gototopgototop
ponedeljak, 26. februar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Nastaviti trend razvoja dobrih odnosa između Srbije i Irana
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic-MIP Irana februar 2018Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa ministrom spoljnih poslova Islamske Republike Iran Mohamad Džavad Zarifom koji je u zvaničnoj poseti Srbiji.

„Imamo tradicionalno prijateljske odnose sa Iranom. Želimo da te odnose što više produbljujemo, da razvjamo saradnju u svim oblastima. Raduju nas posete na najvišem nivou i ovo je izvanredna prilika za podsticaj naše dalje saradnje", rekao je nakon sastanka ministar Dačić.

On je zahvalio ministru Zarifu na principijelnom stavu njegove zemlje o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i poručio da Iran može računati na prijateljstvo Srbije i podršku u međunarodnim organizacijama.

Ministar je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je iranski ministar u Srbiju došao sa velikim brojem privrednika, navodeći da je moguće unapređenje ekonomske saradnje.

Šef srpske diplomatije istakao je i podatak da je oko 6.000 Iranaca od septembra do februara posetilo Srbiju i izrazio očekivanje da će taj broj biti veći od marta jer je predviđeno da se uspostave direktni letovi između Beograda i Teherana.

Ministar spoljnih poslova Islamske Republike Iran Mohamad Džavad Zarif naglasio je da dve zemlje mogu da unapređuju saradnju u oblasti poljoprivrede, građevinarstva, energetike, zdravstva, turizma, ali i u vojnoj industriji. Istakao je da je jedini put za rešavanje problema Kosova dijalog i poštovanje međunarodnog prava.

Ministar Zarif naveo je i da će predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću preneti poziv predsednika Irana da posetu tu zemlju.

„Nadamo se da će se nastaviti trend razvoja dobrih odnosa", rekao je ministar spoljnih poslova Irana i dodao da su se iranski turisti od kada su dve zemlje međusobno ukinule vize uverili u srdačnost i gostoprimstvo srpskog naroda.