gototopgototop
utorak, 09. oktobar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ambasador Filipović razgovarao sa predsedavajućim Vojnom komitetu NATO-a
+ larger fontnormal font- Smaller font
NATO 3_8._oktobar_2018Ambasador Branimir Filipović, v.d. pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku, razgovarao je sa predsedavajućim Vojnom komitetu NATO-a vazduhoplovnim maršalom Stjuartom Pičom, koji je u poseti Beogradu u delegaciji NATO-a, predvođenom generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a koja je prisustvovala otvaranju vežbe u oblasti vanrednih situacija „Srbija 2018".

Tokom razgovora u Ministarstvu spoljnih poslova razmenjena su mišljenja o razvoju partnerske saradnje Republike Srbije i NATO-a, aktuelnoj situaciji u regionu, a posebno na Kosovu i Metohiji i sprovođenju mandata KFOR-a, daljem unapređenju dijaloga na svim nivoima, što bi doprinelo boljem razumevanju i rešavanju pitanja za koja su zainteresovane obe strane.

Maršal Pič je ukazao da NATO u potpunosti poštuje opredeljenje Srbije da sprovodi politiku vojne neutralnosti, kao i da visoko ocenjuje dosadašnju partnersku saradnju Srbije i NATO-a na ovim osnovama. Ukazao je da su razgovori sa ministrom odbrane i načelnikom Generalštaba bili veoma sadržajni i korisni i očekuje da će biti dalje nastavljeni u zajedničkom cilju očuvanja mira i stabilnosti, unapređenja saradnje Vojske Srbije i KFOR-a i ispunjenja mandata KFOR-a. Naglasio je da tokom mandata želi da što više podrži partnersku saradnju naše zemlje sa NATO-om.

Ambasador Filipović je naglasio otvorenost naše strane za razmatranje svih pitanja koja su u obostranom interesu, ukazao na izuzetnu dinamiku dijaloga na najvišem nivou između Srbije i NATO-a i drugim civilnim i vojnim nivoima, kao i konkretnih programa partnerske saradnje, i istakao naše spoljnopolitičke prioritete, kao i najvažnija pitanja bezbednosne politike. Posebno je ukazao na važnost zaštite Srba i njihove kulturne i religijske baštine na Kosovu i Metohiji, kao i ključnu ulogu KFOR-a u tome i obezbeđenju mira i stabilnosti u Pokrajini.

Pre razgovora u Ministarstvu spoljnih poslova vazduhoplovni maršal Pič se susreo sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnikom Milanom Mojsilovićem.