u SR Nemačku. Konstatovano je da Srbija želi intenzivnu saradnju sa SR Nemačkom ali da naša zemlja ne može blagonaklono da gleda na veliki odliv stručnjaka iz Srbije, koji se školuju u našoj zemlji a potom odlaze u zapadne države poput Nemačke ostavljajući svojevrsne rupe na tržištu rada u Srbiji. Iz tog razloga je državni sekretar sugerisao da je potrebno pronaći modalitete koji će svakako omogućavati razmenu stručnjaka na tržištu rada ali i povratak dela njih u Srbiju gde će nastavljati sa radom imajući u vidu da Srbija beleži ozbiljan privredni rast i da beleži ekspanziju u oblastima poput „IT industrije" i građevinarstva. Iz tog razloga Tončev je naglasio da Srbija sebi ne može da priušti veliki odliv stručnjaka koji se školuju u matici i izneo je očekivanja da će Nemačka imati to u vidu u daljem kreiranju svojih politika u vođenju tržišta rada.

Na sastanku je konstatovano i da je srpska dijaspora u SR Nemačkoj iz vizure resora unutrašnjih poslova izuzetno integrisana i da je stopa kriminaliteta kada se radi o srpskoj populaciji veoma niska i da je poslednjih godina pala sa 4% na 2%, prema podacima pokrajinske policije.

Razgovor dvoje zvaničnika je protekao u prijateljskoj atmosferi ali i u konstruktivnoj razmeni mišljenja koja za cilj ima što kvalitetniju i bolju integraciju srpske zajednice u pokrajini. S tim u vezi, državni sekretar Tončev je zamolio gospođu Guler da se pronađu modaliteti za dobijanje dodatnih i adekvatnijih prostorija za rad srpskih klubova kojih ima oko 20 u Severnoj Rajni Vestfaliji.