gototopgototop
ponedeljak, 27. mart 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srbija i Slovačka opredeljene za dalje unapređivanje bilateralnih odnosa
+ larger fontnormal font- Smaller font
ds slovackaDržavni sekretari Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Stevanović i Ivica Tončev danas su razgovarali sa državnim sekretarom Ministarstva inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike Lukašom Parizekom.

Tokom razgovora državnih sekretara sagledano je trenutno stanje bilateralnih odnosa dveju zemalja. Konstatovano je da su bilateralni odnosi veoma dobri ali i da postoji prostor za dalje jačanje privrednih veza uz konstataciju da je godišnja trgovinska razmena dostigla nivo od skoro 500 miliona američkih dolara.

Razgovarano je i o položaju slovačke nacionalne manjine u Srbiji i srpske nacionalne manjine u Slovačkoj i konstatovano da obe države ulažu velike napore u cilju što kvalitetnijeg tretmana manjinskih naroda. Tokom posete Srbiji državni sekretar Parizek namerava obići i slovačku zajednicu u Srbiji.

Jedna od tema sastanka bila su i slovačka iskustva u ekonomskoj diplomatiji koju Srbija namerava vratiti u okvire Ministarstva spoljnih poslova. Državni sekretar Stevanović je upoznao slovačkog kolegu sa konceptom koji Srbija trenutno razvija.

Razgovarano je i o mogućnostima upoznavanja slovačke strane sa iskustvima predsedavanja OEBS-u, obzirom da je Srbija bila predsedavajuća ovoj organizaciji 2016. godine, a Slovačka će predsedavati OEBS-u u 2019. godini.

Slovačka strana je još jednom naglasila da neće menjati svoj principijelan stav u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti KiM.

Tokom razgovora je dogovoreno da se nastave konsultacije na nivou državnih sekretara koji će pratiti dalje jačanje privrednih i kulturnih veza dvaju naroda.Konsultacije državnih sekretara MSP sa državnim sekretarom MIP Slovačke
Konsultacije državnih sekretara MSP sa državnim sekretarom MIP Slovačke
Konsultacije državnih sekretara MSP sa državnim sekretarom MIP Slovačke
Konsultacije državnih sekretara MSP sa državnim sekretarom MIP Slovačke