gototopgototop
petak, 13. oktobar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Govor ministra Dačića na ceremoniji obeležavanja početka gradnje stanova za izbeglice iz Potprojekta 4 Regionalnog stambenog programa u Golubincima
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić obišao radove izgradnje stanova izbeglicama u Golubincima"Kao predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Republike Srbije i predsednik Upravnog odbora imam privilegiju da poslednjih godinu dana budem redovan i neposredan učesnik na različitim događajima kojima obeležavamo napredak u sprovođenju Regionalnog stambenog programa. Veoma mi je drago što je tako, jer čast i zadovoljstvo je biti deo projekta koji zaista menja živote ljudi, ali i odgovornost, da se ne iznevere očekivanja svih onih koji žive u izbegličkim uslovima preko 20 godina.


Koliko smo tome posvećeni, govori i intenzitet aktivnosti na terenu. Mogu, bez preterivanja, da kažem da je cela Srbija veliko gradilište. Do sada je dodeljeno 1.207 stambenih rešenja, od čega 628 paketa građevinskog materijala, 479 kuća.

Poslednjih godinu dana imamo jedno novo rešenje, grade se stanovi. Već se privodi kraju, poršle godine započeta izgradnja 235 stanova u Ovči, čija je vrednost 9,8 miliona evra. Ovog proleća otvorili smo gradilišta iz Potprojekta 2, u pet gradova. Većina tih gradilišta odlično napreduju i očekujemo da će, ukoliko sve protekne kako je planirano, u proleće sledeće godine biti useljeni korisnici.

Potprojekat 4 vredan je više od 13 miliona evra, i obuhvata 661 stambeno rešenje: 30 montažnih kuća, 261 stambena jedinica, 300 paketa građevinskog materijala i 129 seoskih kuća. U ovom potprojektu, višestambeni objekti gradiće se u 13 jedinica lokalne samouprave. Gradilišta su otvorena u devet opština - pored ovog na kome se danas nalazimo u Golubincima, i u Zrenjaninu, Brusu, Boru, Arilju, Negotinu, Temerinu, Kladovu i Loznici. Završetak svih tih radova očekujue se na leto sledeće godine.

Ovde, u Golubincima, počela je gradnja 30 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Stanove će dobiti u zakup sa mogućnošću otkupa posle šest meseci od useljenja, po povlašćenim cenama, u skladu sa Zakonom o izbeglicama.

Sredinom novembra ove godine očekujemo početak gradnje novih 270 stanova u zemunskom naselju Kamendin. Biće to novi zamajac Regionalnom stambenom programu u Srbiji.

Naša moralna obaveza je da budemo humani i da ne zaboravimo da pružimo pomoć onima koji su proterani iz svojih domova, ali tu obavezu imaju i druge države učesnice Programa, bez izuzetka. Jer jedino uz uvažavanje interesa svih, zajedničkim delovanjem, možemo da postignemo uspeh. Tu mislim, pre svega, na puno uživanje stečenih prava, koje Hrvatska treba da sprovede u celosti.

Retki su projekti kao što je Regionalni stambeni program, za koji se nadam da će i globalno biti prepoznat, kao primer dobre prakse rešavanja otvorenih pitanja i saradnje u regionu. Zato je važno da njegovo funkcionisanje niko ne ugrozi.

Na kraju, hvala svima koji su upornim radom i verom doprineli uspehu Programa, domaćim i međunarodnim partnerima, donatorima, prijateljima, medijima koji prepoznaju važnost Programa. Hvala pre svega korisnicima, koji nisu izgubili nadu da za njih dolazi jedno lepše i sigurnije životno razdoblje.

Ponosan sam na sve korisnike i učesnike u implementaciji Regionalnog stambenog programa i uveren da ćemo se sličnim povodom uskoro ponovo okupiti.

Hvala."