gototopgototop
среда, 10. октобар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Државни секретар Тончев разговарао са државном секретарком Серап Гулер
+ larger fontnormal font- Smaller font
Toncev Diseldorf_2Током службеног боравка у Диселдорфу, државни секретар Ивица Тончев је 09. октобра 2018. године посетио владу немачке покрајине Северне Рајне Вестфалије у којој се сусрео са Серап Гулер, државном секретарком за питања интеграција у Министарству за децу, породицу, избеглице и интеграцију.

Тончев је у разговору са немачком колегиницом истакао да су српски грађани успешно интегрисани у немачко друштво на задовољство обе државе. Током разговора се осврнуо на неколико конкретних тема које се тичу положаја Срба у Северној Рајни Вестфалији у којој према званичним подацима живи око 70.000 наших грађана али незванично тај број увелико надмашује 100.000.

Државни секретар је истакао да постоји потреба за синхронизованијом сарадњом када се ради о ангажовању учитеља српског језика у покрајинским школама. С тим у вези је констатовано да треба активније укључити лектора из Келна при селекцији учитеља. Наглашено је да у покрајини има чак 16 српских црквених општина око којих се окупља велики део дијаспоре.

Било је и говора о „одливу мозгова" и миграцијама наших држављана у СР Немачку. Констатовано је да Србија жели интензивну сарадњу са СР Немачком али да наша земља не може благонаклоно да гледа на велики одлив стручњака из Србије, који се школују у нашој земљи а потом одлазе у западне државе попут Немачке остављајући својеврсне рупе на тржишту рада у Србији. Из тог разлога је државни секретар сугерисао да је потребно пронаћи модалитете који ће свакако омогућавати размену стручњака на тржишту рада али и повратак дела њих у Србију где ће настављати са радом имајући у виду да Србија бележи озбиљан привредни раст и да бележи експанзију у областима попут „ИТ индустрије" и грађевинарства. Из тог разлога Тончев је нагласио да Србија себи не може да приушти велики одлив стручњака који се школују у матици и изнео је очекивања да ће Немачка имати то у виду у даљем креирању својих политика у вођењу тржишта рада.

На састанку је констатовано и да је српска дијаспора у СР Немачкој из визуре ресора унутрашњих послова изузетно интегрисана и да је стопа криминалитета када се ради о српској популацији веома ниска и да је последњих година пала са 4% на 2%, према подацима покрајинске полиције.

Разговор двоје званичника је протекао у пријатељској атмосфери али и у конструктивној размени мишљења која за циљ има што квалитетнију и бољу интеграцију српске заједнице у покрајини. С тим у вези, државни секретар Тончев је замолио госпођу Гулер да се пронађу модалитети за добијање додатних и адекватнијих просторија за рад српских клубова којих има око 20 у Северној Рајни Вестфалији.