gototopgototop
petak, 04. septembar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Radikalizacija mladih i borba protiv nasilnog ekstremizma – u fokusu Konferencije mladih ambasadora u Beogradu koju je organizovalo predsedavanje OEBS-u
+ larger fontnormal font- Smaller font
256015 roksanda_wienNajbolji načini za rešavanje radikalizacije mladih bili su u središtu pažnje dvodnevne konferencije u organizaciji predsedavanja Srbije OEBS-u, koja je okupila predstavnike omladinskih ambasadora, struktura OEBS i sektora NVO, i koja je završena danas u Beogradu.

"Moramo nastaviti da podstičemo razgovora o borbi protiv radikalizacije koristeći potencijale OEBS, uključujući multidimenzionalni pristup bezbednosnim pretnjama," izjavila je Roksanda Ninčić, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, dodavši da je ohrabrena angažovanjem mladih i Mrežom omladinskih ambasadora OEBS. "Uverena sam da smo izabrali pravi put kada smo odlučili da angažovanje mladih uključimo u prioritete OEBS," rekla je Ninčić.

Ona je istakla da se bezbednosne pretnje ne manifestuju samo kroz nasilje i varvarske terorističke akte: "Pretnje imaju različite korene o kojima treba razgovarati i koje treba razumeti ako želimo da preduzmemo bilo kakve delotvorne mere u cilju zaštite mladih i naših zajednica uopšte."

Snežana Klašnja, pomoćnik ministra za omladinu i sport Srbije, konstatovala je: "Da bismo stvorili jedno mirnije, bezbednije i tolerantnije društvo kao rezultat našeg intenzivnog zajedničkog rada i napora da osnažimo mlade i podstaknemo ih da aktivno učestvuju u svim važnim društvenim procesima, moramo delovati odmah. Moramo intenzivirati komunikaciju sa mladima u najširem smislu i uključiti ih u rešavanje izazova u bezbednosnom sektoru, s kojima se suočavaju na dnevnom nivou."

Milena Stošić, specijalna predstavnica predsedavajućeg za omladinu i bezbednost, izjavila je: "Mladi su u ovom smislu najosetljiviji; stoga je inkluzija mladih neophodna za stvaranje kontra-narativa, kao i uspešnih mera za borbu protiv radikalizacije." Ana-Katarina Deninger, specijalna predstavnica predsedavajućeg za omladinu i bezbednost, zaključila je da postoji velika potreba za uverljivim alternativama ekstremnom nasilju.

Kampanja OEBS Ujedinjeni u borbi protiv nasilnog ekstremizma, #UnitedCVE predstavljena je na konferenciji. Konstatovano je da je terorizam zločin koji se ne može opravdati i da ga ne treba dovoditi u vezu sa bilo kojom rasom, etničkim poreklom, nacionalnošću ili verom.


Foto:OSCE/Micky Kroell