gototopgototop
уторак, 09. октобар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Амбасадор Филиповић разговарао са председавајућим Војном комитету НАТО-а
+ larger fontnormal font- Smaller font
NATO 3_8._oktobar_2018Амбасадор Бранимир Филиповић, в.д. помоћника министра за безбедносну политику, разговарао је са председавајућим Војном комитету НАТО-а ваздухопловним маршалом Стјуартом Пичом, који је у посети Београду у делегацији НАТО-а, предвођеном генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, а која је присуствовала отварању вежбе у области ванредних ситуација „Србија 2018".

Током разговора у Министарству спољних послова размењена су мишљења о развоју партнерске сарадње Републике Србије и НАТО-а, актуелној ситуацији у региону, а посебно на Косову и Метохији и спровођењу мандата КФОР-а, даљем унапређењу дијалога на свим нивоима, што би допринело бољем разумевању и решавању питања за која су заинтересоване обе стране.

Маршал Пич је указао да НАТО у потпуности поштује опредељење Србије да спроводи политику војне неутралности, као и да високо оцењује досадашњу партнерску сарадњу Србије и НАТО-а на овим основама. Указао је да су разговори са министром одбране и начелником Генералштаба били веома садржајни и корисни и очекује да ће бити даље настављени у заједничком циљу очувања мира и стабилности, унапређења сарадње Војске Србије и КФОР-а и испуњења мандата КФОР-а. Нагласио је да током мандата жели да што више подржи партнерску сарадњу наше земље са НАТО-ом.

Амбасадор Филиповић је нагласио отвореност наше стране за разматрање свих питања која су у обостраном интересу, указао на изузетну динамику дијалога на највишем нивоу између Србије и НАТО-а и другим цивилним и војним нивоима, као и конкретних програма партнерске сарадње, и истакао наше спољнополитичке приоритете, као и најважнија питања безбедносне политике. Посебно је указао на важност заштите Срба и њихове културне и религијске баштине на Косову и Метохији, као и кључну улогу КФОР-а у томе и обезбеђењу мира и стабилности у Покрајини.

Пре разговора у Министарству спољних послова ваздухопловни маршал Пич се сусрео са министром одбране Александром Вулином и начелником Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковником Миланом Мојсиловићем.