gototopgototop
четвртак, 05. јул 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Билатералне консултације Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних дела Руске Федерације у области безбедносних изазова
+ larger fontnormal font- Smaller font
Filipovic -RF_2018Билатералне консултације о питањима безбедносних изазова и претњи између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних дела Руске Федерације одржане су 5. јула 2018. године у Москви. Делегацију Министарства спољних послова предводио је вршилац дужности помоћника министра за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић, а руску делегацију амбасадор Иља Рогачов, директор Департмана за нове безбедносне изазове и претње.

У оквиру ових билатералних консултација амбасадора Филиповића примио је и заменик министра иностраних дела Руске Федерације амбасадор Олег Сиромолотов.

Две стране су размениле мишљења о тероризму као глобалној претњи, која је недељива и у суочавању са њом потребан је висок степен међународне сарадње, питању финансирања и подршке тероризму и терористичким организацијама, феномену страних терористичких бораца, као и борби против ширења идеологије тероризма и радикализације.

Током разговора разматрана је и ситуација на подручју Балкана и у Југоисточној Европи, а нагласком на ситуацију на Косову и Метохији, а са аспекта спречавања и елиминисања безбедносних претњи које доноси тероризам.

Истовремено, разматрана је и билатерална сарадња у овој области и потенцијали за њено даље унапређење и истакнута је узајамна подршка и разумевање о питањима која се разматрају у међународним организацијама и форумима, уз наглашавање примарне улоге Уједињених нација за очување трајног мира и стабилности на глобалном плану и суочавању са безбедносним изазовима.

Заједнички је оцењено да консултације у овом формату и области, уз консултације два министарства спољних послова у другим форматима и областима, потврђују интензитет контаката два министарства и додатно унапређују интензиван политички дијалог између Србије и Руске Федерације.