gototopgototop
petak, 22. septembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa šefovima diplomatija Indonezije, Vatikana, Irana i Venecuele
+ larger fontnormal font- Smaller font
MIP Vatikana 2Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, na marginama 72. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, imao je bilateralni sastanak sa ministarkom inostranih poslova Indonezije Retno Marsudi.

Ministar Dačić je, uz naglašavanje prijateljskih i dobrih bilateralnih odnosa dve države, istakao da postoji prostor za unapređenje saradnje u različitim oblastima, posebno u oblasti privrede. Zahvalio je na principijelnoj poziciji Indonezije po pitanju KiM i informisao o dijalogu Beograda i Prištine.

Ministarka Marsudi se složila da treba raditi na jačanju privredne saradnje i napomenula da je određeni napredak već postignut. Potvrdila je da možemo računati na podršku Indonezije po pitanju KiM i rekla da će razmotriti mogućnost da naredne godine poseti Srbiju.

U razgovoru sa ministrom inostranih poslova Vatikana Pol Ričard Galagerom, ministar Dačić istakao je da Srbija želi da jača saradnju koju ima sa Vatikanom i naglasio važnu ulogu Vatikana u očuvanju mira i stabilnosti u čitavom regionu. Pozvao je ministra Galagera da poseti Srbiju.

Ministar inostranih poslova Vatikana složio se da treba jačati bilateralne odnose i prihvatio poziv da poseti Srbiju. Interesovao se i za napredak u dijalogu Beograda i Prištine i izrazio zabrinutost zbog tenzija koje postoje u regionu.

Šef srpske diplomatije imao je tokom jučerašnjeg dana i kratke razgovore sa ministrom inostranih poslova Venecuele Horhe Areasom i ministrom inostranih poslova Islamske Republike Iran Mohamad Džavad Zarifom.

U srdačnom razgovoru sa ministrom Areasom razmotreni su bilateralni odnosi dve zemlje i istaknuta je potreba za jačanjem saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Sa ministrom Zarifom, šef srpske diplomatije razgovarao je o jačanju bilateralnog političkog dijaloga. Potvrđena je spremnost dve zemlje za intenziviranjem ukupnih bilateralnih odnosa, posebno ekonomske saradnje.
Sastanak Dačić - MIP Indonezije
Sastanak Dačić - MIP Indonezije
Dačić - MIP Irana
Sastanak Dačić - MIP Vatikana
Sastanak Dačić - MIP Vatikana

Sastanak Dačić - MIP Venecuele