gototopgototop
понедељак, 27. март 2017. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Србија и Словачка опредељене за даље унапређивање билатералних односа
+ larger fontnormal font- Smaller font
ds slovackaДржавни секретари Министарства спољних послова Немања Стевановић и Ивица Тончев данас су разговарали са државним секретаром Министарства иностраних и европских послова Словачке Републике Лукашом Паризеком.

Током разговора државних секретара сагледано је тренутно стање билатералних односа двеју земаља. Констатовано је да су билатерални односи веома добри али и да постоји простор за даље јачање привредних веза уз констатацију да је годишња трговинска размена достигла ниво од скоро 500 милиона америчких долара.

Разговарано је и о положају словачке националне мањине у Србији и српске националне мањине у Словачкој и констатовано да обе државе улажу велике напоре у циљу што квалитетнијег третмана мањинских народа. Током посете Србији државни секретар Паризек намерава обићи и словачку заједницу у Србији.

Једна од тема састанка била су и словачка искуства у економској дипломатији коју Србија намерава вратити у оквире Министарства спољних послова. Државни секретар Стевановић је упознао словачког колегу са концептом који Србија тренутно развија.

Разговарано је и о могућностима упознавања словачке стране са искуствима председавања ОЕБС-у, обзиром да је Србија била председавајућа овој организацији 2016. године, а Словачка ће председавати ОЕБС-у у 2019. години.

Словачка страна је још једном нагласила да неће мењати свој принципијелан став у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности КиМ.

Током разговора је договорено да се наставе консултације на нивоу државних секретара који ће пратити даље јачање привредних и културних веза двају народа.Консултације државних секретара МСП са државним секретаром МИП Словачке
Консултације државних секретара МСП са државним секретаром МИП Словачке
Консултације државних секретара МСП са државним секретаром МИП Словачке
Консултације државних секретара МСП са државним секретаром МИП Словачке