gototopgototop
četvrtak, 05. jul 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Bilateralne konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih dela Ruske Federacije u oblasti bezbednosnih izazova
+ larger fontnormal font- Smaller font
Filipovic -RF_2018Bilateralne konsultacije o pitanjima bezbednosnih izazova i pretnji između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih dela Ruske Federacije održane su 5. jula 2018. godine u Moskvi. Delegaciju Ministarstva spoljnih poslova predvodio je vršilac dužnosti pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović, a rusku delegaciju ambasador Ilja Rogačov, direktor Departmana za nove bezbednosne izazove i pretnje.

U okviru ovih bilateralnih konsultacija ambasadora Filipovića primio je i zamenik ministra inostranih dela Ruske Federacije ambasador Oleg Siromolotov.

Dve strane su razmenile mišljenja o terorizmu kao globalnoj pretnji, koja je nedeljiva i u suočavanju sa njom potreban je visok stepen međunarodne saradnje, pitanju finansiranja i podrške terorizmu i terorističkim organizacijama, fenomenu stranih terorističkih boraca, kao i borbi protiv širenja ideologije terorizma i radikalizacije.

Tokom razgovora razmatrana je i situacija na području Balkana i u Jugoistočnoj Evropi, a naglaskom na situaciju na Kosovu i Metohiji, a sa aspekta sprečavanja i eliminisanja bezbednosnih pretnji koje donosi terorizam.

Istovremeno, razmatrana je i bilateralna saradnja u ovoj oblasti i potencijali za njeno dalje unapređenje i istaknuta je uzajamna podrška i razumevanje o pitanjima koja se razmatraju u međunarodnim organizacijama i forumima, uz naglašavanje primarne uloge Ujedinjenih nacija za očuvanje trajnog mira i stabilnosti na globalnom planu i suočavanju sa bezbednosnim izazovima.

Zajednički je ocenjeno da konsultacije u ovom formatu i oblasti, uz konsultacije dva ministarstva spoljnih poslova u drugim formatima i oblastima, potvrđuju intenzitet kontakata dva ministarstva i dodatno unapređuju intenzivan politički dijalog između Srbije i Ruske Federacije.